Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Miért nem megy még ki a...

Miért nem megy még ki a divatból, hogy szülés után hálapénzt adjanak az emberek az orvosnak?

Figyelt kérdés
Miért nem érti meg senki hogy azért doki a doki,mert ezt vállalta,ez a munkája ? Miért kell tömni a zsebüket ? Régi,meg lejárt téma ez már,de soha nem lesz már változás ebben ?
2018. júl. 20. 15:08
1 2
 1/18 anonim ***** válasza:
69%
Nem lesz.Mindig lesz beteg,aki a jobb ellátás reményében tömi a zsebeket,és mindig lesz aki elteszi a borítékot.Maximum akkor lehetne ezen változtatni,ha drasztikusan megemelnék az egészségügyben dolgozók bérét,és kemény szankciókat vezetnének be azokkal szemben,akik elfogadják utána is a pénzt.
2018. júl. 20. 15:12
 2/18 anonim ***** válasza:
64%

Hálapénzt FOGADOTT orvosnak adunk, aki feláll a vasárnapi ebédtől, ha beindul a szülés és bevágtat hozzánk a kórházba. Ez nem a munkája. Se az, hogy kórházi tartózkodás alatt (5 hetet voltam szülés előtt a patológián) minden nap bejöjjön megnézni, hogy minden OK-e. Te meg ezt nem tudod felfogni.

A beosztott ügyeletes az, aki a munkáját végzi épp, amiért fizetést kap, de nekik nem is kell adni külön, nem is várja el senki. De nem is fogja fejben tartani a nevedet, meg a kórelőzményedet, meg a háklijaidat.

Legyünk már képesek a két dolgot különválasztani fejben.

2018. júl. 20. 15:16
 3/18 anonim ***** válasza:
31%

Maradtál már majdnem ott egy betegség/műtét vagy konkrétan a szülés után?

Vagy valamelyik szeretteddel történt már olyan, hogy megalázták, elhanyagolták, hagyták szenvedni az egészségügyben?

Én örülnék a legjobban, ha minden "plusz" szolgáltatást, ami a magyar valóságban valójában a minimum ellátást jelenti, meg lehetne venni számlával, legálisan.

De hogy egy konkrét példát írjak, ha az orvos, akit magánban akartam legálisan megfizetni azt mondja, hogy menjek be hozzá az állami kórházban, mert a magánpraxisában szeptemberig nincs időpont, akkor zsebbe fogok fizetni neki, nem EP kártyával, mert az államiban nem lenne kötelessége pont engem ellátni, mert az ambulancián random osztják az orvosokhoz a betegeket és nekem ő kell.

2018. júl. 20. 15:18
 4/18 anonim ***** válasza:
58%
2- es pont,hogy nem. A hálapénz,pont az ellenkezője annak amiről te beszélsz.A hálapénzt azért adják,mert HÁLÁSAK azért,hogy pont akkor ő ott volt,és segített. Amiről te beszélsz,az a fogadott orvos.Annak nem hálapénzt adsz,hanem kifizeted a tarifáját,amiért vállalt. Ez olyan,mint mikor magánrendelésre mész.Ott sem hálapénzt adsz,hanem kifizeted az orvos rád szánt idejét.
2018. júl. 20. 15:22
 5/18 anonim ***** válasza:
83%

Egyrészt nem csak szüléskor adnak az emberek pénzt, hanem más beavatkozáskor is. Én ezt akkor kezdtem másképp látni, amikor életveszelyes állapotba egy közeli rokonom kórházba került az éjszaka kellős közepén. Rögtön műteni kellett, a műtét 4 óra hosszát vett folyamatosan igénybe. Nem volt kérdés hogy plusz pénzzel honorálták a segítséget, leszámítva azt hogy kap az orvos fizetést is.

Másrészt pedig szerintem nem az a probléma hogy sokan adnak hálapénzt. Ha valaki tényleg hálás, megteheti hogy ad, mert az a pénz nem különösebben hiányzik otthonról akkor adjon, halálja így meg az odafigyelést életmentő beavatkozást. Ami gáz, az szerintem az, hogy az orvosok 90%-a ezt természetesnek veszi, elvárja, már már tartja a zsebét, mocskos módon célozgatnak arra hogy jó lenne ha perkálna a páciens. Ez a gáz, nem az, ha valaki szívből és hálából ad mert megteheti.

2018. júl. 20. 15:42
 6/18 anonim ***** válasza:
51%
Te nem érted meg igazából, hogy nem annak az orvosnak "tömjük a zsebét", aki amúgy is ott van ügyeletben, és ezért kapja a pénzét, hanem annak, aki vállalja, hogy akkor is bejön az ÉN szülésemre, ha éppen otthon alukál, amikor rámjön a szülhetnék. Vagyis a SZABADIDEJÉBEN jön be miattam, mert ÉN nem akarok random dokival szülni. Nyilván nem a két szép szememért fogja ezt megtenni, ennek van egy ára. Vagy te ingyen szoktál túlórázni a munkahelyeden? Dolgozol a szabadidődben ingyen mások kedvéért?
2018. júl. 20. 15:43
 7/18 anonim ***** válasza:
72%
Azért adtam az orvosomnak hálapénzt mert rettenetesen hálás voltam azért hogy ő a terhességem végefelé már 24 órás készenlétben állt: nem akkorra szervezte a nyaralását, nem döntött be egy sört sem ha esetleg menni kéne és hajnali 5-kor ott toporgott a kórházban amikor a babám kitalálta hogy megszületni van kedve ill. amiért a 20 óra vajúdás alatt végig mellettem volt és folyamatosan támogatott, borogatott, beszélt hozzám és pesztrálta a férjemet. Ezeket egyetlen ügyeletes sem tette volna meg értem de ezek rengeteget hozzátettek a csodálatos szülésélményhez. Az, hogy nyugodtan készülhettem rá mert tudtam, hogy jó kezekben leszek és amikor odakerültem is olyan emberséges bánásmódban volt részem amilyet minden szülő nőnek kívánnék szerintem bőven okot adott a hálára holott ő nem is mondott "tarifát" hanem csak annyit hogy adjak (ha egyáltalán szeretnék) annyit amennyi nem vesz a babától...
2018. júl. 20. 16:14
 8/18 anonim ***** válasza:
78%

2es, nem. Fogadott orvosnak a fizetését adjuk, amiért elvállalt. Hálapénzt meg ügyeletes orvosnak, ha elégedettek voltunk.

Kérdező, neked meg miért fáj ha valaki ad pénzt hogy jobb ellátásban részesüljön?

2018. júl. 20. 17:00
 9/18 anonim ***** válasza:
43%
Nyilván mert neki nincs rá. Ha lenne, csak nem akarna fizetni, akkor pont nem érdekelné, hogy más meg fizet. Egyébként meg senkinek nem kötelező "tömni" a dokik zsebét, nyugodtan lehet ügyeletben szülni ingyen. Hja, hogy az mégse ugyanolyan ellátás? Na, hát ezért fizet, aki fizet.
2018. júl. 20. 17:03
 10/18 anonim ***** válasza:
63%

2-s nem az a halapenz...az fogadott orvos dija...a halapenz.az.amikor megvagy elegedve es adsz vmennyit a dokinak vagy radse b..znak es azert.nyomsz.egy kis.lovet hogy legalabb radpislogjanak... ugyhogy pont te kevered a.szezont a fazonnal.

Amugy nem...nem feltetlenul van.az hogy az ugyeletrs doki nem.ves emberszamba...halistennek szulesnel.is.es maskor is ugyeletessel volt dolgom es el.sem.mozdult.mellolem. em adtm.zset csak.szules.utan mert megerdemelte...

2018. júl. 20. 18:14
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!