Gátmetszés vs esetleges repedés. Mik a tapasztalataitok,
melyik gyógyul könnyebben, szebben?
Anyósom mesélte, hogy az első kettő szülésnél metszették, és semmi nem látszott belőle a gyógyulás után. A harmadik gyerekével viszont repedt és mondta, hogy olyan ronda heg lett utána, hogy plasztikáztatni kellett volna, csak akkor még nem volt "divat", de ha fiatal lenne, biztosan megcsináltatná, mert a házaséletére is kihatással volt.
2017. szept. 13. 22:11
Én 4 hete szültem. Vágtak is és repedtem is. A vágás gyönyörű, alig érzem a heget. A repedés viszont még most is nagy egy két helyen és hát nem kellemes.
Szóval inkább 1000x gátmetszés mint még 1 repedés.
2017. szept. 13. 22:31
Engem metszettek (harántba) és tovább is peredtem. Nagyon precizül összevarrt az orvos, de így is maradt egy kis göcs - épp a repedés helyén. Pedig pici sérülés volt, 1 öltésnyi. A vágás helye egyáltalán nem látszódik, nem érzékeny.
2017. szept. 13. 22:41
Nem volt metszesem, kicsit repedtem. Nem így terveztük, különben gátvedelmet alkalmazunk. Az orvos egyszerűen nem jött be metszeni. 3 öltesem lett, 5 percig varrtak és nem is kellett mennem varratszedesre ilyen felszivodo volt. Sokáig éreztem a helyét, most mikor menstrualok akkor is. De egyébként 2 hónappal szülés után már észre se vettem. Voltak szobatarsaim akiket egy órán át varrtak, és ülni se tudtak. Én meg egy hónap múlva bicikliztem.
2017. szept. 14. 06:58
1. szülés: vágtak, hamar gyógyult, nem volt gond.
2. szülés: gátvédelemmel történt. Hüvelyfaltól megindult a repedés és megállt a se..em lyu..nál, 3 hétig ödémás volt, sokat szenvedtem vele. Harmadig gyereknél fizetek az ügyeletesnek csak vágjon!!
2017. szept. 14. 07:52
Gátmetszésem volt, nem látom a helyét se.
A varrat helye már a második hétre "eltűnt" - értsd: kis tükörrel néztem és keresnem kellett, nem láttam.
2017. szept. 14. 09:28
Nekem csak metszés volt 2x is (2.nál nem akart metszeni az orvos de a szülésznő szólt h vágjon mert nagy a baba feje).Elsőnél végigrepedt a hüvelyem,másodiknál csak a gátmetszés volt mint sérülés.A metszés már rég meggyógyult amikor a repedés még nagyon fájt.szinte nem is látszik a metszés helye
2017. szept. 14. 09:31
18/22 A kérdező kommentje:
Köszi lányok!
Már csak azt nem értem, hogy miért állnak sokan ilyen szilárdan a gátvédelem és a lehetséges szakadás mellett. A környezetemben sokan 'metszésellenesek'.
Kétszer vágtak,rettenetes fájdalom napokig,ülni sem tudtam
Egyszer repedt,már aznap ültem,egyetlen percig sem fájt!!
2017. szept. 14. 12:21
Nekem két szülésem volt. Mindkettőnél vágtak és spontán repedtem is mellé. Mindkét esetben a repedés a húgycső mellett történt. Tehát elég kényes területre esett. A spontán repedést is össze kellett varrni. Így leírva azt gondolnám én is, hogy a repedés gyógyult lassabban, fájdalmasabban, de nem így volt. Azt szinte meg se éreztem. A gátmetszéshez kellett bő egy hét, hogy ne legyen szenvedés az ülés. Jó lett volna ezt kihagyni. Szerencsés akinek jól sikerül a gátvédelem, de rosszabb is lehetne tulajdonképp, ezért nem panaszkodom
2017. szept. 14. 15:46
Kapcsolódó kérdések: