Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Teherbeesés » Covid oltás? Terhesség?

Covid oltás? Terhesség?

Figyelt kérdés
Tudom, hogy a szabályok szerint nem lehet beadatni terhesség alatt, vagy várni kell 2-3hónapot az oltás után. Ki hogy véli, ha valaki terhes az oltás közben és nem tud még róla, ami végül kiderül. Mit tenne? Aggódnak a terhesség végéig, hogy egészséges a baba, vagy elvetetné az ismeretlenre tekintettel??

2021. febr. 7. 22:07
1 2 3
 11/25 anonim ***** válasza:
14%
Ne oltasd be magad, halálos a vakcina. Te élnél szívesen egy béna, szellemi fogyatékos gyerekkel, ha egyáltalán életben marad? Bár lehet a halála ilyenkor a jobbik lehetőség. Betegen leélni egy életet folyamatos bűntudattal, és tudni hogy te vagy az oka.
2021. febr. 8. 06:02
 12/25 anonim ***** válasza:
85%

8-as vagyok, semmiképp neegyen lelkiismeretfurdalasod, örülj a terhessegnek es élvezd ki! Annyi mindenen lehet aggódni. Mint írtam, allatmiserleteknel nem volt magzatkarosito hatása. De mivel nincs tapasztalat terhes nőkkel, így azért javasolják a várakozást. Ha bármely baba az oltást kovetoen fejlődési rendellenesseggel is születne, az sem automatikusan az oltás hibája. Egyedül akkor lenne gyanús, ha a beoltott kismamáknak statisztikailag nagyobb arányban lenne fejlődési rendellenesseggel született gyermeke, mint az atlagpopulacioban megfigyelheto.

Semmi sem utal arra, hogy baj lenne ha közvetlen oltás után lettél terhes, csupán mivel nem tesztelték ilyen helyzetben (totál érthető módon, ki lenne önkéntes tesztalany, mikor a gyerekeről van szó), ezért javast várni.

A vakcina halálos és társai kommentek meg annyira tudományosan igazoltak, mint pl: Péter megevett egy almát. Nem sokkal ezután meghalt. Tiltsuk be az almát, mert halált okoz.

2021. febr. 8. 06:17
 13/25 anonim ***** válasza:
38%
Apam miota beadatta azota magas a vernyomasa ami koztudottan karos a babara
2021. febr. 8. 17:58
 14/25 anonim válasza:
32%

Szia!

Terhes nők is beolthatják magukat. A vakcina engedélyezve van terhes nőknek, illetve azoknak is akik teherbe akarnak esni.

De mielőtt döntenél, ajánlatos családorvossal beszélni, felmérni a saját esetedben a haszon-kockázat egyensúlyát.

2021. febr. 8. 21:44
 15/25 anonim válasza:
70%

14-es vagyok. Itt van néhány link:

[link]

[link]

2021. febr. 8. 22:20
 16/25 anonim ***** válasza:
100%

Az RNS/DNS-alapú oltásoknak, mint a covid19 elleninek is az a sajátossága, hogy a vírus egy alkotóelemét gyártatja le a sejtjeiddel, majd ez ellen indul meg a védekezés. A covid esetében ez egy tüskefehérje.

"A nukleinsav-vakcináknak is nevezett szerek genetikai anyagot (DNS-t vagy RNS-t) tartalmaznak, ezzel utasítást adnak a sejteknek az antigén előállításához. A SARS-nCoV-2 vírus esetében ez az antigén a virális “tüske” (Spike) protein. Amint az emberi sejtek megkapják az utasítást, a fehérjetermelő apparátus előállítja az antigént, amely aztán képes az immunválasz kiváltására."

[link]

Arról nincsenek kutatások, hogy mi történik, ha neadjisten véletlenül (bár erre kicsi az esély) ez a "gyártási sor" (tehát a vírus egy részének sejten belüli előállítása) a fejlődő magzat sejtjeiben indul meg. Akár az is előfordulhat, hogy a magzat sosem kap immunvédettséget a betegség ellen, mivel az intrauterin találkozás következtében ismerősként, s nem ellenségként azonosítja a vírus alkotóelemét.

Szuper, hogy van oltás, de én nem kísérleteznék ezzel babaprojekt alatt. Ne ti legyetek az a kis százalék, akin elsőként prezentàlják ennek a buktatóit.

2021. febr. 11. 13:20
 17/25 anonim ***** válasza:
80%

#16, az a baj, hogy ez a "legyünk óvatosak" gondolkodás eléggé féloldalas. Nem tudjuk biztosan, hogy az oltás mit fog okozni terhesség esetén, és azt sem tudjuk biztosan, hogy a betegség mit fog okozni. De a legjobb döntéshez kénytelenek vagyunk megbecsülni, hogy melyik a veszélyesebb és melyik a biztonságosabb. Mert például maga a betegség sokaknál okoz magas lázat és oxigénhiányt, mindkettő káros a magzatra. Az oltás is okozhat enyhébb lázat, de ezt lázcsillapítóval hatékonyan lehet kezelni, amit terhesség alatt is lehet szedni.

Ahhoz tudnám hasonlítani, mint amikor valaki nem akar repülőre ülni, mert azok néha leesnek - inkább úgy dönt, hogy autóval megy ugyanoda. Ez nyilván hibás gondolkozás, az illető elfelejtette meggondolni, hogy az autó mekkora kockázatot jelent.

Hogy pont az oltásnál mit érdemes választani, az még az anyuka életmódjától is függ. Mert ha például a munkája során sok emberrel találkozik, akkor a megbetegedés kockázata eleve nagyobb. Ha viszont otthonról dolgozik az egész háztartás, amiben él, akkor kisebb a megbetegedés kockázata. Lehet, hogy az előbbi esetben megéri neki az oltás, az utóbbiban nem.

2021. febr. 11. 16:20
 18/25 anonim ***** válasza:

#16 vagyok. Egyetértek utolsó, szerintem az oltás a jelenlegi lehetőségek legjobbika. Ugyanakkor én elméletinek láttam a kérdező kérdését, ezért én ha babaprojektben lennék, az oltási sor ideje alatt nem próbálkoznék, oltás előtt tesztelnék. Magyarul betartanám az ajánlásokat.

Ezért babát nem vetetnék el, de ha tudom, hogy be akarom oltatni magam, nagyon figyelnék, hogy lehetőleg ne a kritikus időszakban foganjon a baba, óvszert használnánk, stb.

2021. febr. 11. 20:29
 19/25 anonim ***** válasza:

#18, igen, ebben az esetben a gyerekvállalás pár hónapos késleltetésének kockázatát kell összevetni az oltás+terhesség kockázatával. Itt már - hacsak valami nagyon speciális élethelyzetről nincs szó - érdemes lehet az előbbit választani.

(Viszont az oltás előtt tesztelni nem föltétlen van értelme. Akkor lehetne, ha olyan infónk lenne, hogy mondjuk a 6+. terhességi héttől kisebb az oltás kockázata, de szerintem nem tudunk ilyen hatásról, sem az ellenkezőjéről.)

2021. febr. 11. 21:24
 20/25 A kérdező kommentje:

Sajnos vagy nem sajnos, nem feltételezés volt a 'kérdésem'.

Oltás után derült ki a terhesség.

2021. febr. 12. 11:21
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!