Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Tápszeres táplálás » Mi ez a nagy 2 táborra szakadá...

Rachel Warner kérdése:

Mi ez a nagy 2 táborra szakadás? Anyatej vs. Tápszer?

Figyelt kérdés
Én komolyan nem értem,minek kell úgy harcolni,mint a gittegylet meg a vörösingesek? Lehet,hogy csak én vettem ilyen személyesre a dolgot,de itt egy roppant kedves szoptatós anyuka írta,hogy az ő gyereke legalább nem lesz beteg meg magas intelligenciája lesz ellentétben a tápszeresekkel. Hát nem tudom,csak 2,5 hónapig tudtam szoptatni,mert aztán elapadt a tejem,szóval nem vagyok a téma szakértője,hogy mit tud az anyatej,de ezekszerint jómodort azt nem ad,bár szerintem az intelligencia azt is magában foglalja. Szóval kérdem én,mire jó ez? Ez is egy ilyen verseny,mint később az,hogy kinek a gyereke szerepelt legjobban az iskolai színdarabban? Nem lehet már ezt sem elég korán kezdeni? És oké,lehet jönni azzal,hogy mit foglalkozok vele,de persze,hogy érdekel,mikor a szégyenérzet apró szikrája nélkül mondhatja a fiamra bárki,hogy egy agyilag visszamaradott buta michelin baba,csak mert tápszeres. Na,tényleg nem akartam nagyon felszívni magam,de ez a fajta fanatizmus szerintem már kezelendő és normális érvekkel alátámasztott választ még nem kaptam,hogy ez mégis mire jó.

2018. szept. 21. 10:45
1 2 3
 21/25 anonim ***** válasza:
100%

Engem is császaroztak, mert az utolsó oxis percekben abban sem voltak biztosak, hogy él e még a babám, mert a gép nem mutatott szívhangot és csak 1 ujjnyira voltam nyitva 12 óra utsn is. Utána jött a feketeleves, a seb elfertőződött, szétnyílt, vénásan kaptam antibiotikumot, ami mellett lehetett volna szoptatni, de a fiam elfelejtette olvasni a betegtájékoztatót. Innen már csak a tiltakozás jött. Hagytam volna éhen halni? Hosszú, fájdalmas gyógyulas volt, de ezt nem érti meg az, aki nem élte át. Csak azt tudták szajkózni, hogy a gyerek mindenek felett, én meg azt, hogy a gyereknek nagyobb szüksége van rám, mint az anyatejre, ami a szövődmények miatt nem is jött meg rendesem. Sajnalom, de a szervezetem létfenntartó funkcióját semmilyen csodaszer nem tudta felülírni. Arra koncentrált, hogy egy nagy alhasi műtétet begyógyítson. Megértés, tolerancis, ami hiányzik sok anyatársamból. Mivel jobb az, hogy 14 hósan csak anyatejen él a gyerek és havonta torokgyulladásos? Ismerősöm 14 hósa a 9 hós fiam fejletségi szintjén van, DE anyatejes és ez a lényeg az anyukának. Vagy mivel jobb, hogy 6 hósan 12 kiló a baba, mert szószoros értelembe véve non- stopba szopik és én érezzem az anyja szerint ...- ul magam, mert kaposztafőzelék az ebédje a fiamnak. Pedig hogy nyomatta, hogy majd kövér, lufi lesz a babám, nincs 8 kiló 9 hósam.

Ez egyszerűen heccelés, a fiatal anyukák hergelése, hogy ha nem úgy csinalod, ahogy elvárjak, béna, önimádó, nem kitartó, f*s vagy. Ha nincs a férjem, talan én us beugrok ennek. Az meg sajnalatos, hogy a védőnők ilyeneket mondanak. Mondott volna bármelyik ( váltas volt a szülésem idején), tuti úgy megmondtam volna a magamét, hogy vérig sértődik.

2018. szept. 24. 23:06
 22/25 A kérdező kommentje:
Nálunk is a tágulással volt a gond egyrészt,én is 1 ujjnyira voltam csak,de az se indítás után volt,hanem már pár nappal előtte megvolt,magyarán indítás után semmit se tágultam. Engem csak 4 órát engedtek vajúdni,mert hatalmas baba volt és eleve nem repestek az ötletemtől,hogy én szülni akarok,főleg reumával,abban se voltak biztosak,hogy a lábaimat szét tudom-e addig és annyira feszíteni,úgyhogy 4 óra után azt mondta a doki,hogy nem úgy mennek a dolgok,mint szeretné,úgyhogy nem kínoz tovább egy ekkora babával,inkább császár.
2018. szept. 25. 08:36
 23/25 anonim ***** válasza:
75%

Hat ez egy erzekeny tema, marmint itt az utolso valaszokban, amiket irtok. Es haosnloan gondolkozom rola, mint a tapszer vs. anyatejrol, hogy altalaban nem az adott anya valasztja, ugy indul neki, hogy szeretne huvelyi uton szulni, szeretne szoptatni, aztan vagy sikerul, vagy nem. Sokan ugy beszelnek rola, mintha az anya tehetne mindenrol, ha nem sikerult szoptatnia, vagy ha nem huvelyi uton szuletik. Ez a kerdes szerintem sokkal osszetettebb.

Nem vagyok sem orvos, sem szuleszno, es nem kritizalni akarok senkit sem, de ha lehetek oszinte nekem az, hogy azt sugallja, hogy nem tudja az anya majd szettenni a labat a reumatol, meg hogy nagy babaval szenvedtel volna sokaig, hat eleg fura ervek, es szamomra azt sugalljak, hogy a doki nem sok beavatkozasmentes szulest latott, es a WHO szulessel kapcsolatos javaslatait sem ismeri (haton fekve kell ugye szettenni a labat, ami a legelonytelenebb a vajudas es a kitolas szempontjabol). Szoval szerintem a doki meg nem nagyon kisert pl. allva megszult babat. A szules nehezsege es hosszusaga pedig nem fugg a baba meretetol, sokkal inkabb attol, hogy pl. be van-e jol illeszkedve, hagyjak-e az anyat vajudni a sajat tempojaban, stb. A legtobb magyar korhazban amugy nem hagyjak. Engem is csaszaroztak volna, ha nem egy masik orszagban elnenk, de itt teljesen normalis, hogy a 4,3 kilos baba meg tud szuletni. Vajudas pedig hivatalosan tudtommal min. 5 cm-es tagulastol van.

Nem buntudatot akarok ezzel kelteni senkiben sem, az anyakban foleg nem, de a szoptatassal kapcsolatban is pont ezt latom, hogy keres, sot, sokszor tiltas ellenere cumit adnak a gyereknek. A tapszerrel nem lenne baj, ha szoptatasbarat eszkozbol adnak, es nem akkora mennyisegeket, hogy kitagitsa a baba gyomrat. Meg sok helyen nagyon regimodi elveket vallanak, amik reg nem ajanlottak (pl. 3 orankenti szoptatas max 20 percig, szeparacio az anyatol). Igy nem is csoda, hogy nem tudnak annyian szoptatni. Szerencsetlen anyuka hazamegy a cumizavaros gyerekkel, aki ordit a mellen, sokszor eleve be sem akarja kapni, es a tapszertol vegre megnyugszik a cumisuvegbol, es alszik szepen, es hosszan, ennyi latszik neki kivulrol. Vagy mivel nem tudja, hogy kell szoptatni, rosszul lett rahelyezve a baba a mellere, vagy a korhazban osszecsiptek, es ugy probaltak a gyerek szajaba eroltetni, sebes mellbimboval egy ido utan feladja. A bimbovedot meg mar rengeteg helyen automatikusan adjak, cumizavarrol nem is hallottak. Vannak kivetelek, de nem az az altalanos.

Aztan ott amasik veglet, mikor hormonalis, vagy egyeb problemak miatt nem lovell be a tej, szegeny gyerek meg mar nagyon ehes, es csak ehezteteik a szoptatasbarat korhazban. Az anyuka meg csak annyit lat, hogy sir a babaja, napokig belefajdul a szive, de hiaba probalja ujra es ujra mellretenni. Es a baba csak sir, es sir, es alig varja, hogy hazamehessenek, hogyha mashogy nem, legalabb adhasson mar vegre neki tapszert, ha addigra nem csempeszte be. Ahelyett, hogy ilyenkor segitenenek a szoptatasban tobbet, es ha nem megy, akkor adnak szoptatasbarat eszkozbol tapszert, beszelnenek a Szoptanit nevu keszulekrol, stb.

Szoval osszetett helyzet. En 4 napig maradtam a korhazban, kertem plusz 1 napot, es minden egyes mellreteveshez szinte hivtam a csecsemos novert, mar en ereztem kellemetlennek, de jottek, es segitettek, es a 4. napra vegre eleg magabiztos lettem, es ugy tudtuk hazavinni. De a korhazba ugy mentem be, hogy az en gyerekem nem fog ehezni, ha kell, kuldom a ferjem tapszerert. Ott egyebkent a potlasra medelas kispoharkat hasznaltak.

A masik hulye feltetelezes a netes csoportokban osszefugg a fentivel, hogy az az anyuka nem szereti a gyereket, mintha direkt akarna egy anyuka csaszart ill. tapszert adni (igen, van, akinel nincs egeszsegugyi indok, megis ugy akar gyereket vallalni, hogy a vajudas korhazi borzalmaitol meg akarja magat kimelni, en teljesen megertem ezt is), de azert a legtobbeknel orvosi ok miatt lesz csaszar. Tobb baratnom is csaszaros, tobbnek van tapszeres gyereke, en huvelyi uton szultem, es szoptatok, megsem gondolom, hogy ez azert van, mert en jobban szeretem a gyerekem. Elmondhatom azoknak, akik igy gondoljak, hogy ok imadjak a gyerekeiket, amit tudnak, megtesznek ertuk, es sokszor a csaszar es tapszer oka is pont ez, mert a legjobbat akarjak nekik, hogy eletben maradjanak lehetoleg egeszsegkarosodas nelkul, ill. megnyugodjanak, ne ehezzenek. Csak oket meg pluszban el is itelik sokszor.

2,5 eves a gyerekem, egyuttalszunk, szoptatom, mashogy nem birom az ejszakai ebredeseket. Szuletese ota csak igy alszik, pedig probaltuk sokszor hosszabb idon at mashogy. Hat komolyan tisztelet azoknak, akik sokat ebredo gyerek mellett meg kimennek ejjel tapszert csinalni. Szoval egyaltalan nem gondolom, hogy konnyebb nekik, a csaszaros seb gyogyulasarol, es lehetseges egeszsegugyi kovetkezmenyeirol nem is beszelve. De bevallaljak a gyerekert. Szoval en sem ertem ezt a 2 taborra szakadast...

2018. szept. 25. 09:26
 24/25 anonim ***** válasza:
Elozo vagyok, a 3. bekezdest a magyar korhazakra irom ugy altalaban.
2018. szept. 25. 09:29
 25/25 anonim ***** válasza:

23/valaszolo megkonnyeztem!

Egy csaszaros tapszerezo anyuka aki lelekben meg mindig padlon van .(de kivulrol ez a konyebb...)

2018. szept. 26. 22:06
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!