Miért van egyre több komplikáció és egyre több nehezebben szülő nő?
Ja és persze az idő mindent megszépít és minden sebet begyógyít.
Nem mindegy, hogy 2 hete szülésélményről beszél vki, aki a gátsebbtől még alig tud ülni vagy 20 éves visszaemlékezésről van szó.
Akkor is volt ilyen hidd el
Anyukàm korosztályából volt aki olyan horrort mesélt..
Viszont idővel megszépülnek a solgok, ha nem emlékezetes komplikáció történt.
Körmyezetemben van ilyen is olyan is.. De több a nirmális szülés.
Szerintem nem mindegy ki mit hogyan él meg..
Itt mondják hogy
EDA
epidurál
Stb
Nekem meg sem fordult a fejemben
Sem előtte sem közben
Nagyon nehéz szülésem volt.
Bár magam nem éltem meg rosszul.
A doki sajnálkozva momdta hogy a 2. Könnyebb lesz valószínűleg, és hoy nem vette el a kedvemet ez az élmény a többi gyerektől reméli
Akkor gondolhatod
Simán kibírható.
2 pillanat volt amikor a fájdalom sok volt
Amikor az izolóntágulófájásnál a baba feje beállt
Akkor még poénkodtam a férjemnek hoy most szokták a nők mondani, hogy soha többet nem szülnek.
A másik, az utolsó tolófájás előtt, amikor a baba feje már kinn volt..csak a válla nem..
Vákuumos, gátmetszéses, hasból kitenyerelős szülésem volt
2 órával később megfésködve átöltözve vittem a babámat..
3. Órában fogadtam a szüleimet a kórházban...
Tehát nem volt semmi bajom
Tudtam ülni a varratoktól is...
Normális
Dolgok
Mondtam
Utolsó táguló
Bocsánat
Azért is, mert régen nem számított annyira a gyerek élete. A csecsemő halálozás is nagyobb volt.
Nem volt ennyi vizsgálat. Pl. toxemia miatt ma egyből visznek a műtőbe. Régen nem figyeltek rá. Jobb esetben túlélte a baba.
Én úgy tudom a 80as években kezdett elterjedni a császár Mo-n (akkor kezdték a bikinivonalnál vágni).
1. A nők jó része nem is akar hüvelyen keresztül szülni. Egy részük alapból lezsírozza a császárt, aki meg nem, az sem fog hüvelyi úton megszülni, ha nem akar. Az, hogy fél tőle, nem akarja, totál leblokkolja az egész folyamatot. Ilyenkor jön az elhúzódó tágulás, a cervix dystocia stb. Legalábbis én ezt látom.
2. Mivel egyre több a per, az orvosok nagyon defenzív orvoslást folytatnak. A legkisebb gondra is inkább mennek a műtőbe, minthogy kockáztassanak.
3. Császármetszések után eleve kisebb az esély a hüvelyi szülésre, plusz a megelőző császár olyan komplikációkhoz vezethet (mélyen tapadó lepény, elölfekvő lepény), amik predesztinálják a következő műtétet. Tehát ez egy kicsit öngerjesztő folyamat.
4. Régebben az emberek kapálgattak a kertben szülés előtt, és bementek akkor a kórházba, mikor már k.vára fájt. Jellemzően 5-6-7 centivel.
Manapság a kismamák egyfolytában magukat vizslatják, ha egyszer görcsöl egyet a hasuk, már rohannak az ügyeletre. Emiatt egy rakás szülésből lesz igazából indukció, mert be sem indult normálisan, de ha már bejött és elérte a 2-3 centit, rögtön szülésnek nyilvánítják, és ha nem halad, akkor tesznek róla, hogy történjen valami.
5. A "fogadott orvos" mizéria is közrejátszik. Nyilván az orvosnak érdeke, hogy valamennyire irányítsa a szülések időpontját. Inkább beindítja akkor, mikor ügyeletes, minthogy ügyelet után kelljen pluszban bent lenni. Fokozottan érvényes ez, ha sok terhese van, mellette magánrendel.
6. Egyre idősebb korban szülnek a nők. Ez hajlamosít alapból egy csomó komplikációra (hypertonia, diabetes), ami egyenes út a császárhoz, plsz lehet szépíteni, de biológiailag az első szülés optimális ideje 18-30 éves kor. Később a szövetek kevésbé rugalmasak stb.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!