Tényleg igaz hogy 2012től a gyest is munkához kötik?
Igazából azért kérdeztem, mert egy kicsit ilyen volt a válaszod: Dögöljön meg a szomszéd tehene is. Nálunk nincs ilyen, nálatok se legyen...
Bocs, ha nem így gondolod, nekem ez jött le belőle.
Én egy többlépcsős megoldását tartanék helyesnek.
Munkaviszony 2 évből 365 nap, élő munkaszerződés: tgyás, gyed, fizetés 70%, lehet, hogy még azzal is bonyolítanám, hogy aki végigdolgozta ezt a két évet, annak maximalizálás nélküli vagy 80%
Munkaviszony 2 évből 180 nap: tgyás, gyed (vagy hívjuk akárminek), fizetés 50%
Munkaviszony 2 évből 365 nap, aktuálisan nem élő munkaszerződés: minimálbér 60%-a
Ezeknél nincs semmi "kedvezmény": nappali suli és társai, csak a munkaviszonyban töltött idő számítana
Aki ennyit sem tud összeszedni, annak csak a csp. "Természetesen" az is csak természetben, nem pénzben.
Igazából nekem az nem tetszik ezzel a mostani rendszerrel:
- aki tényleg jó fizetéssel, jó adózással, jó pénzt keresett, az is ugyanannyit kap, mint aki kiszámolja, hogy max. gyedhez mennyit kell keresni.
- ha nincs meg a 365 nap, de van valamennyi, akkor ugyanannyit kapsz, mintha egy forintot nem adóztál volna.
- önmagában az alanyi joggal is bajom van. Alanyi jogon a családi pótlék jár. Az anyasági ellátás (most tök mindegy, hogy tgyásnak, gyednek vagy gyesnek nevezzük) a kiesett bért hivatott pótolni. Akinek nincs kiesett jövedelme, annak mit pótolunk?
Persze biztos, hogy van olyan is, aki az "én rendszeremben" rosszul jár pedig megérdemelte volna. Csak valahol meg kell húzni a határt.
Én attól tartok, hogy ha ehhez hozzányúlnak, akkor az megint úgy fog kinézni, hogy az egyszerű ember, aki tényleg önhibáján kívül nem rendelkezik a szükséges idővel, az fog igazán rosszul járni. Mert a megélhetési-gyerekes mit fog csinálni? Majd áll a sorban a sokadik fajta támogatásra.
Egyébként pont a héten néztem valamit a neten (talán a házon kívül múlt heti adását???), amiben a KSH-s nő azt ecsetelte, hogy a sok gyereket vállalók a társadalom abszolút két szélén vannak: akik (szinte) rá sem szorulnának pl. a családi adókedvezményre és a mélyszegény réteg.
Annak ellenre, hogy úgy tűnik, szembebeszélünk egymással, igazából nagyon egyetértünk.
Engem nem érint az alanyi jogon járó gyes hiánya, 12 éve dolgozom :).
Viszont az nagyon zavarna, ha az, aki a gyerekeiből él anélkül, hogy TB-t fizetett volna bár egyszer életében, ugyanannyit kapna, mint én.
Ja és hadd ne mondja, az is zavar, hogy mialatt én 12 évig fizettem az egészségügyi biztosítást, társadalombiztosítást meg mittoménmiket, nem jutok el ingyenes orvoshoz, mert nincs időm a hónap minden napján menni, és nálunk minden hónap 10-én hiába megyek, mert nincs pénz az egyébként ingyenes vizsgálatok elvégzésére. Aki nem dolgozik, az persze bármikor mehet.
Bár most már én sem panaszkodhatok, mert olyan munkám volt, hogy egy hónapja kiírtak...
14:21!
sajnos csak egyszer tudom pozitívan értékelni a rendszered :)
Milyen kemény mindenki,és milyen ítélkező.
Én dolgoztam,unokatesóm felesége is dolgozott de nem voltunk bejelentve.(vagyis nincs nyoma,hogy dolgoztunk)Mi fizettük magunk után a tb-t.Vagyis nekünk ne járjon semmi?
Volt olyan ,hogy 1 csomót dolgoztam márkás öltönyboltba (alleban) és ki se fizettek.
Amúgy nem veszik el gyest.
Utolsó:
Nem akarlak megbántani és biztos, hogy egyesek szemében - megint - nem leszek népszerű, de sajnos ez (is) a baj a feketén dolgozókkal. Azt elfogadjátok, hogy nem adóztok semmit, de utána tartjátok/tartanátok a markotokat.
Fel kéne fogni, hogy
- a magad utáni tb. fizetés azt jelenti, hogy az a pár ezer forint (ha jól tudom most havi 5eFt-ról beszélünk) arra elég (vagy még arra sem!), hogy az orvosi ellátásáért, a szüléséért, a kórházi tartózkodásért ne kelljen külön fizetned.
- ha tömegesen nem vállalnátok fekete munkát, akkor előbb-utóbb megszűnne a bejelentés nélküli foglalkoztatás. De ha te vállalod azt, hogy nem lesz tgyásod/gyeded, eü. ellátásod, nyugdíjad, akkor így jártál.
- a bejelentett munkaerő és a munkáltatója nem csak tb-t "fizet", hanem nyugdíjjárulékot, munkavállalói és munkaadói járulékot, szja-t, eü. járulékot, stb. Egy nettó 80eFt-os bér után a két fél összesen 61eFt-ot fizet be az államkasszába. Majd ha a feketén alkalmazott maga után is fizet ennyit, akkor lehet egy mérlegen mérni a két dolgot. Amíg csak havi 5eFt körüli összeggel járul hozzá a nagy közöshöz, addig örüljön, hogy ingyen van az orvosi ellátása.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!