Akinél próbaidő alatt meglepi-baba lett, mikor jelentette be a terhességet és hogy fogadta a hírt a munkáltatója?
Próba idő alatt pedig találnak is (nem illeszkedtélbe a munkaközösségbe, a munkáddal nincs megelégedve, nem tartja megfelelőnek a munkamorálodat stb)
Hiszen ezért vagy PRÓBA IDŐS.
hogy felmérje mennyire válnál be dolgozóként.
Indokot mindig talál, hisz tökéletes emve ninxs
Én azt gondolom, hogy egy fiatal nőnél azért bele lehet kalkulálni, hogy záros határidőn belül gyereke lesz. Főleg ha férjezett, aminek akár látható jelei is vannak (pl. viseli a karikagyűrűjét mindig).
Nem véletlenül indulunk alapból hátránnyal a munkaerőpiacon. :)
Innentől kezdve csak hozzáállás kérdése az egész. Simán kitehet valami teljesen más indokkal a próbaidőre hivatkozva, vagy mondhatja azt is, hogy az esélyt megadja és nem tol ki veled. Sajnos az utóbbi a ritkább.
Az viszont tény (és ezért bevállalom, ha le leszek pontozva), hogyha én tudom, hogy gyereket szeretnék, akkor nem váltok munkahelyet. Hacsak nem muszáj. Vagyis bezárt a munkahelyem, kirúgtak az előző helyemről, stb. Ha előbbi helyzet áll fenn, akkor jogosan kérdőjelezi meg szerintem a munkáltató, hogy miért volt erre szükség, valahol még átverve is érezheti magát. Ha utóbbi a helyzet, akkor nem gondolom hogy számonkérhető lenne egy nő, amiért így alakult a helyzete.
Anno nálunk két kisholgy került közel azonos időben a céghez. Mindkettőt 1 éves, határozott idejű szerződéssel vették fel, ahogy nálunk szokás, 3 hónapos próbaidővel. Mindkettő
próbaidő alatt lett terhes. Az egyikük azonnal kozolte a főnökkel, aki ezután határozatlan idejűre változtatta a szerződését, könnyített munkát adott neki és a hivatalos 8 órás műszak helyett 4-6 órákat dolgozott fizetés csökkentés nélkül. A másikuk nem jelentette be, csak a próbaidő letelte után. Nos, az ő szerzodese maradt hatarozott ideju es ugyan ő is megkapta a könnyített munkát, neki nem volt munkaidő csökkentés. Az első a gyed lejárta után visszajött dolgozni, a másodikra nem tartott a cég igényt.
16# A babatervezés azért nem ennyire programozható sajnos, én ezért gondolom azt, hogy a második opció még elfogadható kategória.
Lehet, hogy egy pár már hosszú hónapok, akár 1-2 éve próbálkozik, amikor a nő elveszíti az állását. Ilyen időtartam után, nem feltétlenül a karrier a legfontosabb a nő szemszögéből, így nem fogják felfüggeszteni 3-4-5 hónapra a próbálkozást. Hogyha pont akkor fog összejönni, amikor pedig már a munkahely váltás, vagy próbaidő kellős közepén van, az szerintem egy bocsánatos bűn.
Vagyis nem elvárható, hogyha elveszítem a munkahelyemet, de benne vagyunk a próbálkozásban, akkor azért ne keressek másikat, mert lehet pont most fog összejönni. Vagy éppen keressek másikat, de azért toljam a gyerek kérdést, hogy leteljen a próbaidőm. Mellesleg a cég nem lesz kisegítve azzal, ha nem 2,5 hónap múlva jelentem be a terhességemet, hanem csak fél év után, mert addig szüneteltettük a próbálkozást. Ugyanúgy számolniuk kell azzal, hogy nem sokáig maradok. Amiért van értelme ezzel "trükközni" az csak az, hogy ne tegyenek ki próbaidő során és jogosult legyek valamilyen ellátásra majd. Szóval ez egy hülye helyzet, amiben szerintem nem feltétlenül számonkérhető a nő.
Ellenben az elvárható egy nő oldaláról, hogy ne váltson tudatosan munkahelyet akkor, amikor tudja, hogy családot tervez. Pl. kap egy jobban fizető állást, de pontosan tudja, hogy lehet, hogy néhány hónapnál tovább nem fog benne dolgozni. Valószínűleg ott hagyta a kakiban az előző cégét, majd ott hagyja az újat is. Ez az amire azt mondom, hogy nem kell rajta csodálkozni, ha nem várnak vissza a végén tárt karokkal.
#19: Gondolom még nem voltál ilyen helyzetben munkáltatói oldalról.
Nagyon nem mindegy, hogy még be sem tanítottál valakit, még csak energiát fordítasz rá és terhes lesz. Gyakorlatilag meg vagy lőve. Mert kezdheted elölről az egészet. És lesz ott egy embered, aki nyilván még akar dolgozni akár 6-8 hónapot is akár. De neked kb. felesleges minden további energiabefektetés a képzésébe, miközben a feladatköre nincs ellátva továbbra sem. Míg ha fél év munkaviszony után esik teherbe valaki, akkor akár 1,5 évet is le tud dolgozni összesen, ami már nem kevés, tud értéket teremteni és be is tudja tanítani az utódját adott esetben. Munkáltatói szemmel óriási a különbség a két szituáció között. Nyilván nem a biorobot szintről beszélek. De egyszerűbb szellemi munkakörökre is igaz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!