Fiatal felnőttként borderline személyiségzavart állapítottak meg nálam. Ennek már szinte egyik tünete sem áll fent. Belemernétek kezdeni a babatervezésbe?
19 évesen diagnosztizáltak nálam borderline-t. Én igazából sosem értettem egyet a diagnózissal, mert sok “jel” kimaradt nálam, mint a függőségek, szuicid gondolatok és tettek, felelőtlen viselkedés. Ezek nem voltak rám jellemzőek.
Gyakran voltam ramaty, depresszív állapotban, dühkitörések jellemeztek és nem tudtam beilleszkedni, nem voltak hosszú távú céljaim.
Ezek a dolgaim éven óta megoldódtak. Van munkám, férjem. Talán az időnkénti lehangoltság jellemez, de nem erősen. Senki életét sem nehezítem meg. Úgy érzem, hogy eljutott a személyiségem arra a pontra és tettem olyan önismereti lépéseket, hogy be merjem vállani a babát.
Egy dolog aggaszt még. Ha tényleg borderline-os vagyok, az öröklődhet és én hiába vagyok jól, lehet, hogy a gyerekemen jobban meg fog látszani. Én viszont évek óta jól, tünetmentesen élek.
Szerintetek? Jól vagyok és szeretnék édesanya lenni.
28/nő
Engem nem bántalmaztak, és amúgy igen, én is úgy tudtam, hogy a rossz anya-gyermek viszony alapozza meg. Közben meg ilyenről szó sincs.
Ez sem stimmel nálam.
Közben felvillanyoztak, hogy genetikai tényezők is fennállhatnak. Az utóbbi miatt aggódok.
Genetikai hajlam: a borderline szindróma kialakulására lehetünk genetikailag is hajlamosak; örökölhetjük is azt.
Gyermekkori családi tapasztalatok: a gyermekkorban szerzett élmények egy életen át elkísérnek minket. Befolyásoló tényező a szülők viselkedése, a gyermek és a szülő kapcsolata, a család egészének működése (a kaotikus család vagy éppen a "tökéletes" család).
Korai traumák: tartós verbális vagy fizikai bántalmazás, fenyítés, szexuális bántalmazás.
Édesanyám skizofrén voot, úgy tudom mentális betegségek nem közvetlen hanem 2. Utodra öröklődnek. És így is bevállaltam, mindent megteszünk h a környezeti rizikó csökkenjen, nem félek ettől. Én kivizsgáltaztam magam és nincs problémám.
Szerintem 19 évesen sok fiatal került a kilátástalannak tűnő felnőtt kor küszöbén depressziv időszakba, nekem is voltak nehezségeim, de azóta nem jelentkezett semmi. 38 éves vagyok
Jó, hogy lepontoztok, aztán a kérdező belinkeli azt, amit én is tudtam.
Hogy a kérdésre is válaszoljak, szerintem bátran. Nekem autista a fiam, állítják, hogy öröklődik, de én nem tudok senkiről a családban. Hetedíziglen visszaüthet, kinek a családjában nem volt még genetikai probléma?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!