Inzulinrezisztancia vagy sem?
Az alábbi eredményeim lettek:
glükóz éhomi: 4,4 mmol/l (3,5-5,8)
glükóz 120 perces: 6,22 mmol/l (referencia tartomány nincs feltüntetve)
inzulin éhomi: 2,77 uIU/ml (6,0-27,0) csillagozva van
inzulin 120 perces: 52,2 uIU/ml (referencia tartomány nincs feltüntetve)
2 kémiai terhességem és egy missed ab volt már, babát szeretnénk végre.
Az endokrinológus szerint ez a lelet rendben van, a vetélések nem ettől voltak. Megkérdeztem két netes dokit is az egyik nőgyógyász, a másik meg a teherbeesés terén szakember, szerintük is rendben van. Írtam még 2 endokrinológusnak, akik még nem válaszoltak. A neten böngészve azt olvasom, hogy a terhelt inzulin max. 25 lehet. Akkor a 3 doki miért mondja erre az értékre, hogy jó?? Pláne 3 vetélés után?
Akinek van tapasztalata, segítsen eldönteni, hogy mi az igazság. Ha tényleg IR-em van, akkor keresnem kell másik endokrinológust, aki látja is, hogy az van. Még egy sikertelen terhességet nem akarok, ha ez az oka.

Szia!
Először is egy link: http://www.gyakorikerdesek.hu/gyerekvallalas-neveles__terhes..
Másodszor, én IR-s kismama vagyok, 30. hétben.
Egészen a terheléses vizsgálatig azt se tudtam, hogy mi az az IR, na meg, hogy én IR-s vagyok.
Orvosaim azt mondták, hogy ráérek ezzel szülés után foglalkozni, nem olyan vészes. Az lenne a gond, ha a 120'-as értékem jóval feljebb lenne az első éhgyomrinál.
Totál jól vagyok, babám is egészséges.
Ugyan, nem vagyok orvos se jártas a témában (mert megbízom az orvosaimba), így csak annyit tudok mondani, hogy 1: ne parázz, ha azt mondta a kb. 200. orvos is neked, hogy nincs gond, akkor nincs. 2: olvasd el amit linkeltem. Ott van 1-2 IR-s kismama/szülő hozzászólás. Nagyon hasznosak!
Jó egészséget!
Értem. Köszönöm. A kismamáknál megint más a helyzet, terhességben eleve változnak az értékek.
Azért parázom, mert már 3 vetélésem volt, viszonylag könnyen teherbe esem, de egyszerűen nem marad meg a baba, és ez eléggé megterhelő lelkileg. Ha tudnám az okát, tudnánk tenni ellene, és a következő végre nem menne el az 5. héten.

Szia!
Én IR-es vagyok, én úgy tudom, 30 felett már nem jó a 120 perces inzulin.
Nekem 47-re (120 perces) már adtak metformint. Szerintem rossz helyre írták a referenciaértéket, mert 120 perceshez lenne jó ami az éhomi inzulinodhoz van írva.
Én ide járok :
Ha kezeltetni szeretnéd az IR-edet, esetleg megpróbálhatod.
A nőgyógyászod véleményét felejtsd el, ehhez nem ért.
És sok endodoki a neten el van maradva pár évvel. :-)
De vetélést más is okozhat, amit esetleg még nem néztek nálad. Nekem sem csak az IR van, a pajzsmirigyem sem működik jól. :-(
Igazad van, ha nem hagyod magad lerázni, egy vetélés is sok, nemhogy 3!!!
Köszönöm!
A pajzsmirigyem rendben van, pcos sem vagyok, sárgatest elégtelenségem sincs, ciklus rendszeres, normális, peteérés mindig van.

Szerintem félreértetted amit írtam. :-)
"inzulin éhomi: 2,77 uIU/ml (6,0-27,0) csillagozva van
inzulin 120 perces: 52,2 uIU/ml (referencia tartomány nincs feltüntetve)"
a ref tartomány szerintem a 120 perceshez tartozik.
És szerintem VAN IR-ed. Én mindenképpen szereznék metformint.
Immunológia? Ilyen kivizsgáláson voltál már?
Értem, hogy mit mondasz. Igazad lehet a ref. tartományt illetően.
"A 120-as értékem jóval feljebb van az éhominál..." - ezt még az első válaszolónak írtam.
Igen, szerintem is van IR. Bár a cukor még normális tud maradni, de már megemelkedett inzulin érték mellett. Ha jól logikázom. Keresek egy olyan dokit, aki érti is a dolgát. Nem egyszerű. Itt minden vizsgálat 2-3. próbálkozásra sikerül korrektül, dokikból is 2-3 totál hülyeséget mond, hiába az igazi szakemberek nem ebben az országrészben tevékenykednek.
Immunológiain még nem voltam, azt sem tudom, hogy kell intézni. De majd nyilván intézem ezt is, csak még nem jutottam el odáig a sorban. Most a véralvadásgátló (Leiden-mutáció) szűrése van folyamatban. 10 hónapja próbálkozunk, amiből - különféle okok miatt - csak 5 volt éles hónap (a mostani a 6.), és az 5-ből 3-ban volt pozitív tesztem. "Szerencsére" műszeres befejezés csak egyszer kellett, azután 3-4 hónap kényszerszünet volt. :(

Igen, a cukrom nekem is rendben volt. Sőt, volt olyan, amikor a 120 perces cukrom kevesebb volt, mint az éhomi. Ez is azt mutatja, hogy túltermelem az inzulint.
És tényleg érdemes lenne felmenned Budapestre az MM-be, ők profik. Én is vidékről járok fel oda, szerencsére nem kell nagyon gyakran. :-)
További kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!