Régen mi történt azokkal, akik nem tudtak természetes úton szülni?
Szüleim orvosok és van nekik még egy 1800-as évek beli szülészeti tankönyvük:))) (múzeális darab)
Gyünyörű rajzokkal, ábrákkal. Ha elakadt a baba, akkor megpróbálták a szeméremcsontokat szétfeszíteni (középen porcos rész van). Ha nem sikerült, akkor jött a koponya fúró. Széttrancsírozták a baba koponyáját, hogy megmentsék az anyát...
Én 1980-ban születtem, faros baba voltam és anyám simán megszült. Nem igaz, hogy ezer éve nem látott ilyet orvos és meghalt az anya...!
Vmikor olvastam egy cikket, hogy ha a baba elakadt, akkor az anyának eltörték a szeméremcsontját, vagyis inkább vágták. "Remek" lehetett... :////
"A komplikációtól függ. Ma minden fingra császároznak. A régi bábák még le tudtak vezetni egy faros szülést, ma már orvost sem találsz, aki látott olyat egyáltalán. Egy részük bizonyára sérült vagy meghalt a komoly komplikációk miatt. De a who szerint az indokolt császár kb.15%. Ma 30 felett van Magyarországon. Így a császárok fele felesleges és nem életmentő."
Persze, van olyan császár, ami talán "felesleges" volt, de mégis ki az, aki bevállalja a rizikót?
Ha az orvos bevállalja a faros szülést pl., de úgy jön ki a dolog, hogy a végén nem fér ki a fej (ugye a faros szülésnek ez a legnagyobb veszélye) és meghal a gyerek, akkor vajon kit fognak érte hibáztatni?
Szerintem egyáltalán nem csoda a mai világban, hogy az orvos megpróbálja magát védeni. Inkább nem rizikózik, ha úgy látja, hogy nem sima ügy a dolog, akkor inkább azt mondja, hogy legyen egy rutin műtét, mint egy beteg vagy halott gyerek.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!