Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Milyen EDA-val szülni?

Milyen EDA-val szülni?

Figyelt kérdés

2014. márc. 21. 19:48
1 2 3
 1/22 anonim ***** válasza:
77%
2 napig vajúdtam, harmadik nap burkot repesztettek, 6 órán keresztül szenvedtem és teljesen kimerültem. Soha soha nem akartam EDA-t, az orvosom sem támogatta. De mikor már 3 napja csak vajúdtam és szenvedtem és nem aludtam, és ordítottam, csapkodtam és vergődtem, na akkor azt mondta a doki, hogy akkor ő javasolja az EDA-t. Félórát még gondolkodtam, de végül azt mondtam legyen az EDA vagy a halál. :D Na akkor jött a megkönnyebbülés! Viszont az EDA szét nyomta teljesen a méhszájat így jöhetett a kitolási szakasz, 3 órán keresztül nyomtam ki a babát mert nem éreztem a kakilási ingert az EDA miatt. Kisebb csapat állt a szülőszoba előtt, mert a baba már a szülőcsatornában volt, és igazából bármikor "elfáradhatott" és akkor betolnak a műtőbe és ki kapják a gyereket. Végül megszültem és teljesen egészséges lett. Ha simán zajlik a szülés nem javaslom az EDA-t, de ha 12-24 órán keresztül nem alszol, nem történik semmi (csak jönnek a fájások, de nem tágulsz) akkor érdemes EDA-t kérni. Ha jókor adják be akkor nagyon sokat tud segíteni, ha "rosszkor" akkor 1-2 órával is meghosszabbítja a kitolást ami "kockázatos" lehet a babának.
2014. márc. 21. 20:15
 2/22 anonim ***** válasza:
61%
Még annyi, ha beadják az EDA-t akkor nem engednek felállni már az ágyról. Nekem a legjobb póz az ágy melletti térdelés volt, de EDA után már ezt nem engedik. Még annyi jutott eszembe, hogy sokan azt hiszik az EDA-val nem érzed a lábadat sem, katétert kapsz stb. Ez nem így van, csak a csípő tájékodat nem érzed a talpadat ha megszúrják simán érzed stb. Amikor szúrsától lefelé nem érzed a tagjaidat az spinális érzéstelenítés, ami szülés közben van az epidurális.
2014. márc. 21. 20:19
 3/22 anonim ***** válasza:

Fel kellett ülnöm az ágy szélére és bepúposítani a hátam. Nem fájt amikor beadták. Amikor a kanülbe befecskendezték az edá-t, az fura érzés volt, hideg öntötte el ott a gerincemet.

Kb 1-1 1/2 órás hatása volt. Teljesen nekem nem szűnt meg a fájdalom, hanem sokkal,de sokkal enyhébb lett = elviselhető. Ezt így 3-szor kaptam, de sajnos a végén nekem már nem hatott. A 4. adag pedig fél oldalra csak, a vakbelemnél egy részen ugyanúgy éreztem a fájdalmat. Ezek után az anesztes folyamatos edá-t kötött be, így semmit nem éreztem és nem másfél - 1 óra volt a hatása, hanem egyfolytában folyt be a cucc.

Én egyébként (a folyamatos eda előtti edá-nál) felállhattam, sőt egyszer ki is küldtek zuhanyozni, h a meleg víz gyorsítsa a folyamatot.

Szóval nekem nem ment le a fájdalom teljesen 0-ra, éreztem, de nem kapartam tőle a falat és ez sokat számított.

2014. márc. 21. 21:06
 4/22 anonim ***** válasza:

Nekem teljesen elviselhetőek voltak az összehúzódások, én a szülésznők tanácsára (hagytam magam sodródni az árral sajnos) kértem az EDA-t. (Négy ujjnyira már nyitva voltam, mikor a szülőszobára kerültem)

Automatikusan bekötötték mellé az oxitocint és ment a folyamatos CTG-zés, nem kelhettem fel, 9 órán át a bal oldalamon kellett feküdnöm, mert az EDA-tól leálltak a fájások teljesen (teljesen ki volt tágulva a méhszájam, csak egy kis pereme maradt már).

Úgyhogy EDA-t nem kaphattam már, viszont helyette dupla olyan gyorsan jött az oxitocin, jöttek vele a fájások... Olyan erősek, hogy a baba belekakilt a vízbe és fertőzést is kapott, pedig burokrepesztéskor még teljesen tiszta volt a magzatvíz :(

2014. márc. 21. 21:19
 5/22 anonim ***** válasza:

Sajnos nekem is leálltak tőle a fájások, pedig ment mellé az oxitocin, vagyis fájásgyenge lettem, tehát nem tágultam.

Úgyhogy meg kellett várni, hogy kimenjen a hatása utána kaptam egy elefántnak való adag oxitocint, amitől így aztán nagyon gyorsan kitágultam, ami viszont így fájdalmasabb volt, mintha beavatkozás nélkül tágulgattam volna. Szóval nekem sajnos nem jött be, legközelebb nem kérek belőle :(

Főleg, hogy beadás 5 perc alatt megvolt (nem fájt, ahoyg írta valaki, hideg érzés, ahogy benyomja és szétárad az anyag), mikortól megbeszéltük, kivenni viszont senki nem volt hajlandó, még 1,5 napig bennem volt, mire végre jött egy anesztes és kiszedte...úgy, hogy 2 óránként piszkáltam vele a nővéreket...

2014. márc. 21. 22:32
 6/22 anonim ***** válasza:
1-es vagyok: 5-nek mondanám, hogy ugyan így jártam én is mint te. Péntek hajlani 1 kor bekötötték az EDA-t és szombat este 9 kor vették ki, és én is 2 óránként elmondtam a nővéreknek, hogy mikor szedik ki valaki.
2014. márc. 22. 06:56
 7/22 A kérdező kommentje:
Hol szultetek, hogy ennyire nem figyeltek ratok? Volt fogadott orvosotok, szulesznotok?
2014. márc. 22. 09:09
 8/22 anonim ***** válasza:
Uzsokiban Budapest, orvosom volt fogadott, szülésznőm nem volt. Több hiányosság is volt nem csak ez az egy, de ebbe most ne menjünk bele. Szép kórház, de szakmailag és emberileg vannak komoly problémák, a másodikat biztos nem itt szülöm.
2014. márc. 22. 09:19
 9/22 anonim ***** válasza:

5. vagyok

János kórházban szültem fogadott szülésznővel és nőgyógyásszal, és nem kevés pénzt fizettem.

De a kivétel már a gyermekágyas osztályon történik (este 8-kor szültem), reggel jött hozzám a dokim, akkor nyilván megvolt már az ígéret, hogy kiszedik, úgyhogy nem pattogtam, egyébként sem jutott volna ezzel őt hívogatni...

Az hozzátartozik, hogy kivenni egyébként 10 másodperces művelet, kihúzza és leragasztja aztán pá. Nem tudom, hogy ennyire leterheltek az aneszteziológusok, vagy mi az oka, de sajnos így volt :( És akkor ezek szerint nem egyedi eset, bár nem tudom hol szült a másik válaszoló...

2014. márc. 22. 09:22
 10/22 anonim ***** válasza:

5-ös, meg tudod mondani, hogy ki volt a szülésznőd? És is fogadtam, Bencze Tündét, kíváncsi vagyok, hogy esetleg neked is ő volt-e.

Esetleg el tudnád mesélni, a János Kórházos tapasztalataidat? Nagyon hálás lennék érte, nemsokára én is ott szülök.

Nagyon köszönöm, és kérdező bocsánat az offért.

2014. márc. 22. 10:14
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!