Az EDA tényleg jóval megnehezíti a szülést?
Nem szültem még. 34 hetes vagyok most és nekem programozott császárom lesz. De nem értem a szülésznőt, miért mondta amit mondott. A szülés nem abból áll, hogy az ember 1-2 napot kínlódik. Sokan nem bírják a fájdalmat (én sem!), és manapság az EDA sokat segít.
Persze van olyan kismama, aki át akarja élni a szülés minden fájdalmát. Szíve joga, nagyon becsülöm érte. De attól, mert egy nő EDA-t kér és kap, még ugyanolyan jó anya lesz. Csak kevesebbet szenved szülésnél. Amikor még nem tudtam, hogy császárom lesz, sok szülés történetet elolvastam, és a nők nagyon nagy része kéri az EDA-t. És rengetegen írták azt, hogy a nagy fájdalmak után szinte megváltás volt az EDA.
Természetesen mindenki magának dönt, de még mindig jobb ha kéred az EDA-t, mintha esetleg elájulsz a nagy fájdalomtól és nincs erőd nyomni a végén.
Az orvosoddal beszéltél erről? Érdemes lenne Vele is konzultálnod.
Én még csak júliusban szülök, de az orvosom abszolút támogatja az epidurálist, ő maga adja be és én egy percig nem hezitálok rajta, kérni fogom.
Kérdeztem ismerős kismamát aki kért és kapott is, őneki a fájdalmak elején beadták és azt mondta csodálatos találmány, az egész szülés alatt nem érzett durva fájdalmat csak épp annyit amennyi mellett maximálisan kiélvezte a gyermeke születésének minden percét.
Engem meggyőzött :)
Sokan félnek tőle (nap mint nap hallok legalább egy ismerősömet aki szörnyülködik ha meghallja hogy edát szeretnék majd) merthogy gerincbe szúerják meg minden, de ez csak egy beidegződés, ennyi erővel ha ennyire nem bízom az orvosomban, ne bízzak abban se hogy normálisan csinálja a szülést? Ennyi erővel egy mandulaműtétet is el lehet rontani vagy bármit.
Szóval ne félj tőle, ha úgy érzed kicsi a fájdalomküszöböd (nekem a béka s*gg* alatt van :)) akkor kérd nyugodtan, Te tudod mi neked a legjobb!
28 hetes kismama
Olvastam itt pár tévhitet...
Az EDA nem ugyanaz, mint a spinális érzéstelenítés. Előbbit a gerinc mellé adják, és csak a fájdalomérzetet blokkolja, utóbbit pedig a gerincbe, az meg "bénulás" érzést okoz, tehát nem érzel deréktól lefele semmit. Az EDA-t fájdalomcsillapításként alkalmazzák, a spinális érzéstelenítésben pedig műtéteket végeznek.
Az EDA alatt akár fel is lehet kelni, de ha nem engedik meg az adott kórházban, akkor sem kell "kiterítve" feküldni (mivel mindent érzel, csak a fájdalmat nem).
Az EDA egyébként nagyon meggyorsítja, és megkönnyíti a vajúdést, ellazulnak az izmok, sokkal gyorsabb a tágulás. Ami kicsit lassabban szokott menni, az a kitolási fázis, de nekem az a véleméynem, hogy inkább 3-4 nyomás pluszban a végén, mint 5-6 kínnal teli óra, és fájdalmas vajúdás.
Én a szülésznő helyett inkább az orvossal beszélnék a helyedben, mert az érzéstelenítés aneszteziológiai feladat, nem pedig szülésznői.
Ja, és azt is tudni kell, hogy érdemes elpre eldönteni, kér-e valaki EWDA-t, vagy sem, mert csak egy bizonyos tágulási fázisig adják be. Amikor már annyira fáj, hogy csillagokat lát az ember, túl késő kérni, akkor már nem adják be.
Tapasztalatból írtam, és 40 hetes km vagyok (szintén EDA-val fogok szülni)
Fejfájás kivételével bármim fáj én elájulok, mégsem szültem EDÁval. Sőt a tű gondolatától is rosszul vagyok.
Amúgy nem is adtak volna, mikor kértem fájdalomcsillapítást, elmehettem "úszni" a kád meleg vízbe.
Annyira jól esett, kényelmesen lebegtem. És valahogy az igazán húzós 6órányi vajúdásom már fel sem tűnt az azt megelőző fájnifáj de ez még semmi, és sétáljoncsakhoz képest.
(ugyanis nem vették észre, hogy nem repedt rendesen a burok, potom 13óra után vette észre a doki, mikor végre a szülésznő hagyott szóhoz jutni, és megtudta mióta folyik a magzatvíz, de nincsenek fájásaim)
Ha visszamehetnék, akkor sem kérnék edát, csak egy normális szülésznőt, aki nem pattogtat, hanem segít, és szólnék a dokinak, hogy szúrjunk egy burkot, biztos ami biztos:D
És tényleg pocsék volt úgy szülni, hogy mire a célegyenesben voltunk feldagadt a bokám, mert annyit sétáltattak, hogy 13órán keresztül a nagybüdös semmi miatt szenvedtem, fájások voltak, húzta a derekam mint a fene, de nem tágultam, hogy úgy beszélt velem a szülésznő mint a kapcaronygyával, pedig csak le akartam ülni pihenni bedagadt bokával, pláne mikor fájdalomcsillapítót kértem, ott hápogott, aztán elzavart a fürdőkádba.
Amúgy nekem a védőnő azt mondta, amit már az egyik válaszolód is írt, hogy a vajúdás rövidül, de a kitolás megnyúlik.
Kedves utolsó, én az utolsóelőtti vagyok, nagyon gáz h ilyen volt a szülésznőd :(
Nagyon durva, hogy éppen amikor a leginkább kiszolgáltazott helyzetben van az ember, és élete legnagyobb féjdalmát éli át, akkor valaki pattog, és utasítgatja... A szülésznőnek az a dolga, hogy segítsen, nem pedig valami parancsnok, vagy főnök... Kár h vannak ilyenek.
Kétszer szültem hüvelyi úton eda-val (4,4 és 3,95 kg -os babát)
A másodiknál volt egy fél ótra, amikor a szülésznő még nem nyomta be a második adagot és labdára ültetett, hogy jobban táguljak, hát az olyan egybefüggő falat kaparó fájdalom volt.
Szerintem ne a szülészmő döntse el, hanem te.
előző
Megcáfolom az egyik válaszolót, a kitolási szak mind a kétszer rövid volt.
Szerintem sokan csak nem mernek kérni, én ha még szülnék (nem fogok), akkor is kérnék.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!