Érvek az EDA ellen?
Aki EDA-t kért, többségében csupa jókat ír róla, szinte senki nem bánta meg. Fájdalommentesebb, könnyebb a szülés, elvileg a babának sem árt és veszélytelen.
Mégis sokan vannak, akik nem kérnek EDA-t, ők miért utasítják el? Tudom, vannak az "ősanya" típusok, akik mindenképpen a természetesség hívei, őket is meg tudom érteni, de vannak esetleg más érvek az EDA ellen?
Vannak előnyei a fájdalomcsillapítás nélküli szülésnek?
Aki nem kért, miért nem kérte? (nyilván arra gondolok, amikor kérhette volna, de saját döntésből nem tette)
1. Nem mindenkinek hat. Van, akinek csak féloldalasan és van akinek egyáltalán nem. Lehet rosszul is szúrni, és ilyenkor többször kell próbálkozni.
2. Nem mindig lehet beadni, csak a szülés bizonyos szakaszában. Van, aki túl későn kéri, vagy azért nem kéri, mert az orvos szerint már nem érdemes.
3. Egy kívülről beadott szer mindig hatással lehet a természetes folyamatokra, ezért előfordulhat, hogy a szülés folyamata leáll vagy lelassul tőle. Ez nem mindenkinél igaz, de megvan a kockázata, hogy rossz hatással lesz a folyamatra. (Az ellenkezője is lehet igaz, ezért van, hogy az orvos javasolja az EDA-t.)
4. A biológiai folyamat: az EDA mellé gyakran szükséges oxitocint beadni. A kívülről beadott oxitocin nem jut el az agyba, viszont a szervezet érzi, ezért nem termel többet. Így az agyban csak nagyon kevés oxitocin termelődik, ami csökkentené a fájdalomérzetet a szülés után és segítené a kötődést, gyógyulást, tehát egy univerzális jótékony szer. Az agynak van egy védő rendszere, ami olyan, mint egy szűrő: sok idegen anyagot (pl. a kívülről kapott oxitocint) felfogja, így az nem hathat az agyban. Ez nagyon gyakran összekapcsolódik az EDA-val, pl. okozhat fájás gyengeséget, ami miatt be kell adni.
5. Van, aki annyira szeretné "átélni" a szülés élményét, hogy nem akar semmilyen mesterséges beavatkozást, ha nem muszáj. Lehet azért, mert fontos neki a természetes szülés. De nem is mindenkinek egyformán fáj. Olyan is van, akinek a fájdalom sokáig simán elviselhető, és nem érzi szükségesnek.
Szóval rengeteg oka lehet.
Nekem nem hatott, hiába szúrtak kétszer. Ugyanakkor az oxit maxra tolták mell3, majd' megvesztem a fájdalomtól. Így most másodiknál nem kérek.
Amúgy van hatással a gyerekre. A csecsemősök messziről megmondták, hogy melyik gyerek edás vagy gázos, mert sírósabbak voltak.
A szülés fájdalommentesebb, viszont sokkal tovább tart utánna a felépülés. Sokszor fájásgyengeség alakul ki és nem érzi az anyuka mikor kell nyomni. Mint pl én. A végén hasbakönyökléssel kellett rásegíteni. Hát napokig alig tudtam lábraállni, az ülés pedig hónapokig fájt. Az eda nélkül szült kismamák szülés után egy órával már úgy sürögtek a szobában, mintha misem' történt volna.
Barátnőm is így járt, az első edás szülésnél szanaszét repedt, a másodiknál nem kért és nem is volt semmi baja utánna.
Jobban féltem attól, hogy a gerincembe szúrnak, mint, hogy nem fogom bírni a fájdalmat. Tartottam attól is, hogy migrénem lesz utána és akkor nem bírom ellátni a gyereket.
Gázt használtam vajúdáskor, nekem elég volt az is.
Most meg lehet programcsászárom lesz a, 2. babàval eü okok miatt, félek is rendesen.
Csak a saját nevemben tudok nyilatkozni, miért nem kértem.
-fájásgyengeséget okozhat, ami miatt elhúzódhat a szülés, a tágulást is befolyásolhatja...
-a mellékhatása miatt, kicsi rá ugyan az esély. Más miatt voltam (más szerrel ugyan) érzéstelenítve, de nagyon ingadozott a vérnyomásom, remegtem, szédültem utána. Felkelni alig bírtam, olyan rosszul voltam utána.
Eda és gáz nélkül szültem, gátvédelemmel, gyorsan és mondhatni könnyen (mázlim volt, semmi gond se volt se velem se a babával, nem volt komplikáció, nem vajúdtam át fél napot, nem szenvedtem meg). Részben a szülésznő érdeme is, mert toppon volt, rengeteget segített és profin kísérte a szülést.
Én úgy indulok neki a szülésnek hogy nem fogok kérni.A fájdalomküszöböm nem a legmagasabb,de inkább a vajúdási fájdalom,minthogy gerincbe szúrjanak.
Persze félek a szüléstől és a fájdalomtól(nem tudom milyen érzés,hiszen első baba lesz),de én vállaltam a fájdalommal és nehézséggel együtt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!