Programozott császárral szeretnék szülni, Budapesten melyik kórházban elérhető opció ez?
Őszinte leszek, nagyon szeretnék gyereket, de én nem fogok azért a szélrózsa minden irányában két métert szakadni, hogy a gyerekemnek egy icipicit jobb legyen. Nyilván ha jelentős hátránnyal indulna az életben emiatt, akkor nem vállalnék gyereket, vagy összeszorítanám a fogam, és kibírnám. De ha mérlegelem az előnyöket és hátrányokat, összességében nem látom be, hogy miért kellene hüvelyi úton, szenvedve szülnöm. A császárból is léteznek már kíméletesebb megoldások, amik bár nem fájdalommentesek, de inkább kellemetlenséggel járnak, mintsem fájdalommal. Ha ezért önző vagyok, hát legyen, de nem gondolom, hogy emiatt rossz anya lennék később, hogy a saját érdekeimet és félelmeimet is szem előtt tartom.
Egyébként nem az volt a kérdés, hogy legyen-e programozott császárom, hanem az, hogy hol végeznek ilyet, így azoknak, akik képesek voltak a valós kérdésre válaszolni ezúton is köszönöm.
Egyébként érdekes kérdés ez jogilag, mert az önrendelkezéshez való jog szerint választhatnánk, de ezzel szemben áll az orvos vétójoga, akinek szintén joga van szabadon választani az adott esetben választható beavatkozások közül.
Összefoglalva, a beteg kérésére császármetszést csak akkor szabad elvégezni, ha az szakmailag indokolt, szakmailag pedig akkor indokolt, ha a hüvelyi szülés kockázata nagyobb vagy közel azonos, mint a császármetszésé. Az utóbbi esetben (azonos kockázat) a császármetszés alternatív eljárásnak minősül, és ekkor a beteg joga megválasztani a számára legelfogadhatóbb beavatkozást.
Ez pedig egy orvos gondolata a választhatóságról, az egész cikkben, amelyben találtam, nem foglal állást egyik, vagy másik szülési mód között, de tényszerűen, szakmailag alátámasztva indokolja meg, betegjogi szempontból ezt a faramuci helyzetet, és egyet kell értenem vele:
"Visszatérve a "szakmai indokoltságra", álláspontom szerint, amikor az orvos mérlegeli a beavatkozás hasznát-kockázatát, mindenképpen figyelembe kell vennie a beteg ÉRTÉKPREFERENCIÁIT, illetve az esetleges pszichés averzióit is.
Az elutasított kismamáknak én azt tanácsolnám, hogy forduljanak másik orvoshoz is, aki esetleg a mérlegelendő szakmai szempontok körébe bevonja az anya indokolt kívánságát is."
Más esetben is jogunk van elutasítani terápiát, kezelést, beavatkozást, vagy választani több opció közül, és természetesen ezekben a más esetekben is úgy történik, hogy tájékoztatni kell a beteget a beavatkozás, kezelés előnyeiről, hátrányairól, veszélyeiről stb, mert evidens, hogy nem orvos mindenki.
A baba nem fog semmiféle hátránnyal, (esetleg előnnyel, mert elkerüli az esetleges szülés közbeni oxigénhiányt), indulni, hiszen ha így lenne, ránézésre meg tudnánk mondani, ki született császárral és ki természetes úton.
A mama szempontjából valóban valamivel nagyobb a kockázat, de ha valaki utánanéz a statisztikáknak, valódi szakmai állásfoglalásoknak, ez a beavatkozás ma már rutinműtétnek számít, és nincs releváns különbség a természetes szülésekkel összevetve.
Nekem volt kisebb hasi műtétem, és természetes szülésem is gátmetszéssel, én személy szerint inkább még egyszer választanám a műtétet, mint még egy szülést. De ez vagyok én, nem vagyunk egyformák, és a szülésélményeink sem ugyanolyanok, így én nem is ítélkezem senki felett, akármelyik oldalt is preferálja.
Ja, én is megnéztem a magánkórházak árait, de túl húzósnak találta. Mint már írtam fentebb, a magándokimat megkérdeztem, beszélgettünk erről, és teljesen nyitott volt a dologra. Meg kell kérdezni z adotta dokit, nem hiszem, hogy ne reagálna normálisan, max nem vállalja, és akkor marad a magánklinika.
Magánkórházakban lehet.
Én a Róbert Klinikán szültem(természetes úton) nagyon meg voltam elégedve,profi csapat,tudom őket ajánlani(ha gondolod konkrét orvost is)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!