Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Miért nem megy még ki a...

Miért nem megy még ki a divatból, hogy szülés után hálapénzt adjanak az emberek az orvosnak?

Figyelt kérdés
Miért nem érti meg senki hogy azért doki a doki,mert ezt vállalta,ez a munkája ? Miért kell tömni a zsebüket ? Régi,meg lejárt téma ez már,de soha nem lesz már változás ebben ?
2018. júl. 20. 15:08
1 2
 11/18 anonim ***** válasza:
18%
Azért, kérdező, mert ilyen fogyatékok az emberek, hogy még azt sem tudják, hogy mi a különbség a fogadott orvos díja és a hálapénz között. Nem látják az ok okozatot sem, hogy az ilyen kádárista hozzállás miatt rohad az egészségügy. Nem tudnak elvonatkoztatni az ő kis világuktól, nem látnak globálisam. Ők termelik ki az orvosbárókat is.
2018. júl. 20. 18:29
 12/18 anonim ***** válasza:
82%

Nem ertem, miért vagy ezen annyira kiakadva. Manapság már szinte mindenkinek adsz borravalót, pedig nekik is az a munkájuk. Pincér, taxis, fodrász, és még sorolhatnám.

Azért van, mert az embereknek nincs normális fizetésük. De nem kötelező adni. Ez a rendszer hibája, nem az embereké.

2018. júl. 20. 19:07
 13/18 anonim ***** válasza:
20%

Az én orvosom pont az ilyen szarrágó antifizetősök miatt ment át magánkórházba. Elege lett abból hogy kiszámíthatatlanok a hónapjai, mi szépen megfizettük ugyan de voltak egy csomóan akik mondhatni "kiszúrták a szemét", erre nem lehetett alapozni de neki nem volt arca konkrét összegekkel dobálózni.

A magánban nincs hálapénz, meg fogadási díj és nem is fogad el semmit egy üveg boron kívül de legalább rendesen megkapja a fizetését, ugyanannyit minden hónapban amire tud alapozni.

Ahhoz meg hogy ki kinek mit ad hálából: bonbont, bort, pénzt stb ahhoz nehogy már bárkinek is köze legyen. Én is rohadtul leszarom ha valaki odavág az orvosnak egy Mercit, borítékot vagy egy köszt és másnak sincs köze ahhoz hogy én mit adtam.

Nem értem egyébként miért kell folyton mással foglalkozni, tán változik az életed attól hogy itt hőzöngsz mert a Pista adott pénzt az orvosnak pedig te ellenzed / nem engedheted meg magadnak? Nem.

2018. júl. 20. 19:17
 14/18 anonim ***** válasza:
2018. júl. 20. 19:31
 15/18 anonim ***** válasza:
54%

Nem hálapénzt adtam, hanem egyfajta magasabb szintű szolgáltatásért fizettem. Önszántamból, senki nem kötelezett rá.

Mindenki dönthet; aki nem szeretne/ tud fizetni, annak alanyi jogon is megjár az ellátás, csak akkor nem ragaszkodhat éjjel- nappal, esetleg hétvégén, szabadság alatt egyetlen személyhez. Ez nem az alapellátás része. Ezért fizettem, nem hálából, és ez így korrekt is. Te bemennél munkaidőn kívül bármikor ingyen dolgozni a munkahelyedre?!

2018. júl. 21. 09:40
 16/18 anonim ***** válasza:
100%

Nehogy azt gondold, hogy az alap ellátástért olyan nagyon sokan fizetnek. Jellemzően aki ügyeletesnél szül, az azért szül ügyeletesnél, mert:

1. Elvi problémái vannak azzal, hogy egy olyan ellátásért fizessen, amiért egyébként nem kellene

2. Nincs pénze rá.

Értelemszerűen egyik sem fog fizetni az orvosnak, az egyik elvből, a másik meg azért, mert másra kell a pénz.

Szülészeten dolgozom orvosként, sokat vagyok szülőszobán, ügyelek is rendszeresen. Majdnem 300 szülést vezettem összesen (sima és császár összesen), de szerintem két kezemen meg tudom számolni, hogy hányszor próbáltak meg pénzt adni. Szerintem maximum 15 emberre tehető ez a szám, plusz még néhány olyan (mondjuk kb. 10), aki valami csomagot adott (csoki, kávé, pezsgő, stb.).

Egyébként nem várom el, és szerintem a kollégáim sem.

És nem érzem, hogy azért ne lenne nagyobb ez a szám, mert rosszul végzem a munkám. A visszajelzések alapján is normális, kedves vagyok a betegekkel, nem szokásom bunkózni ügyeletben sem. Sokan meg szokták köszönni (szóban), nem egyszer mondták már, hogy nagyon pozitívat csalódtak az ügyeleti ellátásban, mert a beszámolók alapján egy picit féltek, és elég sokan visszajöttek 6 hetes kontrollra is, pedig gondolom ha nem lett volna elégedett a munkámmal, akkor nem hozzám jön vissza.

A fogadott orvos teljesen más kategória, szerintem nem kellene összekeverni a kettőt, holott gyakran azok is megteszik, akik fogadnak dokit/szülésznőz.

A TB ellátás azt jelenti, hogy ha te bemész a terhesgondozóba, akkor ellátnak, ha panaszod van, megnéznek, ha megindul a szülés, akkor az ügyeletes levezeti.

Ha te azt szeretnéd, hogy ne minden alkalommal más random ember vizsgálgasson, aki éppen ott van, valamint kifejezetten az xy-nál szeretnél szülni, mert benne bízol, és azt akarod, hogy az éjszaka közepén, a szabadnapján, ünnepnapon is bejöjjön, akkor szerintem teljesen normális dolog az, hogy ezért pluszt vár el. Te sem mész be a munkahelyedre tök ingyen túlórázni gondolom. Ez egy plusz szolgáltatás, amit igen is illik megköszönni. Ilyen téren azt sem tartom normálisnak, hogy "majd adok, amennyit gondolok", hiszen ez más szolgáltatásnál sem így működik. Fodrászhoz sem úgy megyek be, hogy majd a végén kitalálom, mennyit adok a hajvágásért...

Az más kérdés, hogy szerintem a szabályozás marhára nem normális. Az lenne korrekt, ha lenne előre szabott fix r, az orvos számlát adna, és a kórháznak (hiszen azokat az eszközöket használja,a mik ott vannak) fizetne egy bizonyos összeget/%-ot belőle. Így teljesen átlátható lenne, lehetne fix összeggel számolni az orvosnak is, nem lutri lenne, hogy mennyit kap.

Ugyanis bármennyire hihetetlen, bizony előfordul, hogy megfogadnak orvost/szülésznőt, aztán vagy nem fizetnek semmit, vagy a szolgáltatáshoz mérten nem igazán megfelelő dolgot kapnak.

Szülésznő mesélte, hogy előfordult, hogy az éjszaka közepén taxival kellett bemennie a kismamájához a szabadnapján, mert akkor már nem volt járat és nincs autója, viszont messzebb lakott, ott obszerválgatta, törődött vele 8-10 órán keresztül, levezette a szülést, majd a kismama egy "az Isten fizesse meg" felszólalással le is rendezte a dolgot. Valaki a terhesgondozásért, majd szülésvezetésért kapott egy, azaz egy üveg bort.

Most elnézést, de az ilyen miért fogad orvost?

Ez sem kevésbé pofátlan dolog, mint mikor az orvos a TB-s ellátáson közli, hogy akkor ennyi meg annyi lesz.

2018. júl. 21. 16:21
 17/18 anonim ***** válasza:
Teljesen igaza van az utolsonak!! En ugyeletesnel szultem surgossegi csaszarral 34.heten...ismertem a dokit mert a terhesgondozoba is o rendelt ...nem fogadtunk orvost igy ugy voltunk vele ha eljon az ido majd szulok ugyeletesnel...itt lapjaba veve az orvosoknak nincs rossz hiruk es en.sem vagyok aza "jajdevelemfoglalkozzon minden doki" tipus. Amikor bevitt a.mento a "dokim" volt ugyeletbe ...megismert rogton pedig megyei terhesgondozo...rengeteg kismama jar oda...ztan max tizpercre hagyott magamra ott allt mellettem beszelt.hozzam nyugtatott telefonalgatott ide.oda hogy bevinne a mutobe(rezidens volt) mert baj van. Az altatasig beszelt hozzam nyugtatott...ennek.fejeben.masnap adtunk.penzt...nagyon nagyon nem akarta elfogadni...de attol fuggetlenul hogy epp ugyeletes volt szamomra minden elvarason felul teljesitett ...sokan szultunk aznap...volt dolga de ugy csinalta hogy jo legyen. Nem lett volna.muszaj engem lelkileg is.tamogatnia ...megis maximalisan megtette...ebben a helyzetbe adtam penzt mmert gyakorlatilag megmentette az.eletemet.es.a gyereket is...szembe ment a feletteseivel is.akik.szerint nem vereztem.annyira...kiderult hogy nagyon nagy baj volt es sokkal.elobb kellett volna beavatkozni. Es a dokim ezt.tudta ...szoval azert kapott HALAPENZT
2018. júl. 23. 10:17
 18/18 anonim ***** válasza:
A 16-osnak amúgy teljesen igaza van, bárcsak így működne a dolog, ahogy leírtad... én fogadtam orvost elsőre is, most is, többek között azért, mert amúgy nem is szülhetnék ott, ahol, mert nem körzetes kórház (a körzetessel amiatt van bajom, hogy kritikán aluli a csecsemős osztály, minden, csak nem bababarát). De tök jó lenne, ha ezt nem fű alatt kéne intézni, hanem lenne egy tiszta, szabályozott rendje a dolognak. Mert amúgy én is úgy érzem, hogy nincs ezzel gond, az orvos nem a semmiért kéri az x összeget, a szülésznő sem, megérdemlik abszolút, plusz szolgáltatásért plusz pénz jár. Így mégis olyan, mintha kb. lopnának...
2018. júl. 23. 10:29
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!