Kérlek Titeket, magyarázzátok el ezt a hőmérős dolgot, mert még nagyon kezdő vagyok benne és nem teljesen értem. Hogy is van ez?
Gondolok itt pl. arra hogy mikor is kell együtt lennünk?Amikor lemegy a hő vagy ha felmegy ? És honnan tudok következtetni arra hogy volt e peteérésem ?És még olvastam valahol a luteális fázis kifejezést de azt sem tudom hogy mi is az, minden érdekel ezzel a témával kapcsolatban.
Köszönöm
Az ovuláció általában a hajnali órákban következik be, és a hashártya-reakciókhoz (fájdalom, vérzés) még egy jelenség, hirtelen 2-5 tizedfokos ébredési hőmérséklet csökkenés társulhat. Ilyenkor a méréskor, ha résen vagyunk, minden együtt van a megtermékenyüléshez.
A hőmérőzés szabályai:
1. Lehetőleg pontos hőmérőt használjunk. Ugyanazt a hőmérőt használjuk és ezt a hőmérőt ne használjuk más célra. A mérést lehet a bőrön (hónaljban) végezni, de lehet ún. maghőmérsékletet mérni (száj, hüvely, végbél), a lényeg az, hogy mindig ugyanott.
2. A hőmérőt este kell lerázni, mert a hajnali rázogatás emeli az alaphőmérsékletet. Ébredés után első mozdulat a hőmérő, a mérés alatt teljes a nyugalom.
3. A mérés eredményét azonnal fel kell írni, mert a közel azonos értékek könnyen összekeveredhetnek. Helyes fel is rajzolni egy koordinátarendszerben (kockás lap is megteszi), amelynek 0 pontja a menses első napja.
4. Jelölni kell, ha nem aludtunk 6 órát, ha gyógyszer vettünk be, ha alkoholt fogyasztottunk lefekvés előtt, betegséget (náthát is), és helyes bejelölni az együttlétek idejét is, a későbbi fogamzás pontos idejéhez.
Hangsúlyozni kell, hogy nem az egyes értékek, hanem az egész görbe alakja az értékelés alapja, tehát hónap közben vagy hiányos adatok alapján nem lehet véleményt mondani! A mérés akkor pontos és akkor használható, ha minden előírást pontosan betartunk. Ilyenkor az alaphőmérséklet mérése a peteérés vonatkozásában szinte 100% pontosságú, arra is alkalmas, hogy kijelöljük azt a napot, amikor esetleg egy progeszteronméréssel a peteérést hormonálisan is igazolhatjuk.
A hőmérőzést a menstruáció 1. napján kell elkezdeni. A ciklus első felében a hőmérséklet alacsony!
A hőmérséklet az oviuláció előtt hirtelen leesik.
A ovulációt követően a hőmérséklet fokozatosan 1-2 nap alatt, vagy hirtelen felemelkedik. Ilyenkor magasabb a ciklus első felében mért hőnél.
A menstruáció előtt néhány nappal, gyakoribb esetben néhány órával a hőmérséklet hirtelen leesik (ekkor kb. megegyezik az előző menstruáció első napján mért értékkel)
Ha a várt menstruáció idején a hőmérséklet megegyezik a ciklus második felében mérttel, akkor a megtermékenyülés sikeres volt!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!