Valaki aki már "túl van rajta" elmondaná nekem a lépéseket?
én azt irom miután megszületik a baba.
ha bababarát kórházban szülsz akkor szülés után leszivják a baba orrát hogy kiszivják a nyákot és kapjon levegőt. ezután biztosan a melledre teszik a babát úgy magzatmázasan. van idő hogy fényképezkedjenek, elvágjátok a köldökzsinórt és a szülésző elviszi a babát mosdatni.
Téged ellátnak megszülöd a méhlepényt és összevarrják a gátsebet. és lemosnak adnak rád tiszta hálóinget és áttolnak az örzőbe. ott visszakapod a babát és megszoptathatod. néha megnyomogatják a pocakot hogy a vér távozhasson - ez eléggé fáj - és eltöltötök kb. két órát. aztán levisznek az osztályra és a babát megvizsgálják kb. egy óra múlva megkapod. ennyi.
Ha most egységes leírásra számítasz "lépésről-lépésre", akkor csalódni fogsz. Nincs két egyforma szülés. Még ugyanannak az anyának is ahány szülése, annyiféle.
Amikor teherbe esel (késik a mensid és kétcsíkos a teszted) elmégy a dokihoz, aki megerősíti a tényt, papírt ad róla, azzal mégy a védőnőhöz, ott minden további szükséges infót megkapsz arról, mikor, hová és milyen vizsgálatra, tanácsadásra stb. menj.
Amikor elérkezik a szülés ideje, nagyon sokféleképpen beindulhat - van, akinél burokrepedéssel kezdődik, van, akinél szabályos vagy szabálytalan idejű fájásokkal, kinek a hasa fáj, kinek a dereka, millió eset van. De meg fogod ismerni, hidd el, mindenki tudja, hogy ez most AZ!
A szülés is ezerféleképpen zajlik, s ebben nem csak az a döntő, hogy a tested hogyan dolgozik, babód milyen, stb., hanem az is, hol szülsz. Az adott kórházban mi a rutin, te mit szeretnél, esetleg otthon, születésházban stb. szülsz... De baba még nem maradt benn, szóval meg fog születni. :-)
Utána? Szoptatsz, pelenkázol, ölelgetsz egy kisbabát és el se fogod hinni, hogy ekkora csoda a tiéd lehetett. A rutin majd jön, az anyai ösztönök működésbe lépnek... Ne parázz, a legszebb dolog a világon anyának lenni!
nem kaptam beöntést, mert nem maradt rá idő.
Mindegyik szülés másként zajlik.
Nálam hajnal 5kor elment a nyákdugó, a magas vérnyomásom miatt bementünk kórházba, szerencsém volt hogy nem 1 hét múlva indult el a szülés, hanem aznap. Este fél 6kor éreztem, hogy fájok... 10kor elment a magzatvíz, onnantól brutális fájásaim voltak, zuhanyoztattam a hasamat/derekamat labdán a zuhany alatt, az sokat segített. 11kor felfektettek szülőágyra és 3/4 órás kitolási szakasz volt, mert teljes gátvédelem mellett szültem. Ez azt jelenti, hogy a szülésznő folyamatosan gátmasszázst alkalmazott hogy ne repedjen a gátam. Sikeres lett a gátvédelem, habár ennek eredményeként a hüvelyem repedt 3 centi hosszan:S
Megszületett a kislányom és rohadt fáradt voltam, nem bírtam lábra állni még után 2 órával sem.
Ez 11 hónapja volt, 4 hónap múlva pedig újra szülni fogok:) remélem legalább annyira csodálatos lesz a 2. szülés is, mint az első. Szívesen szülnék akár minden héten.
Mire vagy még kíváncsi?
maga a szülés ...
amikor észreveszed hogy ez szülés lesz bementek a kórházba felveszik az adataidat és a szülésznő vérnyomást mér vizeletmintát kér és megnézi a baba szivhangját megkérdezi hány percesek a fájások. nekem ezután át kellett öltözni hálóingbe és megnézték a magzatvizet- sima belső vizsgálat- elfolyt a magzatviz mert már feszült a burok. ezután már két perces fájásaim voltak .. felhivtam a férjemet hogy jöjjön be . fél óra múlva ott volt.. ott ült mellettem ctg-re tettek és egy kedves doki bejött és óránként rámnézett. kimentem pisilni és ittam sokat fél négykor nem tünt el a méhszáj de addigra összefüggő fájásaim lettek. az egész éjjel kb. háromszor vizsgáltak meg és mindig ugyanaz a szülésznő majd bekötöttt egy oxitocint branülben. ez hatra lefolyt de addigra már túl voltunk a próbanyomáson ahol egy fájás alatt még a vajúdóban háromszor kellett nyomni aztán áttoltak a szülőszobára és húsz perc alatt kint volt a kislányom aztán az következett amit először irtam. első baba és fél egytől negyed hétig tartott maga a fájásoktól a baba megszületéséig.
debreceni klinika 2008.
Röviden tömören az én esetem:
- hajnalban fájások, reggel 6 kórház
- ügyeletes vizsgálgat, adatokat vesz fel, hívja a fogadott dokimat
- beöntést kapok, majd 20 perc múlva mehetek wc-re és tusolni
- 7-kor ctg-re kötnek /Apa kint vár/ bejár hozzám egy lányzó, nézi az eredményeket, hallgatom a körülöttem születő babák sírását
- 8 óra, beér a doki, vizsgál, elmegy, majd jön
- 8-9 között többször jön, vizsgál
- 9 óra burokrepesztés, elönt a magzatvíz, indul a hullámvasút
- 9-től kemény vajúdás, hol fekve, hol állva, nem eszem nem iszom, várom, hogy táguljak, Apa közben bent van, fogja a kezem
- valamikor /nem néztem időt/ mikor már nagyon nem bírom, kapok fájdalomcsillapítót
- visszafeküdhetek picit, mert állni sem bírok már, vizsgál a dokim, háta mögött 5-6 tanhallgató /Sote I./
- babát forgatja bennem, mert nem jól fekszik, útban a köldökzsinór
- du 3... fordít rajta még kettőt, majd közli, átalakítjuk az ágyat indul a menet /ekkora tolófájások ezerrel, székelési inger miegymás/
- szék átalakítva, doki a fejemnél, szülésznő a lábaim között, próbálom halkan de nem megy, doki csitít, nem szabad kiabálni, mert elfogy az erőm és nem fogom tudni kitolni a babát /megkérdeztem volna, szültél te máááár????/ 1. tolás... nagyon jó, 2. tolás itt a feje, megsimogatja?? 3. ne toljon!!!! /érzés: szétrepedek a puncimtól a hasamig függőlegesen/ tehát 3. tolás.... zssupppszsszsz... kinn van.... hihetetlen megkönnyebbülés
-babát elviszik, Apa megy vele, fényképez, én elaléltan fekszem, szülésznő + doki megszüleszti a méhlepényt, nézegetik milyen állapotban van
-doki összevarr /3 öltés/
- baba érkezik cicire, kicsit esetlen, kicsit ráncos, kicsit fura, de szép, gyönyörű és végre láthatom élőben is
- babát elviszik én pihenek
- szülésznő jön, hoz egy szendvicset és egy bögre teát /ezt ettem egész nap/
- letusol, saját hálóing, másik szoba
- nincs gyermekágyas szoba, baba az őrzőben én egyedül 2 másik anyucival és egy elvetélt kismamával :(
- másnap új szoba, megkapom a babát... nővérke jön mindent megmutat /szoptatás, pelenkázás/
- másnap varratszedés
- harmadnap haza
13 hónapos emlékek :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!