Miért nem megy még ki a divatból, hogy szülés után hálapénzt adjanak az emberek az orvosnak?
Hálapénzt FOGADOTT orvosnak adunk, aki feláll a vasárnapi ebédtől, ha beindul a szülés és bevágtat hozzánk a kórházba. Ez nem a munkája. Se az, hogy kórházi tartózkodás alatt (5 hetet voltam szülés előtt a patológián) minden nap bejöjjön megnézni, hogy minden OK-e. Te meg ezt nem tudod felfogni.
A beosztott ügyeletes az, aki a munkáját végzi épp, amiért fizetést kap, de nekik nem is kell adni külön, nem is várja el senki. De nem is fogja fejben tartani a nevedet, meg a kórelőzményedet, meg a háklijaidat.
Legyünk már képesek a két dolgot különválasztani fejben.
Maradtál már majdnem ott egy betegség/műtét vagy konkrétan a szülés után?
Vagy valamelyik szeretteddel történt már olyan, hogy megalázták, elhanyagolták, hagyták szenvedni az egészségügyben?
Én örülnék a legjobban, ha minden "plusz" szolgáltatást, ami a magyar valóságban valójában a minimum ellátást jelenti, meg lehetne venni számlával, legálisan.
De hogy egy konkrét példát írjak, ha az orvos, akit magánban akartam legálisan megfizetni azt mondja, hogy menjek be hozzá az állami kórházban, mert a magánpraxisában szeptemberig nincs időpont, akkor zsebbe fogok fizetni neki, nem EP kártyával, mert az államiban nem lenne kötelessége pont engem ellátni, mert az ambulancián random osztják az orvosokhoz a betegeket és nekem ő kell.
Egyrészt nem csak szüléskor adnak az emberek pénzt, hanem más beavatkozáskor is. Én ezt akkor kezdtem másképp látni, amikor életveszelyes állapotba egy közeli rokonom kórházba került az éjszaka kellős közepén. Rögtön műteni kellett, a műtét 4 óra hosszát vett folyamatosan igénybe. Nem volt kérdés hogy plusz pénzzel honorálták a segítséget, leszámítva azt hogy kap az orvos fizetést is.
Másrészt pedig szerintem nem az a probléma hogy sokan adnak hálapénzt. Ha valaki tényleg hálás, megteheti hogy ad, mert az a pénz nem különösebben hiányzik otthonról akkor adjon, halálja így meg az odafigyelést életmentő beavatkozást. Ami gáz, az szerintem az, hogy az orvosok 90%-a ezt természetesnek veszi, elvárja, már már tartja a zsebét, mocskos módon célozgatnak arra hogy jó lenne ha perkálna a páciens. Ez a gáz, nem az, ha valaki szívből és hálából ad mert megteheti.
2es, nem. Fogadott orvosnak a fizetését adjuk, amiért elvállalt. Hálapénzt meg ügyeletes orvosnak, ha elégedettek voltunk.
Kérdező, neked meg miért fáj ha valaki ad pénzt hogy jobb ellátásban részesüljön?
2-s nem az a halapenz...az fogadott orvos dija...a halapenz.az.amikor megvagy elegedve es adsz vmennyit a dokinak vagy radse b..znak es azert.nyomsz.egy kis.lovet hogy legalabb radpislogjanak... ugyhogy pont te kevered a.szezont a fazonnal.
Amugy nem...nem feltetlenul van.az hogy az ugyeletrs doki nem.ves emberszamba...halistennek szulesnel.is.es maskor is ugyeletessel volt dolgom es el.sem.mozdult.mellolem. em adtm.zset csak.szules.utan mert megerdemelte...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!