Hány éves kortól kockázatos a gyermekvállalás?
Nálunk se kötelező 35 év felett!!!
Kettőt is szültem 36,5 és 38 évesen, s nem csináltak magzatvízvételt!!!!
Ha down vizsgálat volt, akkor nem lehet down kóros a baba!
Ha integrált tesztre gondolsz, az nem down vizsgálat!!!!!
aZ CSAK EGY IRÁNYTADÓ VIZSGÁLAT!
Csak magzatvízvétellel lehet down kórt szűrni biztonsággal!
07:58 ez így van
én szerintem nem biztos, hogy az ok viszont csak az lenne, hogy nem szűrik olyan mélyrehatóan a Down kórt. talán az is lehet az ok, hogy 20-25 évesen az ember még jobban azt tudja mondani, hogy igen, felnevelem a beteg babát. sokkal nehezebb egy ilyen döntést 40, 40 fölött vállalni. (fel tudja-e nevelni) és még lehetnek egyéb okok is: pl. vallásos emberek korábban vállalnak gyereket és nem fogják elvetetni, akkor sem ha beteg. nekem ezek jutottak eszembe, de lehetnek még más okok is.
a kockázat viszont az életkor előrehaladtával drasztikusan nő. míg egy 20 évesnek az esélye Down kóros babára 1:1500, addig 50 éves korra ez a kockázat már 1:6-ra nő. (nem beszélve az egyéb lehetséges rendellenességekről)
"
A Down-szindrómás gyermek születési kockázata az anyai életkor függvényébenLétrejöttükben sok tényező játszhat szerepet, de kiemelt jelentőségű az anyai életkor. Átlagos életkorú anyák (35 évnél fiatalabb) esetében kevesebb, mint 1%, 40-42 évesen 2%, 50 éves korban 12% a kialakulási valószínűség. Ezért 35 év feletti terhes nőknél javasolt a praenatalis kromoszóma vizsgálat elvégzése. Ezek mellett mérsékelten emelkedett a kockázat túl fiatal anyák (20 év alatt) és idősebb apák (55 év felett) esetén."
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!