Aki nem fogad orvost és szülésznőt terhessége ideje alatt, és végig a "közösbe" jár, nem fél? Nem érzi magát kellemetlenül, hogy minden alkalommal más és más vizsgálja?
Azért kérdeztem, miért nem utaznak arrébb az elégedetlen budapestiek pár kerülettel arrébb, mert vannak itt jó SZTK-s ellátások és orvosok egyaránt.
Szabad orvosválasztás van, ennek jogán az általad választott szakorvoshoz mehetsz oda, ahova rendel. Nem cinikusság, csak nem értem, ha valakinek számít a pénz, miért nem keres megfelelő orvost, aki ellátja TB-s alapon, miért jobb itt panaszkodni, majd egy magánrendelésre kifizetni a fájóan nagy összegeket.
Mondom, vidéki lakcímem van, de budapesti szakrendelőbe jártam végig terhesgondozásra.
mondjuk ahhoz képest hogy szabad orvos választás van, engem nem engedett gödi lakcímmel a Honvédban szülni az orvosom (aki egyébként magánrendelést is vezet és én ott kerestem fel) ugyanakkor a szomszéd utcában szintén gödi barátosném simán szült az Uzsokiban.
Ez is csak azt bizonyítja amit fentebb írtam: tök mindegy hogy sztk, vagy magán, ha az orvos hanyag, link, nem törődik a páciensével, akkor azon a pénz nem fog segíteni.
Ha az SZTK-ba jár valaki, ott egész biztosan nem fog az orvos igény szerinti időt szánni a kismamára, hisz még ég tudja, mennyien várakoznak, míg azért a magánrendelésen nem hagy megválaszolatlanul egy kérdést az orvos.
A másik,én a terhesség elején kikötöttem, hogy nekem sem beöntés, sem gátmetszés nem lesz, oxitocin se. (természetesen ha probléma merült volna fel, az más) EDA ellenes is voltam/vagyok.Tételezzük fel, hogy kénytelen vagyok ügyeletesnél szülni.Na akkor aztán tesznek ők mindenre magasról, mert sajnos igenis számít a pénz.Az emberség, empátia is, de mindezt csak úgy a két szép szemedért a kívánságaid nem fogják teljesíteni.
Mindemellett könnyebb úgy megbízni egy orvosban, hogy tudom, az elejétől hozzá járok, tud mindent a babáról is, és rólam is.
Kétszer volt "vaklárma", hogy megindult a szülés.Egyszer szentestén, aztán két ünnep között éjszaka.Mindkét alkalommal az első hívásra azt mondta, indul ő is.Ő Budapesttől 50 km-re lakik, én meg közel 100-ra.De jött és várt minket.Nem könnyebb így megbízni egy orvosban?
a jó Isten mentsen meg az olyan páciensektől mint Te ha egyszer orvos lennék...mindent megszabsz az orvosnak, hogyan csinálja - nehogy már rá bízz bármit is, végül is csak minimum 10 évig tanulta a szakmáját, és csak havonta jár továbbképzésekre, de Te biztos jobban tudod, milyen az ideális szülés...
és a jó Isten mentsen meg az ilyen mentalitású nőktől mint te, komolyan, ész nélküli sznobizmus felső határát súrolod (mondom ezt úgy, hogy 30 ezret fizetek a terhesgondozásért alkalmanként - csak hogy nem mindegy mi okból döntünk így)
Kérdező, olyan dolgokról állítasz mindenfélét halál magabiztosan, amiről fingod sincs. Oep finanszírozású rendelésre járok, de nekem sincsenek megválaszolatlan kérdéseim, mert azért van a kicsi szám, hogy feltegyem őket az orvosnak, aki ezekre minden alkalommal válaszol. Nem találkoztam még amúgy olyan orvossal, aki kitessékelné a pácienst, ha annak kérdése van. Csak fel kell tenni.
A szülésnél sem vagy köteles igénybevenni semmit, amit nem akarsz. Ügyeletesnél szültem, és a másodikat is úgy fogom, és mindenben én dönthettem. Az elsőnél nem kértem beöntést, és nem is erőszakolta rám senki, mert jogom van eldönteni, hogy kérek-e, vagy sem. A másodiknál fogok kérni, mert rá kellett jönnöm, hogy jobb lesz az úgy. Szülőszobalátogatáson volt is, aki kérdezte, hogy ez kötelező? Mondta a szülésznő, aki a "tárlatvezetést" tartotta, hogy természetesen semmi nem kötelező, amit a kismama nem akar, ők csak ajánlják, de nem beszélnek rá senkit. Egyébként többektől hallottam, hogy most már pláne akkor kapsz, ha kéred, van, ahol nem is említik, hogy kellene. EDA ugyanez, nekem ajánlotta az orvos, és éltem a lehetőséggel. Most nagyon elgondolkodtam rá, hogy kérjem-e, de végül úgy döntöttem, hogy kérni fogom. De elhiheted, ezt aztán pláne nem kényszerítik rá senkire. Nem tudom, honnan szedsz olyan baromságokat, hogy az ilyen igényekre magasról tesz az ügyeletes orvos.
Én 3 babát fogadott orvosnál szültem, a 4. babát ügyeletesnél, mert az orvosom időközben már csak terhesgondozást vállalt, szülést sajnos nem :(
Viszont az ügyeletessel is megbeszélhettem, hogy vákuum-ot és fogót semmiképen nem szeretnék, oxit is csak a baba érdekében, nem szülésgyorsításként.
Így is lett. Gátmetszésem sem volt és vízben szülhettem...mindezt ügyeletesnél, tehát nem igaz, hogy a pénz beszél...
Sem orvost, sem szülésznőt nem fogadtam. Mégis ugyanahhoz az orvoshoz járok minden alkalommal.
Nálunk is fel van osztva helységenként, kinek mikor lehet menni, én mégsem akkor mentem, és nem dobtak ki (hétfőn kellene és keddenként mentem).
Ez az orvos csinálta a műtétemet, amikor az első babám elhalt. Hozzá jártam a lányommal, akinek a 30. héttől elmaradt a súlyfejlődése, ezért extrán figyelt rám, küldött mindenhova, amit szükségesnek vélt.
Mostani terhességemnél a 33. héttől hetente rendelt vissza UH-ra az előzmények miatt. Szerencsére semmi problémánk nincs.
ÉS a legfontosabb: tette mindezt SZTK-s rendelésen, maximálisan emberként kezelve, és minden kérdésemre készséggel válaszolva. Függetlenül attól, hányan várakoztak kint.
38 hkm
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!