Hogy döntenétek, Ti bejelentenétek a munkahelyen, nagyon tanácstalan vagyok?
Jövő héten megyünk az első konzultációra a BMC-be.
2 hónapja várunk az időpontra. 14 hónapja próbálkozunk, de eddig nem jött a gólya. Nálam gondok vannak.
Nagyon tanácstalan vagyok! A munkahelyemen, is kb 2 hónapja mondta a főnököm, ha nem javul a teljesítményem, szeptember környékén, lehet, hogy kirúg.
A meddőségibe mondták telefonon, hogyha nem lesz munkahelyem mindenért fizetni kell. Viszont már az első konzultáció után elméletileg védve vagyok, tehát nem rúghatnának ki. Attól félek, ha nem mondom el, akkor ez indok lehet a cégnél, kirúgás esetén. Ha elmondom, akkor meg azért tesznek ki. Tudom, hogy rengeteg vizsgálat előtt állunk, sőt engem meg akar műteni az orvosom.
Ti bejelentenétek?
Elvileg ilyenkor nem rúghatnak ki.
Viszont az egyik munkatársam úgy járt, hogy elmondta a főnökének, és azóta alig kap munkát, mert már nem számítanak hosszútávon rá.
Én mindaddig nem mondanám el, amíg nem tudnék pontosabbat, vagyis, hogy mikor várható az első hosszabb távollét, amire el kell menni a kezelés vagy operáció miatt. Így Te is és ő is tud kalkulálni, hogy mikor van szükség a helyettesítésedre.
Mivel a kezelés megkezdésétől, tehát a jövő héttől védve vagy, a főnököd az első konzultáció után már hiába rak az orrod elé egy felmondást, jogilag nem érvényes (mégha csak akkor közlöd vele, hogy kezelés alatt állsz, akkor is), tehát nem írod alá, ő pedig nem tehet semmit.
Van egy levelem egy jogásztól ebben a témakörben, bemásolok egy részletet:
Meddig véd a törvény?
A Munka Törvénykönyve kizárólag a jogi kereteket adja meg a felmondási védettséghez! A szabályozás még viszonylag új, 2005. júliusában lépett hatályba, és emiatt kiforrott bírói gyakorlat sem alakult ki arra nézve, hogy a védelem időtartama meddig terjed ki… Ez a kérdés a gyakorlatban több problémát is felvet, például: kiterjed-e a felmondási védelem a két lombik-program közötti kötelező, három hónapos szünet idejére? E tekintetben pontosan sem a törvény, sem annak indokolása nem ad eligazítást. A legtöbb szakmai álláspont viszonylag szűken értelmezi a kérdést, vagyis a munkajogi védettséget elsősorban a stimuláció megkezdésétől a teherbeesés „kiderüléséig” terjedő időszakra vonatkoztatja. Más értelmezések szerint, mivel a szünet kötelezően előírt az egészség védelme érdekében, emiatt a szabály az esetleges sikertelen beültetés és a következő stimuláció kezdete közötti időszakra is kiterjed. További problémát okozhat a gyakorlatban, hogy a meddőségi központok leterheltsége miatt nem minden esetben lehetséges, hogy az előírt három hónap letelte után azonnal megkezdődjön az újabb stimuláció.
Hogyan ítél a bíró?
A tisztázatlan kérdések nem elhanyagolhatóak - több okból sem. Egyrészt a törvényi védelem célja éppen az, hogy a kezelés ideje alatti távollétek miatt ne érhesse hátrány a dolgozót. Ám fontos szempont az is, hogy azt se lehessen rendes felmondással, még a terhesség bekövetkeztét megelőzően, vagy akár két lombik-program közötti „pihenő” időszak alatt elküldeni, aki hosszabb ideig, akár évekig tartó programban van benne (és ezt fel is vállalja munkaadója előtt). Habár a magyar bírói gyakorlat munkavállaló-barátnak mondható, mégis figyelembe kell vennie a munkáltató méltányolható érdekeit is… Vagyis a fenti kérdéseket a bírói gyakorlat mindig a konkrét körülmények fényében, egyedileg vizsgálja.
Mindenképpen nagyon fontos a jogi védelem törvényi megléte - éljünk a jogainkkal. Való igaz: a helyzet érzékenysége miatt gyakran nehéz a titok „felfedése”… Ugyanakkor a nemrégiben, hasonló ügyekben, civil érdekvédő szervezetek által indított próbaperek és a már lezárult esetek mégis azt sejtetik, hogy a munkáltatóknak nem érdemes visszaélniük női dolgozóik kiszolgáltatottságával.
A szerző jogász
Én a helyedben futnák ez ügyben még egy kört.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!