Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Miért van az hogy egyeseknek...

Miért van az hogy egyeseknek villámszülésük van, míg mások hosszú órákon át vajúdnak és császármetszés lesz a vége?

Figyelt kérdés
Lehet hogy a többszázadik "buta kérdések" egyike,de kíváncsi vagyok,hogy van-e valamilyen tudományos magyarázata annak hogy egyes szülő nőknél minden rendben zajlik,elfolyik a magzatvíz,jönnek a fájások és pikk-pakk megszülnek akár villámszülésük van vagy pár óra leforgása alatt minden gördülékenyen zajlik,míg más nőknek pedig nincs magzatvíz elfolyás,indítani kell a szülést,burkot repeszteni aztán pár óra múlva a műtőben végzik?Számomra olyan igazságtalan ez,hogy az egyik nő alig "szenved",míg a másik annyit mint a kutya ki hetet kölykezik.Van valami tudományos magyarázat a gyors és a lassú szülések közt vagy pusztán mindez szerencse kérdése?Sok ismerősöm van erre is és arra is, és tényleg igazságtalannak érzem,hogy vannak nők akik úgy emlékeznek vissza a szülésükre mintha csak a boltba leugranának kenyérért(mert olyan sima ügy),míg másoknak kb. egy mészárszék jut eszébe az egészről.Persze van aki a császárt is pozitívan éli meg, de olyat is ismerek akinek természetes volt és egyáltalán nem pozitív az élménye, olyannyira nem, hogy több gyereket nem hajlandó vállalni.Aztán arra is van példa hogy valaki a császárt egy horrornak éli meg míg mások a természetest úgy hogy bármikor vállalkoznának egy újabb babára,mert olyan euforikus az egész.Várok válaszokat,tapasztalatokat hogy ti hogy látjátok?!Tényleg a dolgok szerencsés összeesése a mérvadó vagy puszta genetika?Esetleg hozzáállás?Nagyon kíváncsi vagyok hogy ki hogy vélekedik erről a dologról.Köszönöm a válaszokat előre is!

2015. márc. 17. 18:57
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Sok összetevője lehet, talán nem csak az alkat, hanem pl a baba is hogy hogy fekszik, jól fordul-e, esetleg számíthat a mérete is, feje nagysága.

Nekem az első szülésemnél 37cm-s fejjel született a legénykém, 3800grammal, vele "megdolgoztam" de azért nem volt olyan horror, 5órát tartott. Második fiam meg 2600gramm volt 34cm-s fejjel- ő iszonyú gyorsan jött.

Harmadiknál meg már nagyon gyors tágulás után lehetett volna nyomni, de nem jött a baba, mert rosszul állt a feje, nem volt beilleszkedve. Így 2-3tolófájást oldalt fordulva kellett végiglélegeznem- nyomás nélkül. Na ez valami iszonyú nehéz volt- mármint nem nyomni, mikor olyan elemi erővel tör elő az asszonyból a nyomási kényszer!! :) de ezek az oldalt lélegzős fájások után hanyattfeküdtem és 2nyomásra kint is volt- ugyhogy szerencsére sikerült neki beállnia a helyes irányba. :) Ő is olyan kicsi volt mint a középső gyerekem, lehet ők azért is jöttek ilyen gyorsan meg könnyen ki tudtak bújni a méretükből adódóan is.

Ja még a születések számát tekintve is vannak gyorsító körülmények, mert a 2.-3. szülés általában sokkal gyorsabb.Barátnőm pl nagyon megszenvedte az elsőt, elhúzódó nehéz szülése volt. A kistesót 2évre rá "kitojta" a fürdőszobában, mire hívták a mentőt már kint volt a pici feje, aztán már az egész bébike landolt apuci kezében :)) Annyia gyorsan jött neki.

2015. márc. 17. 22:56
 12/16 A kérdező kommentje:
Húhh utolsó,nem semmi a történeted a barátnődé meg pláne.Gratulálok a babákhoz!Bárcsak meg tudnám szülni pár év múlva hüvelyi úton a babámat császár után!Egyre több a császár után hüvelyi szülést támogató doki,de tényleg alkat és szerencse kérdése ez :)
2015. márc. 17. 23:09
 13/16 anonim ***** válasza:
61%

A genetika és a testi adottság mellett a lelki folyamatok is ugyanolyan befolyásoló tényezővel bírnak.

Pl. vegyünk engem példának.

első gyerek, rövid, 5 órás szülésem volt nem is fájt igazán, gátmetszés sem kellett, szépen tágultam.

Én egyáltalán nem féltem a szüléstől, fejben eldöntöttem, tudtam végig már előtte is, hogy könnyű, gyors szülésem lesz, így is lett, hagytam szabadon áramolni az energiákat, a természet meg tette a dolgát.

Vegyük 2. példának egy közeli ismerősöm.

Terhesség alatt végig rettegett a szüléstől.

Oxitocint kapott, de nem jöttek a fájások, nem tágult, tudat alatt visszautasította az egész szülést, végül császározni kellett.

2015. márc. 17. 23:20
 14/16 A kérdező kommentje:
13-as.Én nem görcsöltem rá a szülésre és nem aggódtam,hanem laza voltam,rábíztam a természetre,de csak katéter után jöttek a fájások,azelőtt az nst nagyon erős fájásokat mutatott,de nekem fizikális fájdalmam nem volt.Nekem császár lett.Viszont van nem egy ismerősöm,akik rettegtek a szüléstől,többször hangoztatták ezt és természetesen ment minden,hüvelyi úton szültek.Akkor nem genetika?Valahogy érdekes számomra ez az egész...lelki oldala is meg úgy minden.
2015. márc. 17. 23:28
 15/16 anonim ***** válasza:
100%
Szerintem mégcsak a genetika sem dönti el a dolgokat. Alapvetően nem vagyok az a tipikus "anyuka forma" Inkàbb olyan alkatom van mint egy kislànynak. Alacsony, vékony, mint a nàdszàl, magamhoz képest széles csìpő. Rengetegen kérdezték màr hogy beteg vagyok-e. A gyerek cakk-pakk 3 óra alatt lett meg, ha az első fàjàstól szàmolom, durvàn 40 perccel kevesebb. Biztos sokat szàmìtott hogy kicsit sem voltam betojva. Amúgy azzal magyaràzom, hogy tudta a testem, hogy ennyi időbe, ennyi fàjdalommal kellett megcsinàlni, mert amúgy nem bìrtam volna ki többet. Szerencse.
2015. márc. 18. 15:32
 16/16 A kérdező kommentje:
15-ös :) örülök a pozitív élményednek.Igen,a test tudja hogy mennyit bír el és jelez.
2015. márc. 18. 16:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!