Másnak is zokon esne, ha szinte senki nem gratulál neki?
Félreérté ne essék, nem ünnepeltetni akarom magam, vagy haonló, de komolyan egyetlen unokatestvérem gratulált csak a babához. a többi rokon, barátnők és azok szülei is csak az egészségi állapotról kérdeztek, vagy milyen aranyos, találgatások kire hasonlít, bla bla bla volt
szószerint, ha utcán megszólít egy idegen a babával, attól kapok gratulációt és még számtalan "idegentől".
Első gyerek míg meg nem született folyamatosan csörgött a telefonom h Megszületett e már.Amikor Megszületett kb 5en jöttek megnézni.
Másodiknál már kevesebben kérdezték mikor szülök,megnézni nem jött el senki.De az orvosok gratuláltak 😁 az osztályon az összes 😊
Most várjuk a harmadikat.Azt se kérdezi senki hanyadik hétben vagyunk.
Ezen ne idegeskedj!Az emberek elfelejtették az illemet,meg lehet irigyek 😊!
De inkább ne is gratuláljon senki ha nem gondolja őszintén
Fogalmam sincs, hogy kiejtették e ezt a szót, nem is foglalkoztam akkor ilyesmivel...
De:
Czuczor Gergely- a magyar nyelv szótára:
ZOKON határozószó (választékos) Csak állandósult szókapcsolatokban.
1. Zokon esik neki vmi: vmely mástól eredő cselekedet v. megnyilatkozás fájdalmas neheztelést kelt benne; rosszul esik, fáj neki, bántja. Zokon ne essék: ne neheztelj(en) azért, amit mondok! Zokon esett neki, hogy kifogásoltam jóhiszemű eljárását. "Ne essék majd zokon, ha, mint elébb, kikapsz jól." (Arany János Arisztophanész-fordítás) Ne essen a gyereknek az zokon, hogy hát ő mostan itten nem új ruhában jár-kel. (Tömörkény István)
2. Zokon vesz vmit: vmely mástól eredő cselekvést v. megnyilatkozást bántónak, sértőnek talál, megneheztel miatta; rossz néven vesz. Zokon vette, hogy kitértem a meghívása elől. Bátya! ne vedd tőlem e hadi cselt zokon! (Arany János) Ami azt a dolgot illeti, nem vettem zokon: Egy kicsit féltem. (Kosztolányi Dezső)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!