Utolsó menzesz első napjától számított 7. héten a
nőgyógyász már látja, ha terhes vagyok? Mit lát
ilyenkor, mire lehet számítani?
A mensi első napjától számolják úgyhogy 7 hetes
2021. okt. 5. 12:32
2/11 A kérdező kommentje:
Ugye a magzati szívhang 6 hetes kortól van. De az a baba 6 hetes korára értendő, nem a hivatalos terhesség 6. hetétől, amikor igaziból csak 4 hetes a magzat?
Nem 5,5 hetes. Ilyenkor már embriót szívhanggal.
2021. okt. 5. 12:35
2-es Senkit nem érdekel a fogantatás, utolsó menzesz 1. napjától számolnak minden esetben.
2021. okt. 5. 12:37
Az utolsó mensi első napjától számított 7. héten már 7 hetes terhességgel számolnak, és addigra szívhangnak is lennie kellene, de legalább minimum egy embriónak.
Nem tudható, hogy pontosan mikor történt a fogantatás, ezért nem próbálnak tippelgetni, még ha a hónapban egyetlenegyszer is voltatok együtt, akkor sem lehettek biztosak benne, hogy nem 3 nappal később találkozott a petesejt és a hímivarsejt (simán benne van a pakliban), szóval nem a beágyazódás vagy a fogantatás feltételezett dátumát nézik, hanem azt, ami egészen biztos, vagyis az utolsó menzesz első napját. És onnan számolnak. Ha jelentősen később történt a fogantatás, akkor azt a 12. heti genetikai ultrahangon megnézik, és az alapján módosítják a várható szülés dátumát, de az heteket jelent általában, néhány nap ide vagy oda nem számít már.
2021. okt. 5. 12:40
A menzesztől számított 7. héten 6 hetes terhes vagy. Akkor már sok esetben szokott lenni szívhang. Ha később fogant valamivel mint a középidő, akkor lehet, hogy csak később lesz, de általában már akkor is látszik legalább a szikhólyag. Azt az egész terhesség alatt senki nem fogja neked számolgatni, hogy a feltételezett fogantatáshoz képest hány hetes lehet a magzat, mert lényegtelen. A 12 hetes ultrahangon meg fogják határozni a várható születési időt. Van hogy az lényegesen eltér a számított korhoz képest (utolsó menszi), akkor az lesz majd a továbbiakban a mérvadó.
2021. okt. 5. 12:45
7/11 A kérdező kommentje:
nagyon köszi! A lényeg, hogyha nincs is még szívhang, de az embriót már látja. Viszont úgy tudom, hogy csak szívhang után állítják ki a papírokat a terhességről, amivel majd menni kell a védőnőhöz, meg háziorvoshoz. Azt tapasztalom, hogy hetek mire van időpont a nőgyogyinál. Ilyen esetben, ha még nincs szívhang, viszont valószínűleg 1 hét múlva már lesz, akkor mire újra lesz időpont, addigra már vagy 10 hetes leszek. (A már meglévő időpontomat - ami már megvolt korábban, minthogy kiderült volna a terhesség - nem tudom eltolni, mert nincs szabad időpont)...Vagy ilyenkor a dokik "megoldják", és adnak időpontot korábbra?
Elképzelhető, hogy megoldják, de nem 100%. Nekem adtak időpontot egy héttel későbbre, úgy hogy még csak nem is magánrendelő volt. Az sem tragédia, ha egy másik orvoshoz mész vissza, hogy megállapítsa az élő terhességet. Utána ugyanúgy mehetsz az első dokihoz. Amúgy ha 10 hetesen mész a védőnőhöz sem maradsz le semmiről, nyugi :)
2021. okt. 5. 13:36
9/11 A kérdező kommentje:
Amúgy meg igen, Kedves 8-as, én is úgy gondolom, hogy nem maradok le semmiről, ha pár héttel később kezdődik az "agyonvizsgáljuk a kismamát" dolog....Azt tudom, hogy most már csak akkor jár a kismamának CSED, GYED meg inden, ha rendesen jár terhesgondozásra. Mennyi a minimum kötelező "terhesgondozás"? (természetesen minden vizsgálatra, plusz tesztekre elmegyek a baba és az én érdekemben - szerencsére anyagilag sem gond - csak érdekel a kötelező minimum).
2021. okt. 6. 09:15
Kapcsolódó kérdések: