Miért dönt valaki úgy, hogy tápszeres lesz a babája?
Nem vitát szeretnék tápszer-anyatej témában, nem az a kérdésem lényege, csak kíváncsi vagyok.
Mikor mindenhonnan az áramlik, hogy az anyatej a legjobb (ez így is van), akkor miért dönt valaki úgy, hogy eleve nem fog szoptatni? Nem érzi magát rosszul, hogy az ajánlásokkal szembemenve "nem a legjobbat akarja a gyerekének"?
Amikor szültem, volt a szobában egy csaj, még nem szült meg, de már mondta, hogy ő eleve tápszerezni fog. Indoka: az előző gyerekével annyit küzdött a szoptatással, még egyszer nem akarja.
Nekem is kudarcba fulladt az első gyerekkel a szoptatás, pedig mindent megpróbáltam. Szerintem elmentem a falig és még akkor sem hagytam abba, amikor már nagyobb részben volt tápszeres, mint anyatejes. Rámentem lélekben.
Úgy döntöttem, hogy a másodiknàl ezt nem csinálom. Megpróbálom, de az első nehézségnél kapja a tápszert. Azért tartottam ki, mert az első piszkosul nehéz éjszakánkon a csecsemős nővér iszonyat empatikus volt, sokat segített és buzdított, hogy tartsak ki. Szerintem ha ő nem lett volna, én tuti ott elengedem. Most 3 hónapos, 100% anyatejes a kislányom és komolyabban megerőltetnem sem kellett magam ezért. Se fejés, se szoptatásbarát kiegészítés, se szoptatási tanácsadó, se semmi. Minden működik, ahogy működnie kell.
6#
Vidd a korcs gondolkodásod és dugd fel magadnak.
Ki beszélt itt ekkora marhaságról mint te?
A szoptatásról van szó! Már pedig a szoptatásban akkor teszel a legjobban a gyermekednek, ha te jól vagy.
Hiába nyüstölöd magad a szoptatással, ha nem megy, nem vagy jól, azt a gyerek is megérzi. Így pedig semmi értelme.
A gyereknek hosszú távon a legjobb a boldog anya.
Pont teszek rá, kinek mi a véleménye, ha megkérdezik, el szoktam mondani, hogy egy percet se szoptattam, és nem érdekelt, ki mit gondol róla, megindokolni se szoktam soha, védekezni, győzködni őket pláne nem. Miért vitatkozzak agyhalottakkal, akik nem is feltételezik, hogy okkal döntöttem így? (terhesen lettem rákos, kemot kaptam a szülés után két nappal...)
En a terhessegem alatt ugy voltam vele, megprobalom a szoptatast, de ha nem megy, nem eroltetem. Aztan a korhazbol hazaerve bedurrant a mellem, a baba kis sullyal szuletett, gyenge volt, nem tudott szopni, igy fejtem, mellette tapszert kapott, 50-50%ban. Kesobb ahogy megerosodott, 90-10 aranyban anyatejes lett, nem kellett fejnem, tudtam szoptatni. Aztan megint tortent valami, nem akart szopni, igy megint fele tapszer-fele fejes lett hetekig. Vegul 3 honapos koraban korhazba kerultem, olyan gyogyszereket szedek (ez 3 hete tortent), hogy nem szoptathatok. Egyebkent a korhazban el is apadt a tejem.
Szoval ez igy alakult, nem rajtam mult. Legalabb egy kicsit kapott anyatejet is. Egy kicsit szomoru vagyok miatta, de kezdem feldolgozni.
8. Vagyok
Egyébként első gyerek előtti előre eldöntőket én sem értem.
Viszont annak ellenere, hogy nekem az itt olvasottakhoz képest könnyen ment, az elsőnel a
“Bababarát” kórházban azt mondta odabökve a csecsemős a bimbómra, hogy nek fog menni
Hiába kértem laktációs tanácsadót, nem jött ( elvileg van a kórházban… elvileg)
Végül akkor nagyon ment a Szoptatás tanácsadas csoport a fb-on , baràtnő és youtube segítségével tanultam szoptatni.
Azzal a mellbimbóval amivel nem lehet most ikreket szoptatok 1,5 éve ( tápszermentesen)
Nagyon sajnálom, hogy sokan ennyire küzdelemnek élték meg.
Nyilván nekem sem könnyű..
2 újszülött ellátása full egyedül, úgy, hogy van 2 ovis idősebb még ébredő tesó nagyon nem könnyű.
Csak amiatt írom le, hogy nehogy az jöjjön le, hogy nekem ez az egész szoptatás téma az ölembe hullott.
Bizony nehéz, amikor úgy csinàlod a kakot vagy úgy razlsz olvasol a a nagynak, hogy közben szoptatod valamelyik kicsit. És bizony éjjel az alap ébredés a 6 alkalom ha minden oké.
Azért most már könnyebb.. csak 4-szer kelek, ha épp nincs semmi baj..
Viszont ha koraszülöttek, akkor is bukom a szoptatást, akkor is ha korábban már sikeresen tápláltam mellből 2 gyereket.
Pedig szerintem könnyebb szoptatni, mint kikelni tápszert keverni… főkeg 2 babánál.
De nagyon fontos az anyuka kiegyensúlyozottsága a baba életében.
Ha ez szoptatással nem valosul meg, akkor el kell engedni
Az a jó, ha ezt időben felismeri egy anyuka.
Azért nem érted, mert nem látod min megy keresztül az, aki nem született olyan szerencsésnek, hogy ömöljön mindkét melléből a tej.
Ott kezdődik, amikor az egész osztályon csak a te gyereked üvölt az éjszaka közepén, mert éhes... A szobatársam a csapba feje a mellét, mert úgy be volt durranva, nekem meg szegény gyerek hiába volt egész álló nap a mellemen nem lakott jól (egész nap nem telt meg egy pelenka se pisivel)
Aztán otthon folytatódik a kálvária, minden etetés előtt mérni, után mérni a gyereket, aki persze üvölt mert éhes, így a mérleg nem tud rendesen beállni, aztán fél óra szopizás után kiderül, hogy negatív mennyiséget sikerült szopnia.
Jön a fejés és a lefejt tejből pótlás... Má ha lenne lefejt tej. Szintén fél óra fejés után az 5ml tejet amit sikerült lefejni fecskendővel próbálod bejuttatni a babát szájába, akinek kofolyik a száján ahelyett, hogy lenyelné...
Jön a tápszeres pótlás, azt is először fecskendővel, öltöztetted a gyereket kB minden etetés után, mert mellé köpi.
Közben tízezreket költesz szoptatós kapszulára, szoptatós teára, amit elvileg ízesít~s nélkül kell inni, úgy hogy ánizs meg kapor van benne...
Szokták mondani, hogy aludj amikor a baba alszik, csak te olyankor fejsz (30 perc), utána meg mosogatsz és sterilizálsz és amire a végére érsz kezdheted elölről az egészet.
Jöna tápszonda (szoptaníthoz hasonló), darabja valami 250 Ft és napi 10 db kell belőle, mert elvileg egyszer használatos... Ragaszgatod a melledre a kis csövet, hogy azon szívja a tápszert, hogy azzal is stimulálja a melledet.
Egy etetés 2x20 perc cici+30 perc tápszer, azaz több, mint egy óra. És ahogy mondtam utána indul a fejés, mosogatás, sterilizálás, szoptatós tea főzés. Éjszaka is.
Na most ezt első gyerekkel még csak-csak csinálja az ember, mert az "anyatej a legjobb", meg a "legjobbat akarja a gyerekének", de második gyereknél már ott van az első is, vele is foglalkozni kellene, ami az etetés-fejés-mosogatás-sterilizálás körforgásban teljesen esélytelen lenne.
Szóval képzeld a szobában az a csaj is a legjobbat akarta a gyerekének. Csak nem csak annak a gyerekének, akit épp akkor szült, hanem annak is a legjobbat akarta, amelyik már otthon várja őt, és ez szerinte úgy volt lehetséges, ha a kicsi tápszeres lesz.
26, ezt tényleg csak az érti, érzi át aki átment ezen. Mi is így küzdöttünk, nem kivánom senkinek.
A legrosszabb része tényleg az ítélkező, lenéző beszólások áradata volt, hogy ja "mert tápszeres" úgy könnyű stb. Nem kaptam már fel a vizet sem ezeken a hülye megnyilvánulásokon. Akinek annyi érzelmi intelligenciája nincs, hogy elképzelje a szoptatás lehet nehéz is az így járt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!