Fiatalkorban ha teherbe estél, volt pénzetek?
Gondolok arra, hogy lakásra, vagy albérletre volt pénz, illetve gyereknevelésre is a költségeket tudtátok finanszírozni, Illetve magatoknak?
22 / 26 évesek vagyunk, és egyetemisták. Fogalmunk sincs hogyan kezdjünk bele. Hitelt nem igazán akarunk felvenni. De ekkora mennyiségű pénzt nem lehet néhány év alatt összegyűjteni.
Hogy kezdtetek bele? Tippeket, ötleteket, illetve javaslatokat tudtok adni?
Köszönöm. :)
"Az a nagy igazság, hogy ha ma csak az alapokat tudja megadni egy család a gyereknek, az sajnos édeskevés. Olvasom itt néha, hogy 10-20 ezreket tesznek félre szülők a gyerekeknek, sajnos az az összeg, ami ebből összejön 17-18 év alatt, édeskevés lesz egy életkezdéshez, olyan szintű az infláció itthon. Értem, hogy az átlag kisember többre nem képes sokszor, de ezek az összegek sajnos kevesek ide már."
Én pl. semmit nem raktam félre a gyerekemnek kicsi korában, és örülök neki, mert az a pénz most már nem sokat érne. Közben kiköltöztünk külföldre, itt elég jól élünk, és a lányom is dolgozott minden nyáron középiskolás korában, és érettségire összegyűjtött közel 4 millió Ft-nak megfelelő összeget, illetve elnyert 9 egyetemi ösztöndíjat összesen 4,4 millió Ft értékben. Amikor megszületett, a szüleim házának az emeletén laktunk, mert nem volt sajátunk. De a 18 év alatt annyi minden történt. Szerintem többet ér ha szorgalomra, tanulásra neveljük a gyereket, mint az aprópénz gyüjtögetése.
"Az a nagy igazság, hogy ha ma csak az alapokat tudja megadni egy család a gyereknek, az sajnos édeskevés. Olvasom itt néha, hogy 10-20 ezreket tesznek félre szülők a gyerekeknek, sajnos az az összeg, ami ebből összejön 17-18 év alatt, édeskevés lesz egy életkezdéshez, olyan szintű az infláció itthon. Értem, hogy az átlag kisember többre nem képes sokszor, de ezek az összegek sajnos kevesek ide már."
Miért kellene megadni az alapokat?
Nem azt mondom, hogy üres zsebbel kiteszem, ha 18 lesz. De ne is én szponzoráljam már az életét. Én sem kaptam a szüleimtől egy vasat sem mikor elköltöztem. De volt egy csodás gyerekkorom, szeretetben nőttem fel, a lehetőségeikhez képest mindent megadtak. 3 szakmával engedtek el.
És itt vagyok, 8 éve költöztem el. Saját házunk van, Saját autóink. És mindet a férjemmel ketten értük el. Aki szintén egy szatyor ruhával jött el otthonról.
12-es, azért, mert ma manapság segítség nélkül, önerőből a büdös életben nem fogsz saját ingatlanhoz jutni.
Engem úgy neveltek, hogy nem csak érzelmileg, de anyagilag is megkaptam mindent. Senki nem lesz ettől kevesebb, sőt, nagyon is hálás vagyok a szüleimnek, hogy 22 évesen ott voltam diplomával, lakással, autóval és ezekért nem kellett 30 évre adósságba verjem magam. Ettől még nem dőltem hátra, nem vártam el, hogy egész életemben "szponzoráljanak", de szerintem vitathatatlan, hogy ma már az is hatalmas segítség, ha 10-12 millió önereje van egy fiatalnak ingatlanvásárláskor például.
Legalábbis én nem azért vállalok gyereket, mert 5-6 évig jaj de cuki, 15 év múlva meg oldja meg maga az életét. Ez, hogy egy szatyor ruhával elindul itthonról, szerintem nagyon felelőtlen és undorító szülői magatartás.
12!
Segítség nélkül, Önerőből van egy 120m2es házunk, 2200m2 telekkel. Megyeszékhelytől 25km-re, nem egy eldugott borsodi zsákfaluban.
Nem vettünk fel csokot, nincs lakáshitelünk. Egyedül a babaváróval éltünk, 9millió forinttal. A házunk csak a mi nevünkön van, nem a bankén.
Ja és van egy 2010es audim nekem, férjemnek pedig egy 2012es Golfja.
Ezeken sincs hitel.
Mi sem verük (a babavárón kívül) adósságba magunkat.
Ezt csak azért írtam le, mert itt valaki kijelentette, hogy ezt szülői segítség nélkül nem lehet. De, lehet. Semmi másért nem írtam ezt le.
És nem csak mi, hanem a körülöttünk lévők mind így vettek házat. Senki nem anyutól kapta vagy csokra vette.
Sehol nem írtam le, hogy ettől bárki több vagy kevesebb. Ha magadra vetted, az nem az én bajom. Ismétlem, csak azért írtam le, mert erős kijelentés volt, hogy egyedül nem megy.
Hidd el, én is megfogok adni a gyerekeimenk mindent ami tőlem telik (mondjuk házat nem fogok venni nekik). De nem fogok havonta félrerakni, hogy maaaaaajd egyszer milyen sok pénz lesz neki. Lehet mire odakerül, ez a pénz érni fog 3 havi rezsit. Csak ezt akartam kifejezni ezzel.
" De, lehet. "
A kulcs a borsodi zsákfalu és a 12-15 éves kocsi. :)
Így nekem is ment volna önerőből, biztosan, de van bennem életösztön (tehát nem költöznék Borsodba és nem ülnék egy agyonhajtott, 10+ éves kocsiba, ami egy balesetnél olyan, mint egy papírkoporsó).
látom, megy a szövegértés.
NEM egy eldugott borsodi zsákfaluban. Fejér megye ;)
14-12 éves autók. És? Nem hinném, hogy ezek olyan réginek számítanának, mindenki max 5 éves autóval járna... A példa nem ezt mutatja az utakon.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!