A meconiumos magzatvíz szülésnél mennyire gyakori?
Szülés közben kissé döbbenten jegyezte meg a szülész, hogy tiszta zöld volt a magzatvíz. Ehhez képest majdnem mindegyik kórtársam azt mondta, hogy nála is. ez most akkor átlagosnak mondható, vagy nem?
Tudom, hogy akkor történik ez, mikor stressz éri a babát, és belekakil a vízbe, tehát nyilván nincs rendben a dolog,de mennyire gyakori, okozhat-e később gondot a babánál, és ha igen, miket, milyen jelekre figyeljek?
Te nem tudsz mire figyelni, hacsak nem egy UH gép van az ágyad mellett.
Nem gyakori, ha már meconiumos a magzatvíz, akkor az többnyire gondot jelent. Az orvos felelőssége ez figyelemmel követni. Túlhordásnál gyakoribb.
én úgy tudtam hogy nem gyakori. nálunk a kórházban ilyenkor nem is engednek vajúdni hanem egyből császár. ismerősömék alföldiek, nálunk pl hagyták természetesen megszületni, de tüdőgyulladást kapott. azóta egészséges.
másik ismerősöméknél meghalt a baba.
Elég gyakori, minden 10. szülésnél fordul elö átlagban. Nekem nem zöld volt a víz, csak picit zavaros. Nyilván vannak fokozatai, de hogy picit belekakil az elég gyakori, az hogy teljesen zöld a víz az azért jelenthet nagyobb problémát.
Én természetesen szültem a babámat, burokrepesztés után 5,5 órára bújt ki. Látta a doki, hogy mekóniumos a víz egy picit, de mondta, hogy semmi gond, ez azért gyakran megesik.
"nálunk a kórházban ilyenkor nem is engednek vajúdni hanem egyből császár. "
Oké, de ezt csak úgy tudják megállapítani, hogy milyen színű a magzatvíz, ha amnioscopiát végeznek, na de egy jónak tűnő szülésnél (pláne szép terhesség-előzménnyel) ki a fene gondolna arra, hogy baj lehet a magzatvízzel?
Szóval valaki elkezd minden probléma nélkül nekiindulni a szülésnek, majd közlik, hogy ja, amúgy meconiumos volt a magzatvíz?
Nálam is zöld volt a víz,több napja kakis lehetett, akkor derült ki amikor burkot repesztettek. (És én csak 1 nappal hordtam túl!)
Tudtam, hogy ez nem jó, de ott nem csináltak ebből gondot, nem izgultam emiatt, megszültem természetes úton, szóba sem került a császár. Szerencsére nem nyelte le a lányom, így nem lett belőle semmi baj.
Nekem is meconiumos volt a magzatvíz, szinte biztos, hogy túlhordás miatt.
Azonnal oxytocint adtak fájáserősítés és szülés gyorsítás miatt, de nem kellett császározni.
Nem ritkaság. Igazából csak amnioscopia során vagy burokrepesztéskor lehet látni. Sőt, amnioscopia során se mindig, mert az elővíz nem mindig keveredik az utóvízzel.
Ha nem masszívan meconiumos, borsópürészerű a víz, akkor elég Oxytocinnal gyorsítani a szülést, nem kell rögtön császározni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!