Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Meddig fogok így érezni?

Meddig fogok így érezni?

Figyelt kérdés

Van egy lányom és egy fiam. A lányomat hüvelyi úton szültem a fiamat viszont császárral.

Hamar túltettem magam rajta talán 1 hét. De nemrég született meg az ismerősöm kisfia hüvelyi úton és annyira "irigylem" hogy neki sikerült. Annyira szerettem volna újra átélni. Most megint feltört bennem a szomorúság. Tudom, hogy az a legfontosabb, hogy mindketten rendben vagyunk és csak az a lényeg.

Ti voltatok így?

2015. okt. 13. 22:02
1 2
 1/19 anonim ***** válasza:
63%

Igen. Annyi különbséggel, hogy nekem a kisfiam császárral született, és most várom a kislányom és reménykedve várom, hogy talán átélhetem, milyen a természetes szülés érzése. Én nem tudtam helyre tenni magamban a császáromat, nincs ezen mit szégyellnem. Segítséget kértem a Perinatus Alapítványtól. Remek emberek, rengeteget köszönhetek nekik. Ha nem vagy budapesti, nézelődj a Facebook csoportokban, van szülésélmény feldolgozó csoport, ajánlanak olyan beszélgetőpartnert, aki segít a helyére tenni a kusza érzéseket, hogy békében tehessük félre a szívünkben azt, ami történt.

Addig, amíg felzaklat a gondolat, addig nem igaz, hogy "mindketten rendben vagyunk". Ez fontos tanulság volt a számomra. Én is sokszor elmondtam magamnak, hogy de hát teljesen jól vagyunk, az a fontos, és mély igazság az, hogy nem csak fizikai, de lelki jól lét is van! ÉS amíg bánt valami, nem vagy jól!

2015. okt. 13. 22:28
 2/19 anonim ***** válasza:
Én csak egyszer szültem, hüvelyi úton, de elég steril, kórházi szülésem volt, bedarált a protokoll, én meg nem mertem szólni, túl gyorsan történt minden, így én azokat az anyukákat irigylem, akiknek szép, igazi szülésélménye van. Én abban bízom, hogy a következő más lesz, már jobban tudom, hogy mit szeretnék, mit nem, az orvosommal is már jobb a viszonyom, bátran merek kérni, és én fogom értesíteni, nem a kórház, mert az ügyeletes most akkor szólt neki, amikor már majdnem 4 ujjnyira nyitva voltam, csoda, hogy beért. Én is tudom, hogy az a fontos, hogy egészségesek vagyunk, ráadásul gyors és könnyű szülésem is volt, de a következőt nem hagyományos úton (kőmetsző pozíció, leszíjazott lábak, oxitocin) szeretném szülni, szeretnék más pozíciókat kipróbálni, ha nem szükséges, akkor oxitocint sem kérnék, szeretnék nyugalmat körülöttem (a szülésznő teljesen készen volt, amiért gyorsan szültem) a kengyeleket meg végképp nem szeretném látni a gátvarrásig.
2015. okt. 13. 22:42
 3/19 anonim ***** válasza:
26%
Én meg örülnék, ha majd császárral szülhetnék.
2015. okt. 13. 22:50
 4/19 anonim ***** válasza:

Bocsanat az offert, de kedves utolso: melyik korhazban sziltel? Eleg durvan hangzanak amiket irtal... Leszijazott labak???? Te jo eg! Sokkorhazban szultek mar ismeroseim es en is tul vagyok egyen, de ilyet meg senki nemmeselt.

Nekem meg a varrasnal sem szijaztak le a labaimat, pedig ott aztan zarhattam volna a fajdalomtol.

2015. okt. 13. 22:52
 5/19 anonim ***** válasza:
miért varrásnál leszijaznak? .. engem is varrtak, de se szij, se semmi nem volt. oxitocin sem.
2015. okt. 13. 22:58
 6/19 anonim ***** válasza:
Kizárólag lelki szempontból nézve szerintem nem a szülés módja a fontos, hanem az, hogy a szülőnő hogyan éli azt meg. Lehet meghitt, boldog császármetszése is valakinek, ha lelkileg felkészült, ha tudva tudja, hogy indokolt, ha a körülmények olyanok, ha a támogató környezet úgy kezeli a baba-mama párost, hogy nem marad hiányérzet, stb. sorolhatnám. Ahogy lehet egy hüvelyi szülés is igazi trauma vagy akár erőszak érzés is. Nem a mód a lényeg, hanem az, ahogy ez lelkileg megmarad. Olyan is van, aki szülés után elégedett, nyugodt, majd hónapokkal később "jön ki rajta", hogy nem volt ez így jó. Nem vagyunk robotok, és ez egy váratlan, szokatlan, teljesen kiszolgáltatott helyzet, ami ráadásul lelkileg nagyon mélyen bevésődik. Nekünk is, a babának meg pláne. Szerintem a racionalitás a lelki sík ezen pontján már nem sokat segít. Hiába mondja az ész, hogy élünk, nem sérültünk, jól vagyunk, attól még traumaként élhettük meg. Sarkos példa, de ha valaki karcolás nélkül túlél egy autóbalesetet, és tudja, hogy egy villám kétszer ritkán üt ugyanoda, attól még remeg a lába amikor legközelebb vezet. Talán nem is jó példa ez, de ilyen későn most ez jutott eszembe :) Szóval szerintem észérvekkel meggyőzni a zaklatott szívet nem lehet.
2015. okt. 13. 22:59
 7/19 anonim ***** válasza:

Azért érzel így, mert elvesztetted a kompetencia érzésedet a szülés közben... Ez egy elég ijesztő dolog, hogy a természet ural minket és nem mi uraljuk a testünket,... az is ijesztő, hogy tudat alatt megéljük, hogy ez a műtét valamitől megment minket, vagy a babánkat. A haláltól, vagy a sérüléstől.

Tehát átéljük, hogy ez a lehetőség bekövetkezett volna. Emellett kudarc, hogy a nőiségünk egy fontos feladata nem sikerült...(megszülni a babát)

Császárt úgy is végre lehet hajtani, hogy az anya végig aktív maradhasson és ne csak a passzivitását élje meg. Volt egy fekete orvos, aki a császároknál énekelt a babának az anyával együtt. Így köszöntötték őt. A kontaktust az egész műtét alatt tartotta a szülő nővel, nagyon jó hangulat volt a műtőben. Szülés után rögtön az anya megkapta a babát (felügyelettel), amíg varrták, addig a baba szopizott.

Sajnos a hazai műtéti gyakorlat nagyban hozzájárul, hogy a szülő nő ezt a tehetetlenséget átélje, a kompetenciáját elveszítse. Teljesen jogosan érzed rosszul ezért magad. Ez azonban nem a te hibád és nem is kizárólag a császár miatt van. Inkább annak a levezénylésétől.

2015. okt. 13. 23:11
 8/19 anonim ***** válasza:
0%

Angliaban lakom, itt lehet ( torvenyesen) kerni csaszart.

Azt kertem. Eletem legjobb napja volt, tokeletesen ment minden, masnap mar ugy jarkaltam mintha mi sem tortent volna.

Itt nem balkani modszerek vannak, lattam ahogy vettek ki , utana egybol ramraktak, es soha egy percre sem vittek el.

Kerdezo, ezen ne szomorkodj, a csaszar is ugyanolyan szules!!

Kihordtad 9 honapig, es kijott beloled, ds most ar ott van veled.

Nem mindegy, hogy jott ki ?

2015. okt. 13. 23:41
 9/19 anonim ***** válasza:

Sosem fogom megérteni ezt a problémázást a császármetszés miatt. Kettő császárom volt, remekül vagyunk, van két csodálatos gyermekem, akikkel imádjuk egymást...ja, és makkegészségesek. Ha nem lett volna a császár, valószínűleg vagy én vagy Ők ott maradtak volna. Szval köszönet érte. Egyébként a császár után közvetlenül megszoptattam Őket, add8g maradhattak velem, amíg bírtam a műtét után. Másnaptól pedig non-stop. Néhány hüvelyi szüléses anyuka hüledezett, hogy milyen fitt vagyok a császár után.

Szval fő az egészség. Tök mindegy, milyen úton jön a világra a baba, mindenki legyen egészséges!

2015. okt. 13. 23:54
 10/19 anonim ***** válasza:
Ne haragudj de nekem a baráti és a családi körömben is vannak császáros anyukák, több mint aki spontán szült de mégsem tépelődnek ezen. Boldog anyukák akik egészséges gyerekeket nevelnek. Nekem ez az unatkozó háziasszony kategóriája aki szereti időnként eljátszani a hattyú halálát.
2015. okt. 14. 05:04
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!