Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Miért élik meg sokan teljesítm...

Miért élik meg sokan teljesítménykényszernek a szülést?

Figyelt kérdés

Több kérdésbe is olvastam, hogy lelkibetegek lettek, mert császár/vákuum lett a vége; "nem szültek elég jól".

Nem az a fontos, hogy egyben, egészségesen kint van a baba?

Az ilyen kérdéseknél olyan érzésem van, mintha a kérdezők mellett egy pontozóbizottság állt volna, aki értékeli a szülést és nem kapott az illető elég magas pontszámot, ezért szomorú.

2014. dec. 17. 19:15
1 2
 11/20 anonim ***** válasza:
100%

Mindkét esetre lehet példát mondani. Van, akinek a természetes szülés erőltetése miatt lett problémája, hány baba nem élte túl a nagyon természetes otthon szülést?

De nem ez a lényeg.

Én azt szeretném megadni a gyerekemnek és magamnak, hogy biztonságosan és egészségesen szülessen, akármilyen úton. Nem az a legjobb neki, hogy természetesen születik, hanem az, hogy egészségesen születik. Akár császárral, akár nem (mondom ezt úgy, hogy természetes úton szültem, és eszembe sem jutott a császár, de ha az lett volna, nem ezen töprengenék azóta is, hogy mekkora lúzer vagyok).

Én ezt akarom megadni a gyerekemnek, illetve azt, hogy ott legyek neki, amikor szüksége van rám, és normális felnőttet neveljek belőle. Nekem ez ezerszer fontosabb, mint a szülés milyensége, a tápszer, a ringatás és a többi ilyen ősanya duma.

Én így gondolkodom, attól másnak lehet más véleménye. Ha te attól érzed magad anyának, hogy szenvedsz pár órát, legyen. Nekem nem erről szól. Tudom, neked meg nem szenvedés, hanem csodás élmény.

Azok, akik így gondolkodnak, sem nagyon tudják elfogadni az ellenvéleményt, amit a korábbi válaszom lepontozása is mutatott. Nekem ez a véleményem, leírtam, akinek nem inge, nem veszi magára. Nem állítottam egy szóval sem, hogy ez az egyetlen helyes út.

2014. dec. 17. 22:22
 12/20 anonim ***** válasza:
70%

Igen- Softy, az mennyivel jobb lett volna, ha az a bizonyos diplomás hentes mindenáron kinyomja belőled a gyerekedet a hüvelyeden keresztül... lehet a gyereked kicsit oxigénhiányos lett volna, kicsit sérült, de hát a lényeg, h neked megvolt a szülésélmény.

Ha az orvos megcsászározott, akkor annak oka volt, nem viccből tette. Valószínűleg nem tudtad volna megszülni. Tedd ezen túl magad és örülj, h van császármetszés, meg műtő, mert lehet, h enélkül a gyerekedet halva húzták volna ki belőled.

2014. dec. 17. 22:57
 13/20 anonim ***** válasza:
25%
Pontosan tudom, mi történt, ellenben veled. Azt gondolom, hogy intelligens ember nem nyilatkozik olyan konkrét eseményről, amiről semmit sem tud. És ezen a ponton és színvonalon kettőnk párbeszéde már el is akadt. Szép estét neked!
2014. dec. 18. 01:09
 14/20 anonim ***** válasza:

Nekem az!

Én nem misztifikálom túl a szülést. Nem az határozza meg majd a gyerekem sorsát, életét.

Császárom volt, egy percig nem jutott eszembe szomorkodni. De tényleg.

Tejem is kevés volt, az egy picit bántott, de nem lihegtem túl. Nem szerettem volna,ha a gyerek azt érzi,hogy van egy anyja, aki ahelyett,hogy boldog lenne, azon kesereg nap hosszat,hogy hogy szült, meg,hogy miért nincs elég anyateje. Mert sokan annyira belefeledkeznek pl. a szülés miatti bánatba, hogy elfelejtenek a lényegnek, a szülés produktumánat, a babának örülni!

2014. dec. 18. 06:34
 15/20 anonim ***** válasza:
Azért, mert sokan ezt sugallják. Aki azt meséli, írja, stb., hogy ez a hőstett kizárólag az ő érdeme, attól kérdezd, hogy miért éli meg így. Innen ered ez a szemlélet.
2014. dec. 18. 19:48
 16/20 anonim ***** válasza:

Softy: "Tudom, hogy ez manapság nem menő és egyesek hülyeségnek tartják, de nagyon sokan élnek így, akik nem rettegnek attól, ha valami fáj, és nem félnek megélni az életet és annak minden részét, nem csak azt, ami épp kényelmes. Tompításban a lényeg veszik el."

Ez így nagyon fekete-fehér. És nem is így van. :)

Csak nem gondolod komolyan, hogy mindenkinek azért csinálnak császárt, mert nem akarják, hogy fájjon??? Nyilván van ilyen, de csepp a tengerben. Pl. én is végigvajúdtam nagyon sok órát, tolófájásokkal császároztak meg. És soha nem féltem, azóta sem félek a fájdalomtól. Ha bármi esély lett volna, hogy ki tud bújni a lányom, akkor a dokim nem dönt a császár mellett. Így lett ép és egészséges, nem az én kényelmem miatt. :)

De hagyjuk, mert ez egy örök sztereotípia...

2014. dec. 18. 20:27
 17/20 anonim ***** válasza:

Mert mindenhol ezt nyomják, a szuperanyák, a dokik, védőnők, stb. hogy

- természetes útn születés

- szoptatás x hónapig

És annyira beléd beszélik, hogy ez a jó, a tökéletes, stb., hogy ha már nem vagy rá képes, akkor totál letargiába zuhansz.

Szrni rá, én azt mondom, ha normál szülés, az jó, de ha császár, akkor sincsen semmi.

És ha 2 hetesen elapad a tejem, és onnantól fogva nem tudok szoptatni, akkor sem hullajtok könnyeket, mert nem tragédia.

2014. dec. 19. 15:26
 18/20 anonim ***** válasza:
41%
Aki egy szülésorvosról diplomás hentesként nyilatkozik, az úgy gondolom, hogy ne vegye igénybe a szolgáltatásait, mivel az egészségügy is ugyanolyan SZOLGÁLTATÁS, mint a húsboltban a hús megvétele (csak hogy maradjunk a henteseknél). Aki át akarja élni ilyen "mélységekben", az miért nem szül otthon az anyjával/bábával/dúlával/anyósával/bnőjével? Jaa, mert ha probléma van, akkor mindjárt jó a diplomás hentes... De amúgy meg a k...vaanyját, mert kiszedi belőled a gyereket indokolt esetben... Abszolút hiteltelenné váltál a minimális tisztelet hiánya miatt.
2014. dec. 19. 17:26
 19/20 anonim ***** válasza:
Utólag okosabb vagyok, de a császármetszéses előzmény miatt már nem szülhetek itthon. Ha újrakezdhetném, itthon maradnék, 100%. Nem miattam és nem életveszély miatt lett császármetszésem, hanem a diplomás hentesem hozzá nem értése miatt! Meg van az alapja annak, hogy így beszéltem róla. RÓLA. Nem minden orvosról. Ahogy azt is írtam, hogy a császárok kétharmada indokolatlan, nem az összes!
2014. dec. 19. 17:47
 20/20 A kérdező kommentje:

Egyszer valaki sajnálkozott nekem egy sort, hogy biztos nehezen dolgoztam fel a szülést. Én értetlenül néztem.

Igen, durva szülésem volt egy halom komplikációval. Érzéstelenítőt nem kaptam. Annyira gyorsan történt minden, hogy egyszerűen nem jutott eszembe, hogy kérjek, kérhetek. Vagy lehet, hogy bizonyos pont után a protokoll se engedte volna.

Vákuummal született, aztán a méhlepényt kézzel, cérnakesztyűben tépkedték (na ahhoz képest vicc volt a szülés meg a vajúdás), mire lett szabad műtő és be tudtak vinni kaparásra és varrásra.

A kérdést azért se értettem, mert fizikailag igen, megviselt. Vesztettem majdnem egy liter vért, a transzfúziót is azért utasítottam vissza, mert 4 nappal később ajánlották fel, én meg inkább mentem volna haza. Az alvázam meg háborús övezet volt hetekig.

De hogy azon agonizáljak, hogy miért kihúzták-nyomták, eszembe se jutott. Kiszedték, a gyermekorvos mondta, hogy jól van, ennyi. Utána meg műtőért imádkoztam, meg altatásért. Szerintem olyan vidám pácienst rég toltak be oda, mint engem. Úgy örültem az altatóorvosnak, mint senki :)

Császárt se bántam volna, csak mire rájöttek, hogy baj van, már nem lehetett. Sőt, az se, ha az orromon húzzák ki. Az egyetlen parám az volt, hogy oké, gáz van, hirtelen tele lett a szoba orvosokkal. Sejtettem, hogy elakadt, innen meg esélyes volt az oxigénhiány.

De profi csapat volt, a babát makkegészségesen préselték ki belőlem.

Előtte, alatta és utána is azt gondolom, hogy relatív passzív résztvevője voltam az egésznek. A vajúdás alatt jöttek a fájások, nem én irányítottam. A tolófájások is olyanok voltak, hogy jött, nyomtam, esélyem se volt mást csinálni. Nem az én akaratomon múlt, hogy kijön vagy sem.

A fájdalom szempontjából meg elszenvedő voltam. Ahogy foghúzásnál meg vesegörcsnél is - volt mindkettő.

Ezek miatt nem értem, hogy miért számít teljesítménynek a szülés. Mert én nem éreztem úgy, hogy rajtam bármi múlna, inkább megtörténtek velem a dolgok.

Ha közben azt mondja az orvos, hogy most elaltatnak és biztonságosan kikapják a babát, én örültem volna a legjobban.

(Az orvostudománynak meg örök hálám, 100 éve még mindketten ott haltunk volna meg.)

2014. dec. 19. 17:50
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!