Mit csináljak? Más is vállalt így babát? Mi lenne a legjobb?
Az a helyzet, hogy tegnap pozitívat teszteltem. Nem terveztük még a babát,de ha már így alakult úgy érzem,hogy vállalnom/vállalnunk kell érte a felelősséget. A gond csak az, hogy én jelenleg pálya kezdő munkanélküli vagyok. A párom egy autószerelő műhelyben dolgozik, kiszámíthatatlan mikor mennyit hoz haza. Általában 65-90.000 közt keres, de az elmúlt 2-3 hónapra inkább a 65.000 volt jellemző. Én vállalok gyerek felügyeletet, meg korrepetálást, ebből van egy kis plusz pénzünk,na de ez nem bejelentett munka. Szóval a helyzet az, hogy egy hónapban durván 85.000 Ft-ból élünk. Szerencsére a lakás saját, de még így is félek,hogy nem fogunk tudni mindent megadni a picinek, mivel bejelentett munkahelyem nincs, így gyest sem fogok kapni. Azt meg nem szeretném,hogy a szülőktől kelljen pénzt kérni, vagy bármelyikőnk is nélkülözzön. Természetesen a pici érdekében lemondanék egy-két olyan dologról,ami nem nélkülözhetetlen, de akkor is félek, hogy nem lesz elég ez a pénz ahhoz, hogy normális körülmények közt tudjam őt fogadni, meg felnevelni. Mit tegyek? Be merjem így vállalni? Még senki nem tudja, hogy eggyel többen vagyok. Ellenzem nagyon az abortuszt, de azt se szeretném,ha nélkülöznie kellene a picinek...
N/22
12:35
Köszönöm! :)
" a gyed az pontosan mi? a férjem kaphat gyedet? igaz hogy ő is elmehet gyesre? én nem dolgozom ezért kérdem de ha ő elmenne gyesre akkor mind2en itthon lehetnénk. a gyedre mehet a férjem?"
A gyed az a gyermek 2 éves koráig járt, most, ha jól tudom, csak 1 évig jár. Fizetésfüggő a dolog, hogy mennyit kaphatsz, igy a ledolgozott napoktól függ az is, hogy kap-e egyáltalán gyedet. A férjed is elmehet gyedre a gyermek 6 hónapos korától, de akkor neked kell dolgoznod, hogy megéljetek, mert mindketten nem maradhattok otthon, ha normálisan élni akartok. De azt is meg lehet csinálni, hogy a nagyszülők valamelyike marad otthon a picivel, bár ő csak gyest kaphat, Ő is 6 hónap után, ha jól emlékszem, és ti mindketten dolgoztok. Jelenleg az az általános, hogy csak az anyuka marad otthon. Nálunk a férjem maradt otthon, mert nekem volt munkahelyem, és jól is fizettek, neki meg közben (mikor a picink 2 éves volt) megszünt a munkahelye.
Nem vagy könnyű helyzetben. Az, hogy ki milyen szülő lesz, nem a kor kérdése, hanem az érettségé, és a felfogásé. Én 25 évesen "leléptem" otthonról, azóta egyedül tartottam el magam, egyedül fizettem ki a lakást stb. Neked kell tudnod, hogy mennyire vagy komoly, felelősségteljes, aszerint dönts. De azt tudnod kell, hogy ez nem egy csomag, ami ha nehéz, lerakod és otthagyod. Egy életre szóló elkötelezettség, "rabszolgaság", és persze a vele járó boldogság is. Mi 40 körül vállaltuk az első babát, mivel mindent meg akartunk előtte teremteni. Ennek az lett a hátulütője, hogy testvére már biztosan nem lesz. Ráadásul a GYED-ből éltünk 2 évig, mivel a férjem munkanélküli lett 18 év után, és majd 2 évig nem talált munkát. Tehát jó időpont nincs gyerekvállalásra, mivel nem tudod, mit hoz a holnap. Ti viszont már eleve jó eséllyel indultok, mivel a lakás saját és nincs rajta hitel.
Sok sikert, bárhogy is DÖNTÖTÖK!!!!
Én nem tudom, hogy be merném e vállalni, bár ha már ott van, az tuti, hogy meg nem ölném. Hisz attól, hogy még kisebb, mint egy borsószem az én szememben ő már egy kis élet. Ebben a férjem is egyetért velem.
Viszont azt tudom, hogy alanyi jogon jár valamiennyi pénz a pici után, akkor is ha nem dolgoztál előtte. Na meg ott a családi pótlék, sőt a terhesség 91. napjától szintén jár valamennyi (ez valahogy mostanában lépett életbe, talán a bérváltozásokkal). Az összegeket sajnos nem tudom, és csak ezzel a linkel tudok segíteni.
[link] a magzatra vonatkozó rész is benne van.
A többi is nyílván megtalálható a neten is.
Ez nehéz eset annyi idős vagyok mint te de én nem tudnám elválalni Hajdú bihari vagyok tudom milyen nehéz megélni nélkülözni ilyen fiatalon nagyon korán lenne a baba
De ez a te életed neked kell tudni mennyire vagytok jó anyagi biztonságban
Szia!
Lakásotok van, a párod kap fizetést, te pedig kapni fogsz gyes-t, meg családi pótlékot (testvérem sem dolgozott még, mikor babája lett, ő összesen negyven valahány ezret kap).
Szerintem meg tudnátok élni, igaz szűkösen, és néha lemondással, de azért meg. A szülők is biztos segítenének, ha mást nem tuti vennének ezt-azt a picinek. Később meg majd ha dolgozol, jobb is lesz.
Úgyhogy ha akarod ezt a babát, stabil a kapcsolatotok, akkor szerintem az anyagiak miatt ne vetessétek el. De ez a ti döntésetek. Azért majd írd meg, hogy döntöttél! :)
Szerintem nincs megfelelő idő gyerekvállalásra. Mármint ezt úgy értem, hogy egy átlag család, vagy aki szegényebb akkor ne is legyen gyereke? Mert a többség így áll anyagilag, és ha csak akkor szülnének a nők, mikor mindent meg tudnak adni a babának, akkor nem nagyon szülne senki (remélem értitek ) :)
Ezzel arra célzok, hogy egy átlag keresetből, vagy egy minimálból is meg lehet oldani főleg, hogy nincs hitel stb. Lehet hogy nem plázából lesz gyerekruha, lehet hogy ne kap hetente /naponta/havonta több tízerzes játékot a gyerek, de fel lehet normálisan is nevelni így.
Persze aki a saját étkezését se tudja pl megoldani ott már elgondolkodtató, hogy érdemes-e, de szerintem nálatok nem lesz baj. Nektek is lemondás, mert sok mindenről le kell, de legalább megéri :)
Szerintem simán bevállalhatjátok, hisz mindent megkaphat, az, hogy nem lesznek mindig új játékai, meg több ezer forintos cuccai, az nem minden.
Amíg a baba megszületik, 9 hónap. Csak kicsit kell spórolni és lesz kezdő alap. Minden hónapban elraktok 4000 forintot, (4000x9)= 36000 forint. Ismerősök, rokonok hoznak majd valami ajándékot biztos :) Valami plüssállatod meg biztos maradt gyermekkorodból, vagy valami. Más készségfejlesztő játékokat pedig ti is játszhattok, nem kellenek a kínai, műanyag vackok ahhoz, hogy szórakoztasd. Pelenkázó sem kell, ott az asztal, max egy bölcső|kiságy kéne, de azt akár építhettek is. Pelenka, krémek...azok picit több gondot okoznak. De ott lenne a végszükségleti 36000 és amiket én leírtam még mindig csak a legszűkebb pénztárcájú megoldás. A lényeg, hogy sok szeretetet kapjon! :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!