Kérhetném a dokimtól, hogy hadd szüljek császármetszéssel, még akkor is, ha amúgy természetes úton tudnék szülni?
pénzért mindenki megvehető...
amúgy nem értem, miért nem a baba érdeke diktál..
Igen, kérheted. Ha gerinces orvos, nemet fog mondani. De ne aggódj, elég vastag borítékért talál neked indokot valaki.
Amúgy egyetértek az elsővel. Ha a gyerek érdekeit néznéd, akkor nem jutna ilyen eszedbe.
..és ha pont a gyerek érdekeit nézi? Hogy ne kelljen a babának végigpréselődnie egy szűk szülőcsatornán? Én hüvelyi úton szültem, szerencsére megúsztuk épségben, de a babám pl. a hüvelyem-gátam szorítását megszenvedte, most gyógytornára járunk. Nem olyan súlyos a dolod, de rosszabbul is elsülhetett volna. Hosszú volt a kitolási szak felléphetet volna oxigénhiány is. Na ez mind nincs egy szépen előre eltervezett programcsászár esetén. Mondom ezt úgy, h nem bántam meg, h természetes úton szültem, de az eszem tudja, h a császár bizony biztonságosabb a a babára nézve.
Kérdező, ha így akarsz szülni, ne add fel, keress dokit, aki elvállalja.
Na, ebből megint egy minimum 100 kommentes kérdés lesz:-)
Én ugyan a természetes szülést jobbnak tartom az anyára és a gyerekre nézve is, ha semmi akadálya nincs (a téraránytalanság, ami feltehetőleg az egyik válaszoló problémáit okozta, kizáró tényező), de ma már az az álláspont szakmai berkekben, hogy nincs jelentős különbség a hüvelyi és a műtéti szülés kockázatait tekintve. Éppen ezért akár pszichés okokra hivatkozva is kérhető programozott császármetszés. Az anya lelkiállapota is fontos tényező a baba fejlődésében.
Meg kell nézni a szabályozást, az Egészségügyi Minisztérium Szakmai Protokollját:
Egyértelműen le van írva, hogy orvosi indok nélkül anyára és babára nézve is a hüvelyi szülés kevesebb kockázattal jár. Nem tipp, tény. Ezért nincs engedélyezve, hogy választás kérdése legyen. Ettől függetlenül vannak nehéz hüvelyi szülések, ahogy nagyon durva szövődményekkel járó császármetszések is. De a nagy átlag akkor is az, hogy a hüvelyi szülés a biztonságosabb. Ezért korrekt orvos kérésre és anyai igényre NEM császároz senkit. Aztán vannak a nem korrektek, akiknek fontosabb a zsebük, mint a szakmai erkölcsük és a páciensei jólléte.
Az anya kérése önmagában nem lehet indok a császármetszés elvégzésére, a kérés
sajátos okait fel kell tárni, meg kell beszélni és rögzíteni kell. (J)
(American College of Obstetricians and Gynecologists. ACOG Committee Opinion.
Surgery and patient choice: the ethics of decision making. Obstet Gynecol 2003;
102:1101–6.)
2.2.8.2.Ha a terhes kérésének oka nem meghatározható, tájékoztatni kell a császármetszés
kockázatairól és előnyeiről a hüvelyi szüléshez képest és ezt rögzíteni kell. (J)
2.2.8.3.Ha terhes a hüvelyi szüléstől fél és ezért kéri a császármetszést, lehetőséget kell neki
biztosítani lelki segítségnyújtás igénybevételére (pl. kognitív viselkedésterápia) a
félelmei támogató környezetben való feldolgozása céljából, ugyanis hatására csökken
a félelem a szülési fájdalomtól és lerövidül a szülés. (A)
(Saisto T, Salmela-Aro K, Nurmi JE, Kononen T, Halmesmaki E. A randomized
controlled trial of intervention in fear of childbirth. Obstet Gynecol 2001;98:820–6.)
2.2.8.4.Meghatározható orvosi indikáció nélkül, önmagában anyai kérésre császármetszés nem végezhető."
Itt a kérdés az, hogy van-e jól meghatározható, akár pszichés jellegű orvosi indok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!