Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Császár vagy spontán szülés?

Császár vagy spontán szülés?

Figyelt kérdés

Akinek volt mindkettő melyik volt "jobb" és miért?

34 hetes vagyok.Az első terhességem 35.hétre toxémia miatt császárral zárult,most eldönthetem hogy mi legyen,de fogalmam sincs.Igazából rettegek a sima szüléstől,viszont az előző császárom sem volt egyszerű.Császárnál-programozottnál-lehet csak ott az orvosom,amúgy nem mert nálunk nem lehet orvost választani szüléshez.Ez is feszélyez,mert nem szeretnék kifogni egy csodás ügyeletest-persze nem úszhatom meg.

Fogalmam sincs mit tegyek.

Mit tanácsoltok?

2014. máj. 20. 13:25
 1/8 anonim ***** válasza:
64%

Császárról nem tudok nyilatkozni, spontán szültem kétszer. Fájások ugyanúgy vannak, mert egyszerűen kell a baba megszületéséhez, laikusként pedig úgy gondolom, kevesebb a hibalehetőség spontán szülésnél. Maga a kitolás nem fáj, gátvarrás igen, de azzal hamarabb átlendülhetsz a kezdeti nehézségeken, mint egy hasi vágással.

Fájdalomcsillapító nélkül csináltam végig mindkétszer, a második utolsó fél órájában azért megkérdeztem, hogy nem lehetne-e mégis, de így utólag se választanám a császárt, ha rajtam múlna.

Nem sokat segítettem, igaz?:)

2014. máj. 20. 13:30
 2/8 anonim ***** válasza:
47%

Egy program császár mindig jobb, mint a sürgősségi. Az első nekem is sürgősségi volt, nem éltem meg rosszul, de a második császár nagyon meghitt volt és kellemes emlékeim vannak róla. Volt idő előkészíteni, volt rá idő, hogy bemutatkozzon a stáb, rögtön láthattam a picit, a sürgősséginél csak gyors altatás és KO.

Én biztos, hogy a császár mellett döntetnék, főleg, ha csak akkor lehet velem az orvosom, akiben 100%-ig megbízom.

Mivel neked egyik sem egy jó emlék, élmény, így nehéz.

2014. máj. 20. 13:45
 3/8 anonim ***** válasza:
Az első szülésem sima szülés volt, fájt nagyon, de amikor a baba kibújt, a fájdalom elmúlt teljesen, másnap már éltem világomat. A második szülésem 6 hete volt, sürgősségi császár, rosszabbra számítottam mert sok horrort olvastam a császár utáni felépülésről, de azért nem volt egy leányálom (főleg egy örökmozgó másfél évessel aki szeretné ha felemelném). Én a sima szülést választanám legközelebb (habár nem lesz legközelebb :) ), ott igaz hogy szülés közben nagyon fáj, de utána sokkal könnyebb a felépülés és nem kell hetekig-hónapokig vigyázni a hasadon lévő sebre, hanem rögtön megy minden tovább mint előtte. A tejed is hamarabb beindul, és simán lehet hogy azon szerencsések közé tartozol aki könnyen tágul, és nem is fog igazán fájni.
2014. máj. 20. 14:17
 4/8 anonim ***** válasza:
Miért rettegsz a sima szüléstől? Én még nem szültem, 34. hétben vagyok én is, de teljesen nyugodt vagyok. Nem is gondolok a császárra, próbálom így sulykolni magamba hogy minden menjen a dolgok természetes rendje-módja szerint. Én inkább a császártól rettegek, hogy felvágnak, szétnyitják a hasam, összekaszabolják a méhem, műtét stb számomra ez ijesztőbb ezerszer, mint egy kis gátmetszés és inkább nem is gondolok bele.Persze olvashatsz itt most pro-kontra érveket. Van is nem is kevés mindkét oldalon, mint ahogy írod neked a császárod nem volt olyan könnyű, más meg mást mond. Nincs két egyforma szülés. Persze lehet olvasni olyanokat, hogy valaki szanaszét repedt stb, de azért szerencsére nem ez a jellemző. A jellemző az, hogy pár héten belül teljesen begyógyul az a kis metszés. Én amondó vagyok, hogy ne stresszelj rá. Volt egy kevésbé kellemes szülésed, de állj úgy hozzá, hogy most minden a legnagyobb rendben lesz, gyorsan túl leszel rajta. Én valahogy az ilyen művi, előre eltervezett dolgoknak sose voltam híve én nem szólnék bele a dolgokba, ha császározni kell úgyis megcsászároznak, de én megadom a lehetőséget hogy együtt, közös erővel, természetes úton jöjjön a világra. Tudom, ha például ne agyja isten valami baj történne a programozott császárom alatt akár velem, akár a babámmal nem tudnám megbocsájtani magamnak, hogy beleszóltam a születésébe. Kérdés az elsősorban, hogy mikor szültél, lett-e valami károsodás és hogy a doki mennyire javasolja a sima szülést de ha nem volt gond az előző után akkor általában szokták engedni. Amúgy nem értem, mi ez hogy nem lehet az az orvos bent akit te választottál? Szabad orvos választás van, ha a dokid ott a klinikán is ügyel miért nem engedik?
2014. máj. 20. 14:20
 5/8 anonim ***** válasza:
A kitolás tényleg nem fáj. Arra kell figyelni, hogy ügyesen nyomj és akkor kinn van a baba pár fájással. Én megpróbálnám a hüvelyit, ha a doki engedi.
2014. máj. 20. 15:46
 6/8 anonim ***** válasza:
36 órás vajúdás, fájdalom csillapító nélkül. Gátvarrás. Nem fájt a gátvarrás, pedig nagyon rettegtem tőle. Ha oda kerül a sor,hogy következő baba, mindenképp végig csinálom ugyanazt (Reméljük kevesebb vajúdással :)
2014. máj. 20. 16:22
 7/8 anonim ***** válasza:

Hát érdekes amit írtok, hogy a kitolás nem fáj....

Tényleg nem fájt nektek?????

Nekem sokkal de sokkal fájdalmasabb volt mint a vajúdás.

Mondjuk mikor mondták, hogy lehet nyomni ha érzem a fájást, már nem éreztem semmit...... szóval nem volt tolófájásom, kaptam infúziót de úgy sem volt.... Végül nyomtam mikor mondták, meg nyomták belém a kezüket fönt, lent. És mikor nyomtam hihetetlenül fájt, mondom jobban mint a vajúdás.

Én inkább császárral szülnék, ha a kérdező helyébe lennék. Tudom ott is lehetnek szövődmények, komplikációk, de a normálnál is. Végülis a hasán már van egy heg, most akkor ugyanott kivennék a babát ismét. Ráadásul lent ugyanolyan marad teljes mértékben mint szülés előtt. Azért normál szülésnél valljuk be de ha nem is óriási a különbség, de változik odalent valamennyire a kinézet, ráadásul lehet inkontinencia, méhsüllyedés, hólyagsérv jó sokat lehet repedni, elakadhat a baba, vákumozhatják stb..... Persze van aki szerencsés, de van aki nem. Én sokat repedtem nagyon és bizony kb 1,5 évig is érzékeny volt ott az a terület.

A másik, hogy hamár az első császár volt, jobb másodszorra is, biztonságosabb.

2014. máj. 22. 13:32
 8/8 anonim ***** válasza:
Én spontán szültem, egyik barátnőm császárral, másik szintén spontán. Egyik sem egyszerű, mindkettő szülés, és vannak előnyök-hátrányok. A spontán előnye maga az élmény, illetve ugye élettani előnyei vannak (állítólag). Gátmetszésem volt, és maga a varrás nem fájt, de mikor szedték a varratokat, azt hittem, pengével vagdosnak ott lenn. A vajúdás tényleg elég nehéz ügy, de epidurálissal én pl. aludtam egy bő félórát. A szülés után saját lábon mentem a csecsemőosztályra, másnap este pedig magam futottam a nővérkékhez kis plusz tápszerért. Tényleg futva. Tehát gyorsan lehet regenerálódni, de ez sem törvényszerű. (Spontán szült barátnőm alig vonszolta magát a szülés utáni hat hétben, én főztem, mostam, vasaltam, porszívóztam...) A császár időben valóban rövidebb (azt hiszem, kb. 30-40 perc a műtét), de ami előtte nem fáj, fáj az utána bőven, bár ezt te is jól tudod. Én nem bántam meg spontán szülést, elég gyors volt, illetve sokáig alig voltak fájásaim, de a magzatvíz elfolyt, így be kellett menni a kórházba. A kitolás tényleg fáj, én epidurál mellett is éreztem, de olyan gyorsan zajlik le, hogy ez tényleg ne tartson vissza. Én a helyedben kipróbálnám a spontánt. Én is ügyeletesnél szültem a Margit Kórházban, Balogh doktornőnél, és nagyon profin, magabiztosan, emberségesen vezette végig a szülést. Azóta ő lett a nőgyógyászom.
2014. máj. 22. 13:32

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!