Ha a kistesó csak az első baba 2. életéve után születik meg, tehát már gyesen vagyok, akkor a 2. babánál mi alapján számítják a gyedet és mennyi ideig leszek jogosult rá?
Nálam konkrétan így van:
a pici akkor született, amikor a nagy 2,5 éves volt. Idén májusban.
november-dec. gyed, majd inkább elmentem táppénzrejanuár-május. ez 119 e volt.
majd májustól tgyás, ami 99 e ft.
gyedem meg kb. 86 e lesz. ezek nettok.
a fizum 2008-ban 250 br. volt.
nézik azt is, hogy az igénylést megelőző évben mennyit voltál gyeden, gyesen. aza a jó, ha gyes a több.
ellátásnak nem lehet ellátás az alapja, ezért a régi fizut nézik, de van valamilyen max. korlát.
Én azt tudom hogy ha 2.életév előtt születik a baba, akkor ugyanaz az ellátás jár mint az elsőnél.
Ha később születik, valami átlagot számolnak, x hónap GYEd és X hónap GYES.
Olyat is hallottam, hogy amikor kiderült hogy jön a 2.baba, az anyuka hivatalosan lemondott a GYES-ről, visszament 1 napot dolgozni, majd másnaptól kiíratta magát táppénzre. Így otthon volt végig és többet kapott a táppénz miatt mintha GYES alatt született volna a 2.baba.
Az a lényeg, hogy az igénylést megelőző évben a gyes ne legyen több mint 6 hónap. Tehát ha csak 1 nappal is de több a Tgyás vagy gyed vagy táppénz vagy szabi mint a gyes az évben, akkor már azt az ellátást kapod amit az első gyereknél.
A munkáltatóddal meg kell beszélned, hogy jön a 2.baba, lemondanád a gyest és elmennél táppénzre (én még előtte kivettem a szabijaimat is mert jól jött az a pénz most nekünk). Különben én 5 hónapot voltam ebben az évben gyesen mert nem tudtam, hogy ez a felállás, húzni akartam a szabit meg a táppénzt de szerencse, hogy így jött ki mert még ha várok még egy hónapot nagyon rosszuk járok! Ezt én is csak utána tudtam meg, hogy így van.
Köszönöm a tájékoztatást,a válaszaitokat!
Utolsó válaszoló:és az 5hónap gyessel hogy jártál?azóta kapod a tgyást?
Nekem jövő júliusban lesz 2éves a fiam,ha most nem sikerül a bébi,akkor csak 2éves kora után születne meg.Ezért akarom körbejárni a témát,hogy milyen pénzekre számíthatok,ha folytatjuk a probálkozást és csak 3-4-5hó múlva sikerül.Sajna idén február óta nem jön a baba,pedig az első a 2.hónapban sikerült.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!