Miért fáj a szülés? (kérdésed túl rövid pfff)
A nőgyógyászom szerint azért teremtette a természet ilyen fájdalmassá a szülést, hogy a nő(sténye)k érezzék, hogy el kell most vonulni nyugalomba, biztonságba.
Különben én mindenfajta érzéstelenítéssel szültem. Borzalmas volt, de örülök, hogy így alakult, úgy éreztem hogy a babánk születése hatalmas fordulat lesz az életünkbe és ezt nem lehet elbagatellizálni és a maga teljességében kell átélni. De nem nézem le, vagy ítélem el azokat, akik érzéstelenítést kérnek.
Szomorúan közlöm, hogy olyan még nem volt akinek a szülés egyáltalán nem fájt! A fájdalom csillapítás is csak CSILLAPÍTÁS!!! Az orvosok is rájöttek arra, hogyha teljes mértékben elnyomják a fájdalmat a szülés sokkal komplikáltabb és veszélyesebb lehet! A kitolásnál például ha nem érzi az anya, hogy mikor kell nyomni borzasztó következményei lehetnek!
Másrészről a pszichikailag is teljesen más kapcsolat alakul ki a baba-mama között!
Másrészről viszont az EDA egy olyan csodálatos módszer ami nem csak az anyának jó, de fokozza a baba oxigén ellátását és ellazítja fájásnál a méhet így a baba szépen be tud illeszkedni és lefelé haladni!!!
Én úgy gondolom, hogy a pici egészsége a legfontosabb!!!
Választható a fájdalom csillapítás, de csak mértékkel, mert a fájdalom csak ideig-óráig szól, de gyermekünk élete a mi kezünkben van! És ha már kihordtuk, figyeltünk az egészsége érdekében a saját életvitelünkre, akkor ne a szülésen ,,spóroljuk" meg az óvatosságot!
I.Mózes 3:16
"Az asszonynak monda: Felette igen megsokasítom viselősséged fájdalmait, fájdalommal szülsz magzatokat..."
szóval a bűnbeesés miatt fáj.
De Jézus halála és feltámadása miatt imádkozhatunk a könnyű és gyors szülésért.
Én kint élek külföldön az egyik ismerősöm márciusban szült itt kint és mondta neki az orvos ameddig birja ne kérjen fájdalomcsillapitot mert lelassul tőle a baba!(nem birta sokáig)
De tényleg igy van nekem két héten keresztül görcsölt a vesém az egyikben 7 a másikban 13 követ találtak, és a doki azzal vigasztalt hogy ez olyan mint a szülés csak ez "kicsit" tovább tart
Hogy régen természetesen szültek a nők, és nem volt epidurál meg ilyesmi? Hát lehet, de sokan bele is haltak. Ma már szinte senki nem hal bele a szülésbe.
Igen, a Biblia ad egyfajta magyarázatot a miértre. De amikor az íródott, már rég fájt a nőknek a szülés, ez csak utólagos belemagyarázás.
Az a baj, hogy az embermagzat feje túl nagy, és ezért nehéz kitolni.
Én 2 gyereket szültem, az első tuti meghalt volna, ha otthon kell szülnöm. Elfolyt a víz, és zöld volt, de fájások sehol. Szóval ha a kórházban nem kapok antibiotikumot meg oxitocint nem tudom mi lett volna.
A másodikkal szinte nem is vajúdtam, úgy szültem meg. Azért ennek ellenére nem volt valami szívderítő. Érzéstelenítőt egyiknél sem kaptam.
Hogy miért fáj...? Mert a méhszáj alap esetben gombostűfejnyi, akkor meg épp egy fej halad át rajta. Mert ha nem fájna észre sem vennénk, hogy itt az idő és úgy kipottyanna belőlünk a baba, hogy észre sem vennénk. Mert az emberi szervezet a fontos dolgokat erőteljes ingerrel reagálja le, hiszen ez a genetikailag kódolt túlélési és fajfenntartási stratégia.
A fájdalom beindítja azokat a hormonokat, amelyek szükségesek lesznek a szülés utáni órákhoz, napokhoz: aki normál szült, mindenféle kábszer nélkül az tudhatja milyen a szülés utáni endorfin többlet, amelytől néhány napig lebegünk és ez erőt ad az első napokhoz és csillapítja a fájdalmat. Ez ugyanis szülésnél felszabadul. A tejelválasztódás beindulása is nagyban függ a szülés alatt felszabaduló hormonoktól. /Lsd a császárosoknak késik a tejbelövellés/.
A fájdalom lelki értelemben is fontos: közelebb kerülünk a kisbabánkhoz, ha ügyesen koncentrálunk befelé hatalmas mértékben megkönnyíthetjük a szülést és életre szóló pozitív tapasztalatot szerezhetünk, elégedettséget, örömöt, hogy a testünk mire képes. És ez csak a tények és folyamatok töredéke.
Ezzel a felfogással indultam neki a szülésnek. 3 óra alatt született meg a fiam az első fájástól számítva - hiába rövid idő alatt, ez intenzívebb fájdalom, hiszen a méhszáj ennyi idő alatt tágul ki, ami sokkal nagyobb fájásokkal jár, mint a lassabb tágulás. Annyira elképesztően csodálatos élmény volt, hogy azt kell mondjam, ki van ez találva és nagyon is okosan és jól.
A lényeg igazából a hozzáállás, ha valaki úgy áll hozzá alapból, hogy ez az egész egy fájdalmas és haszontalan szenvedés, amin a legjobb túllenni, ezért eltompítja ezt az egész élmény egy rakás fájdalomcsillapítóval, az nem értem mitől várja a nagy boldogság élmény, amit egyeseknek a szülés jelent...?? A természet igenis tudja a dolgát, csak sajnos a mai hipermodern agymosott, lelkileg és fizikailag is érzéstelenített világban nem mindig hagyják érvényesülni.....
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!