Minden esetben van gátszakadás? Milyen érzés, és hogyan zajlik a gyógyulás?
Első szülésnél a mi kórházunkban vágnak. Azt mondják jobb, mint a szakadás. Ennek ellenére komplikált szülésnél még így is lehet szakadás. Többedik szülésnél nem vágnak automatikusan, meg lehet úszni vágás és szakadás nélkül.
Nekem vágásom volt. Varratszedés ha jól emlékszem 4. napon volt, addig fájt azért. Utána egyre jobb volt, kb 2-3 hét múlva már max ritkán éreztem fájdalmat. A nagy wécézés nem volt gond, bár féltem tőle. Nem fájt.
Első babám volt, nekem is elég alacsony a fájdalomküszöböm. Nagyon féltem tőle.
Hosszú szülésem volt. Nem jöttek a fájások, az oxy ellenére sem. És inkább ebben merültem ki. Majd 10 óra vajúdás után egyszercsak jöttek a tolófájások (5 perc alatt kibújt).
Olyan gyorsan akart kibújni a kislányom, hogy engem kívül-belül vágtak, amiből semmit nem éreztem! Utána, míg varrtak azt nem mondom, hogy kellemes volt. De elviselhető. Tényleg meg sem fog kottyanni az már.
3 napot töltöttünk a kórházban, a varrat fájt, mikor mentem vagy leültem. A hazamenetel előtti reggelen kiszedték a külső varratot (a belső felszívódó volt), ami kicsit fájt, de hamar túl voltam rajta. 5 perc sem volt kb. Utána annyira megkönnyebbültem, hogy azt el sem tudom mondani. Pár napig éreztem a helyét még, de hamar meggyógyult.
A nagy wc magától nem ment, szóval kaptam hashajtót, nem fájt, semmit nem éreztem. És utána ment hashajtó nélkül is, itthon.
A szex, így 4 hónap után kezd jó lenni, mert eddig (csak a behatolásnál) kellemetlen volt.
Ettől nem kell félni :) Ha nem férne ki a baba, akkor nem várják meg, hogy szakadjon, metszik, szikével. Gondolj bele, az milyen éles, hát azt nem igazán lehet érezni. Vágtad már meg a lábad borotvával? Azt se érzed igazán, hiszen nagyon éles a penge. Na, kb a gátmetszés is ennyi.
Nekem az első gyereknél metszettek, nem éreztem, vagyis csak annyit, mintha valamit végighúztak volna ott, de ennyi. Amikor varrták, az már nem volt túl jó, de kibírható volt az is, csak már nagyon ciccegtem, hogy jó lenne, ha elkészülnénk.
A másodikat gátvádelemmel szültem, na ott állítólag lett egy minimális kis repedésem, abból SEMMIT nem éreztem, kaptam két öltést szülés után, azt se éreztem, és ennyi.
A metszett, varrott gátsebem mondjuk sokáig fájt, nem tudtam ülni az első napokban, és kellemetlen volt járni is, gátolt a mozgásban. De inkább azt érzi az ember, hogy húzza a varrat, arra nekem azt javasolták mindig, hogy menjek zuhanyozni, a víz miatt kicsit enyhül a húzódás egy időre.
A gátvédelmes szülésem után egyáltalán nem fájt semmim, pár órával később már tudtam jönni-menni, törökülésben ültem az ágyamon, semmilyen mozdulat nem fájt.
Az első kakilás mindig kellemetlen élmény szülés után, ráadásul a kórházban nem is szállnak le rólad, amíg nem produkálsz valamit. Nehezen veszi rá magát az ember, de igazából szerintem nem fáj, csak nehéz ellazítani magad. Ilyenkor jó szolgálatot tesz 1-2 glicerin kúp, könnyebben kicsusszan, aminek ki kell :)
Engem vágtak, de repedtem is kicsit. A vágásból csak annyit éreztem, amit az egyik előttem szóló írt: mint amikor megvágom magam borotvapengével vagy egy élesebb késsel, de ott a sűrűjében kisebb gondom is nagyobb volt ennél. A repedésre nem emlékszem, de nem részletezem, hogy miért, mert félek, hogy sokkolnálak vele, pedig csak leírva tűnne vészesnek, én nem éreztem annak.
Sokáig varrtak, amiből szintén nem éreztem sok mindent, inkább a drukk volt bennem, hogy jaj csak most ne fájjon. De nem fájt. Inkább csak untam, kiment a vér a lábamból és a babámmal szerettem volna pihenni végre.
Ez péntek délután volt, szombat este már ülve szoptattam, szóval jól összevarrtak, szó se róla. Pár héttel később csak apró kellemetlenség volt, hogy kicsit szúrt, viszketett a gátseb, ahogy gyógyult, de maximálisan figyelmen kívül hagyható érzés volt.
Szülés közben az utolsó amit észreveszel, az a gát vágása. Pontosabban észre sem veszed, mert annyira el vagy foglalva a vajúdással. Említetted az alacsony fájdalomküszöbödet...a szülés fáj. Nagyon. Rettenetesen. De ki fogod bírni, ahogy mindenki aki szül "kibírja" .
A nagyvécézéssel nicsen gond. Nem fertőződik el semmi, ha erre gondolsz. Szülés után öröm, amikor sikerül kakilnod és így is úgy is minden wc-zés után és azon kívül is naponta többször mosakodsz alul. Pár napig, hétig érzed a gátsebedet, szépen lassan csökken a kellemetlen érzés.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!