Szerintetek ez genetika, a második babám sikerülhet hüvelyi úton megszülnöm?
Fiam farfekvéses, lábtartásos volt, úgyhogy szóba sem jöhetett természetes szülés. Kiírt napon egyébként beindult magától, kaptam oxit, vártunk, hátha... Már 2 perces fájásaim voltak, az utolsó 1 órában lett lábtartásos, nem tágultam semmit sem. Irány a műtő, nem vártak tovább, reggel 8tól voltam a szülőszobán, este 20:14kor vették ki a fiamat.
A lányommal 7 évvel később azt mondták, hogy ha a 39. hétig beindul, akkor megpróbálhatom természetes úton. Protokoll alapján befektettek a 38. héten, hogy biztos helyen legyek, ha netán beindulna. Naponta Nst, flowmetria, 2 naponta méhszájvizsgálat. Semmi sem történt, nem tágultam, nem indult be, így kereken a 39. héten megcsászároztak.
A lányom és a mostani baba között 2 év 9 hónap lesz, úgyhogy itt már szóba sem került a hüvelyi szülés, de én nem bánom, közben megcsinálják a sterilizációt is.
Érdekesség, hogy én is császárral születtem.
Szinte ugyanígy zajlott nálam is minden, annyi különbséggel, hogy nekem a doki repesztett burkot, mert nekem a sokszor operált méhem miatt nem lehetett végig vinni a terhességet. Ugyanezekkel az indokokkal végül nálam is császár lett.
Szerintem ezért ne tegyél le a következőnél a természetes szülésről, ugyanis, ha még nem érkezett el a szülés ideje, és nem magától indult az be, akkor nagy az esélye a császárnak. Ilyenkor még a baba sem száll le, és elég nagy lutri, hogy pár óra alatt megtörténik-e majd az a folyamat, amit a természet normál esetben napok, hetek alatt alakít ki. Engem a 38. héten indítottak, amikor a baba a legmagasabban van, a gyomorgödörben. Hát nem is jött lejjebb... (Mondjuk nálam az is közrejátszott ebben, hogy a sok, és az egész méhemre kiterjedő műtétek után nem is tudott az olyan hatékonyan összehúzódni.)
És a táguláshoz az is kell, hogy a baba súlya -feje- a méhszájra nehezkedjen, és minden cm tágulással egyre lejjebb haladjon. De ha sehol a baba feje ehhez képest; akkor ez a dolog már csírájában el van folytva...
Szóval egy következő terhességnél, ha az spontán indul majd be, és végig tudsz menni azokon a folyamatokon, amelyeken most nem; akkor nagy eséllyel sikeres lehet majd egy hüvelyi szülés. (Persze, ha nem lesz majd semmi gond.)
Én már letettem a VBAC-ről, mert a császár csak növelte a méhen végzett műtéteim számát. Jó lesz nekem legközelebb is császárral! A lényeg, hogy a babám egészségesen meglegyen, és én ezt ilyen előzményekkel már így tartom biztonságosnak.
Nekem fordítva volt a sorrend. Egy sima hüvelyi szülés után volt indított szülésem, ami császárral végződött mert nem tágultam....
Szóval nincs semmi gond, csak a baba "nem akart" még világra jönni 😊
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!