Nőgyógyászati laparoszkópiai műtét?
2011. jan. 21. 06:03
Nekem volt laparoszkópiás műtétem. Lassan 4 éve, hogy nem jön a baba, emiatt kellett. Csináltak méhtükrözést, plusz megnézték, hogy átjárhatóak a petevezetők. Ha minden rendben van nálad, tehát átjárhatóak a petevezetők, nincs endometriózis (ha van esetleg, azt úgyis kiveszik a műtét alatt), akkor nem kell rögtön lombikra menni. Ha a férjednek/párodnak jó a spermaképe, akkor inszeminációt szoktak javasolni. Nálam találtak endometriózist (ez nem látszott ultrahangon), ami szintén okozhat meddőséget, bár nálunk nem valószínű, hogy ez volt a baj. A műtéttől ne félj, altatásban csinálják. Három pici lyukat csinálnak, egyet a köldökbe, kettőt a petefészkeknél. Az utána lévő nap kicsit szar, én hánytam és szédültem az altatástól, de ez sem mindenkinél van. Másnap már mentem haza. Kicsit nehézkes utána pár napig a mozgás, felülés, de kb. egy hét alatt - főleg miután kivették a varratokat - teljesen rendbe jössz. Kérdezz nyugodtan, ha érdekel még valami, szívesen segítek!
2011. jan. 21. 08:18
3/32 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm a válaszokat!
Mi valamivel több, mint 2éve próbálkozunk.Minden kivizsgálásunk rendben volt, rendszeresen járok nőgyógyászhoz is!29 éves vagyok, de valamiért nem jön a baba.Túl vagyunk 2inszemen is, és most is van 22mm-es tüszőm, de folyadékot látott az orvosom az uh-n, és most nem próbálkozunk inszemmel,laparoszkópiát javasol, és egy másik orvost kell megkeresnem a SOTE II.-n.Nem értek semmit, vajon mitől alakulhatotzt ez ki?Volt augusztusban HSG-m, és ott is minden rendben volt.Totál tanácstalan vagyok, nagyon szeretnénk gyereket, de olvastam a neten (de lehet rosszul) hogy ilyenkor kiveszik a bal petevezetőmet, és ezért utána csak lombik marad, mint esély..A kérdésem az lenne, hogy mit is csinálnak, miután bevezetik a csövet?Hol,mikor,melyik kórházban csinálták neked?Megkérdezhetem, hogy mi volt a baj?Azóta mi történt veled?
A második válaszoló szinte szóról szóra uazt írta le, ahogy nálam is zajlott ez a beavatkozás, anyi különbséggel, h nekem két luk volt: egy a köldökömben, egy pedig a szeméremcsontnál, így semmi nem látszik belőle, ill h szerencsére nálam minden rendben volt. A lukak funkciója, h az egyiken keresztül gázt vezetnek a hasüregbe és megemelik a hasfalat, h körül tudjanak nézni, a többin a műszer megy be, illetve egy katéterszerű a hüvelyen át, a kontrasztanyag miatt. Nekem ezt egy kis vidéki kórházban csinálták, szuper orvosom volt. Egyszer voltam terhes azóta, de sajnos nem maradt a baba velünk. A petevezetős kérdésedre én sajnos nem tudok válaszolni, szerintem faggasd ki az orvosodat.
2011. jan. 21. 15:23
5/32 A kérdező kommentje:
Köszi szépen!
Kedden megyek az orvoshoz, és a lényeg kiderül....de totál magam alatt vagyok..:(
Nekem is volt műtétem nemrég, a szobatársamnak is folyadék volt a petevezetékében (mindkettőben) és nem vették ki neki ne izgulj! Nekem is ott derült ki ,hogy miért nem jött a baba,és most már örülök,hogy átestem rajta,mert mindent rendbe hozott a doki, és így bármikor jöhet az utód! A beavatkozás nélkül,még most is,csak próbálkoznánk,és esélyünk sem lett volna előtte rá! Egyszóval az a pici kellemetlenség megért annyit!!!!!!!
2011. jan. 22. 22:57
7/32 A kérdező kommentje:
Köszi szépen!Rendesen bevagyok parázva!
Mennyi ideig voltatok a kórházban?Hány nap?Hogy zajlott?Az az igazság, hogy augusztusban volt hsg-m, és ott minden rendben volt.Vajon mitől alakulhatott ez ki??Remélem kedden már oosabb leszek..:)
Én 4 napot voltam,és a szobatársam is! Azt hogy mitől volt neki sem tudták megmondani.Lehetett akár egy gyulladástól! Ne parázz,gondolj arra miért is teszed,és hogy megéri! Sajnos nem mindenkinek mennek a dolgok csettintésre,mi oda tartozunk! Fel a fejjel!
2011. jan. 22. 23:47
9/32 A kérdező kommentje:
Köszi szépen a választ, és a bíztatást...Rámfér!Kedden megtudom nagyjából mi is a szitu, az orvosom egy főorvos kollégájához írányított!Remélem sok kérdésemre választ kapok a műtét előtt!!:)
Kitartást neked és mindenkinek aki, hasonlókkal küzd!
A második vagyok. Nálunk sajnos azóta sem jött a baba (4 éve próbálkozunk), már túl vagyunk két lombikon is. A második sikerült is, de sajnos elment a baba az 5. héten. A páromnak rossz lett a spermaképe, emiatt kellett a lombik, a laparon minden rendben volt annó. Pontosabban találtak endometriózist és cisztát, ezeket kivették. A petevezetők átjárhatók voltak. Ne aggódj, én nem hiszem, hogy ki kellene venni a folyadék miatt a petevezetődet, de a doki majd úgyis mindent elmond kedden. Én összesen 3 napot voltam kórházban. Előző nap be kellett feküdnöm, mert hashajtóztak, másnap reggel műtét. Még aznap hazamehettem volna saját felelősségre, de én inkább úgy voltam, bent maradok még egy éjszakát a biztonság kedvéért. Úgyhogy a harmadik nap reggelén mentem haza. A Péterfyben műtöttek.
2011. jan. 24. 09:13
Kapcsolódó kérdések: