Epidurális érzéstelenítésről vélemyények?

Én nemrég szültem EDA-val. Eredetileg nem akartam (mondván kibírom én), de mire beértünk a kórházba már könyörögtem a "cuccért". :-)
Kb 10 perc a bekötés és 10 perc míg hat, valami életmentő volt. Lehetőséget biztosított egy kis pihenésre az akkor már jó ideje tartó fájások után.
A dokim úgy magyarázta, hogy a jól bekötött EDA olyan, hogy érzed a görcsöket, de nem fájnak. És tényleg, éreztem a feszülést de nem volt erős fájdalmam, inkább csak kellemetlen volt. A lábamat végig éreztem, tudtam mozogni. Talán még járni is tudtam volna, de nem engedték, ezért katéterezni kellett (összesen 3x katétereztek meg, ez volt a legrosszabb dolog az egészben). Nem feltétlenül katétereznek, de nekem 1,5 liter infúzió ment le és mondták, az erőlködéstől szétdurranhat a hólyagom, ezért mindenképpen kell.
Az EDA-t folyamatosan adagolják, ahogy fogy úgy kapsz újabb adagot. Balszerencsémre nekem a kitolási szakaszra már teljesen elfogyott és akkor már nem adnak újat, nehogy ne érezd a görcsöket rendesen. Úgyhogy 45 perc kőkemény fájdalmam volt, már szinte folyamatos fájásokkal.
De szülés után tudtam mozogni (na jó inkább csak vergődni), szerintem már szinte semmi sem volt bennem akkor.
Utána sem volt semmi fájdalmam, talán egy kicsit éreztem a hátamon a helyet ahol beszúrták, de semmi vészes.
Még egy valami, én kértem beöntést mert féltem, hogy az érzéstelenítéstől még valami baleset fog történni. Egyrészt a beöntés egyáltalán nem fáj, nem kellemetlen, inkább százszor ez mint egy katéter, szóval ne félj tőle. Másrészt meg a dokim mondta, hogy a beöntés a vastagbél utolsó harmadát tisztítja csak ki, tehát egy hosszú vajúdásnál nem túl hasznos, ugyanúgy lehetnek "balesetek".
És még egy dolog, az EDA beadása után sok babának lassul a szívverése egy rövid ideig, ez állítólag egy normális dolog. Mondjuk mi frászt kaptunk mikor elkezdtek sípolni a gépek és hirtelen egy halom orvos rohant be, de nem kell aggódni, ez állítólag teljesen normális.
Könnyű szülést!

Utolsó vagyok.
Nagyon fontos, hogy érezd mikor jön a baba, mert akkor kell nyomnod mikor görcsölsz. A görccsel összehúzódik a méhed, tehát kvázi nyomja ki magából a babát, aki közben keményen dolgozik és ezt segíted te is a nyomással.
Ezért kell érezned a görcsöket. (az hogy érzed a görcsöt és az, hogy fáj, az két különböző dolog). Ha szerencséd van, akkor még hat az EDA és nem fáj túlzottan, csak érzed.
Egyébként nekem akkor már egyáltalán nem a görcsök fájtak, hanem ahogy a baba feje feszítette ott lent. Konkrétan azt hittem szétszakadok, mintha egy focilabdát kellene kipréselnem magamból. De amíg te nyomsz és csillagokat látsz a fájdalomtól addig a baba dolgozik lent és centiről centire halad, ezért nem szabad semmit sem siettetni. (itt persze az ideális esetet írom le)

Első válaszoló vagyok.
Az első szülésnél volt gátmetszés, abból sem éreztem semmit és a varrást sem egyáltalán. Nem emlékszem pontosan egyik esetnél sem, meddig tartott az érzéstelenítés, mert olyan az emlékeimben, mintha azonnal elmúlt volna szülés után. 2 órát még a szülőszobán maradtam, közben kimentem a mosdóba is, és akkor már szerintem nem volt hatása az érzéstelenítőnek. Mondjuk semmilyen fájdalmam nem volt, de nem éreztem, hogy el lennék érzéstelenedve bárhol is. Katétert kaptam az első szülésnél, a másodiknál már nem.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!