Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Magyarorszagon van ilyen...

Magyarorszagon van ilyen szulesre lehetoseg valahol?

Figyelt kérdés

Nincs borotvalas, beontes, gatmetszes. Hagyjak a kismamat a sajat tempojaban megszulni a babat. Nincs hasbakonyokoles. A kismama maga valaszthatja ki a pozt, ahogyan szulni szeretne, nem kell fekudnie sem a vajudas, sem a kitolas alatt. Lehet akar vizben is vajudni/szulni. A babat a szuletese utan az anya mellkasara teszik, akar egy oran at otthagyjak. A babat nem vszik el, az anyukajaval marad a korhazi tartozkodas alatt vegig. Emiatt nem kap tapszert, cukros vizet sem.

Lehetseges?

2015. ápr. 21. 22:31
1 2 3
 11/24 mincayani ***** válasza:
26%
Utálni fogtok,de egy csomó minden máshogy alakul,ha sürgősségi császár kell,pl borotválás.Elengedhetetlen,higiéniai szempontból,a fertőzésveszély miatt,de sorolhatnám...
2015. ápr. 22. 06:44
 12/24 anonim ***** válasza:
81%

5-os,

"Beöntés, borotválás szintén a te érdeked szolgálja. A vajúdás, szülés alatt már elég sok helyen van lehetőség akár labdán ücsörgésre, akár sétálásra, de ez is olyan dolog, hogy ha az orvos szerint gond van, feküdni kell. Nyilván a gyereket sem happyből viszik el, hanem megvizsgálják, lemosdatják, stb., sok kórházban pedig vveled lehet utána."

nem tudom tudod e, de a kornyezo nyugati europai országokban nem adnak szulés alatt beontést, nincs borotválás és gátmetszés sem- mert egyiksem indokolt! (Beontést pláne feleslegesnek tartják, mivel ontisztito folyamatokat indit be a szulés)

A babát az édesanya furdeti meg - a szobájában lévo babasarokban és minden anyuka mellett ott van egy novér, hogy elmagyarázzák, hogyan kell a koldokét kezelni, furdetni, fogni..és nem a korházi dolgozok. A baba az anyja mellkasára van téve (kb. 10 percig ott van koldokzsinorral egyutt) utána pedig 2 orat még a szulészobán van a mama-baba- papa hármas.

A babát nem viszik el, végig az anyukával van, a vizsgálatokat a szobában végzik, amiket anyuka lát.

barátnom Budán egy magánklinikán szult, hasonloak voltak a feltételek, mint itt (kivéve, hogy ugye nincs babasarok a szobában, és nem anyuka furdeti a babát, jaaa és elvitték egy - egy vizsgálatra a gyereket)

2015. ápr. 22. 07:14
 13/24 anonim ***** válasza:

Pénteken szültem Székesfehérváron. Indítottak,tehát végig oxitocint kaptam,és monitoron voltam,de még így is szabadon választott testhelyzetben lehettem. Én félig az ágyon,félig a párom ölében vajúdtam. Próbálkoztak gátvédelemmel,de mivel az első gátmetszésem helye elkezdett repedni,így én kértem hogy vágjanak. Miután meglett a baba,odaadták,és 2órán át együtt lehettünk 3an. Akkor vitték csak el mérni,öltöztetni. Addig én letusoltam,meg lementem a párommal inni egy forrócsokit :D utána végig velem lehetett a kicsi,a szobában fürdették,stb.

Ja,és senkinek semmit nem fizettem.

2015. ápr. 22. 08:05
 14/24 anonim ***** válasza:
Ja,beöntés nem volt,itt kúpot adnak. Sajnos nekem nem volt rá idő,annyira hirtelen jött a kitolás. Hasbakönyöklés sem volt,a lepényt nyomkodták finoman ki,mert nem akart elindulni.
2015. ápr. 22. 08:07
 15/24 anonim ***** válasza:
57%

Na, a sok gátmetszésmániás "nyakigrepedszmásképp" nyafogó. Milyen érdekes, hogy külföldön nem a protokoll része az első szülőknél a gátmetszés... Ez egy orvosilag-tudományosan meg nem alapozott SZOKÁS itt, tudjátok, mint a vakondos viccben - Mert ez az otthonunk, kisfiam.

Kérdező: otthon...

Régen a Szent Imre híres volt a természetességpártiságáról, a vezetőváltás, az orvos- és szülésznőelbocsátások óta csak Sote III-nak becézik. :( Ettől függetlenül nyitottak mindenre, ami "alternatív" (természetes). Tehát ha minden jól halad, elméletben lehet egy fent leírtaknak megfelelő, szép szülésed.

A csecsemős részleget viszont mindenki szidja, mint a bokrot. Tápszermániások. Bár elvileg lehet azt, hogy kikötöd, hogy a baba nem kaphat tápszert semmiképp, és akkor ezt ráírják a kartonjára, és _elvileg_ be is tartják. Rooming-in is van, de fürdetéshez le kell adni.

A többi kórházat nem ismerem. Ha június után szülsz, akkor mesélek, mi volt, addigra nem csak hallomásból szerzett infóim lesznek.

2015. ápr. 22. 09:16
 16/24 anonim ***** válasza:
51%

Nos ezek a dolgok ugye nagyban függnek attól melyik kórházban akarsz szülni (ha kórházban akarsz) és ki az orvosod.

Én Gyöngyösön szültem mindkettőt. Borotválás nem volt (én előtte legyantáztattam, hogy bármi van (mert ugye nem lehet tudni, hogy pl császár lesz-e), akkor ne kelljen vele foglalkozni, ill sokkal higiénikusabb, könnyebben tisztán tartható (és nekem a borotválástól viszket a bőröm), beöntést szintén nem kaptam egyiknél sem. A hasbakönyöklés szintén nem volt (az szerintem egy végső eset ha nem akar kibújni, de az orvos úgy ítéli meg, hogy természetes úton kijöhet - ezt nem tudom - mivel nem volt rá szükségem, nem tudom mi indokolja). A póz szintén választható (de erről szintén nem tudok nyilatkozni - csak láttam a vajúdó szobát - , mert mindkét szülésem gyors (3 és 1 óra) volt, így én egyből szülőszobában kezdtem és ott nekem kényelmes volt az ágyon oldalt feküdve, hogy a párom is át tudott ölelni. Amikor a baba megszületett mindig rögtön rám tették (úgy mázastól), ott volt pár percig, majd elvitték megvizsgálták és rögtön hozták is vissza cicire, és akkor egy jó ideig ott is maradt (együtt voltunk a szülőszobában 1-2 órát hármasban). Aztán pedig együtt van a baba-mama a szobában egészen végig míg ott vagytok (csak néha a vizsgálatokra viszik el, de utána hozzák is vissza rögtön), tehát ott fürdetik, öltöztetik, megmutatják, ha kéred, hogyan kell gondozni. Gátmetszésem volt, de én ezt egyáltalán nem bánom, jobb, mint szakadni, nekem ez a véleményem. Mindkétszer tökéletesen összevarrtak. Már a 6 hetes kontrollon sem látszott a heg.

Szóval kérdezd meg az orvosodat, hogy az adott kórházban hogy megy ez, és ha az nem megfelelő keresel másikat.

2015. ápr. 22. 09:27
 17/24 anonim ***** válasza:
62%

Beöntés: na, én áldom a beöntést, de komolyan. Most a 2. szülésemkor (is) kaptam. A WC-n ültem, amikor elkezdtek jönni a tolófájások. Komolyan mondom 3/4 órán át voltam a mosdóban! Már megkérdezték, minden OK-e. Minden fájásnál jött a széklet is! Aztán úgy éreztem, vége, zuhanyoztam. Megint kezdődött előlröl. Ha nem kaptam volna beöntést, ott kakilok fél órán keresztül a szülőágyon? Na neeee....!

Borotválás: otthon elintézed és nem fognak borotválni. Nekem 3-4 napos borosta volt, egyiknél sem bortváltak. 3 cm-es szőrrel borított alső fertályon hogyan varrnak, ha szükséges?

Gátmetszés: nem voltam ellene első szülésemnél. Másodiknál gátvédelem volt. Ha szakadsz 100 felé, azt nehezebb összevarrni szépen. Meg ha rossz felé repedsz? Végbélig? ... Nem hiszem, hogy bárki is ezt választaná a 2 cm-es vágás helyett, amit fájás közben csinálnak, így igazából talán meg sem érzed.

Hasbakönyöklés: nekem nem könyököltek a hasamba egyiknél sem.

Vajúdási póz: én mondkét szülésemnél úgy voltam, ahogy akartam. Leginkább az ágyon feküdtem, nem voltam képes labdára mászni, meg sétálni. :D De tehettem volna. Sőt kád is volt.

Kitolás: szerintem lehet, hogy nehéz, de van kapaszkodó. És ha mondjuk az ágy mellett térdelsz vagy guggolsz és pl a zsinór jön ki előbb vagy mittudomén mi van, amit nem lehet úgy látni....?

Baba mellkasra rakás: nekem oda rakták, megöleltem, megpusziltam,aztán elvitték megvizsgálni. Ami nem volt baj, sőt: mindegyiknek le volt nőve a nyelve, sőt a nagyobbik gyerekem bezsippantott kifelé jövet valamit, és hirtelen tónustalan lett, pluszban meg kellett szívni az orrát és a torkát is. Nem bántam, hogy nem fulladt meg a mellkasomon. Fürdés és felöltözés után 2 órát velem volt. Aztán elpakoltam a szobában, pihentem kicsit és mentem a babáért. Onnantól 0-24-ben velem volt, csak az orvosi vizitre és fürdeni vitték el.

Tápszer, cukros víz: nem kapott. Ha kért ott a kismama, adtak, de alapból senkinek.

Biztosan van ilyen lehetőség, amit akarsz,de nem hiszem hogy a szokásos dolgokkal rosszul jársz.

2015. ápr. 22. 11:29
 18/24 anonim ***** válasza:
50%

1. A magyarok kisebbségi érzéséből fakad, hogy azt hiszik, a külföld a szent, ott minden jó, szuper. Ha külföldön nincs gátmetszés, akkor az csak valami sz.r dolog lehet, ha külföldön nem borotválnak, akkor itthon minek, uez a beöntéssel és a vizsgálatokkal.

A"külföldi" protokoll erősen anyagias alapú, ami gazdaságos, az mehet, ami pazarló, az nem. A személyzet, a beavatkozások, a vizsgálatok mind személyzet, idő és pénzigényes dolgok.

Borotválás: Ha varrni kell esetleg, akkor elég gáz, ha csubakka vagy... mindent meg lehet persze oldani, csak ugye a szőrben laknak a kórokozók is... a többi a fantázia kérdése.

Ha sikerül a gátvédelem, akkor valóban felesleges. Ha nem sikerül, akkor viszont a fertőzéstől véd.

Nem gondoltam, hogy a mai világban valaki tiltakozik a szőrtelenítés ellen...:) A nők többsége szőrtelenít saját maga. Persze ízlések és pofonok..

Gátmetszés: A nő gát egy erősen inas rész, nehezen tágul, könnyen reped. Evolúciós tévedés:)

Meg lehet kísérelni a gátvédelmet, amit már rengeteg helyen csinálnak is a szülésznők. Alkati kérdés, hogy kinek sikerül, kinek nem. A fiatalabb orvosok többsége csak annyit kér, ha vágni kell, mert forró a helyzet, akkor hadd tegye, mert senkit nem akarnak seggig repeszteni...

Az más kérdés, hogy jó öreg anatómia profom, aki mellesleg sok évig szülész volt, mindig emlegette azokat a régi asszonyokat, akik a többedik szülés után inkontinensek lettek. Szignifikánsan több nő járt így, aki gátvédelemmel szült. ("ügyes" volt a bába és nem repedt az anyuka, csak kitágult a gátat alkotó inas rész, a belső nemi szervek megsüllyedtek..) Persze igaz, hogy akkor minimum 3-at szültek még a nők.

Hasbakönyöklés: Erről az a véleményem, mint a többi beavatkozásról is. Normális orvos akkor lép közbe, ha a helyzet azt követeli, mert vagy életveszély, vagy a baba oxigénhiányos állapota a tét. A szülés valamiért elakad és be kell segíteni. Persze vannak könnyebben beavatkozó orvosok is. Olyat kell választani, aki nem annyira avatkozik be könnyen.

Szülési póz: Amennyiben minden rendben, jogos elvárás az anya részéről szerintem is!

Baba elvitele: Megvizsgálni meg kell, de ez jobb, ha a szülőszobán történik. Szülés után azonban az anyának pihenni kell, hogy legyen ereje ellátni a babát! Az újszülött rengeteg energiát követel, ezt már tudják a többedszer szülők. Kipihenten érdemes nekilátni ennek a nemes feladatnak. Hagyományosan a gyermekágyas időszak szent volt, pláne a természeti népeknél, nem véletlenül. Kutya baja nem lesz annak a babának, ha szülés utána alszol egy-két éjszakát!

Etetés: ha van tej, akkor szuper, ha nincs, akkor leesik a baba cukra, rosszul lehet, közérzetileg mindenképpen. Az alacsony cukor pedig károsítja az agyat. El lehet dönteni. Ha beindul a tej, akkor ilyen nincsen. Ha nem akaródzik beindulni, vagy nagyon kevés, akkor nem szabad éheztetni a babát. Régen sem tették ezt.

2015. ápr. 22. 14:56
 19/24 anonim ***** válasza:
79%

Az,hogy külföldön minden anyagias jellegű azon vitatkoznék,mert egyet szültem itthon,egyet külföldön,és pont,hogy nem így tapasztaltuk.

Másrészt pont az itthoni szabályozás olyan,hogy

császármetszés után 48 órát,hüvelyi szülés után 72 órát kell bent lennie a kismamának,hogy a kórház a pénzt felvehesse utána..Sokszorosan abszurd helyzet

2015. ápr. 22. 15:01
 20/24 anonim ***** válasza:
12-es, csak azt irtam Nyíregyházán én mit tapasztaltam. Tényleg senki az ég világon nem kérdezi meg ezeket a dolgokat, automata.. Csak vannak. Ahogy irtam vannak vip szobák ahol a baba és az apuka is bent lehet. Azt hogy mi extrát kapnak még annyi pénzért azt viszont nem tudom. Főleg nem tudom más kórházakban hogy megy. A beöntést nekem ezzel indokoltak hogy kell mert amit leírtam.
2015. ápr. 22. 15:15
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!