Ha szlovák állampolgár vagyok, és férjem is az, de a baba Magyarországon születne, akkor milyen állampolgárságot kapna?
Az állampolgáráság megadásának kérdésében 2 féle elv van: a származás elve, és a születés helyének elve. Az első azt jelenti, hogy a gyerek -függetlenül attól, hogy hol születik, olyan állampolgárságú lesz, mint a szülei. A második pedig azt jelenti, hogy annak az államnak az állapolgára lesz, ahol születik. Az államok maguk döntik el, melyik elvet alkalmazzák. Magyarorszg a származás elvét alkalmazza, amely szerit tehát a baba olyan állapolgárságú lesz, mint a szülei. A ti esetetekben tehát szolvák lesz. Akkor lehetne magyar, ha legalább az egyik szülője magyar állampolgár lenne.
Egy ügyvéd
Köszönöm a gyors válaszokat!
Akkor úgy néz ki mégis én tudtam jól.
Igaza van az ügyvédnek!
Gondoljatok bele, mi lenne, ha a baba a születési ország állampolgárságát kapná! Mindenki a jóléti államokba menne szülni, utána pedig a baba állampolgárságára hivatkozva ott akarna letelepedni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!