Csendes, nyugodt szülést szeretnék, beavatkozások nélkül. Akinek volt ilyen, hogyan készült rá?
A kórházi környezet támogató. Ti hallgattatok valami agykotrollt vagy zenét vajúdás közben? Hogyan sikerült lazítani? Végül milyen pózban sikerült a kitolás?
Aki csak hasonlóan tervezi, de még nem élte át, hogyan készül? :)
az elsőre nem igazán tudtam készülni, valahogy nem tudtam elképzelni, mire számítsak, hiába olvastam el minden lehetséges szakirodalmat. Megtanultam a légzést is, meg jártunk terhestornára, ahol volt apás alkalom, tanítottak pozíciókat közösen.
Én a lehető legtovább szeretek otthon vajúdni és csak a végére bemenni, de első babával még ez is hosszúra nyúlt. Vajúdtam sok féle pozícióban, kádban is, zsámolyon, labdán, mindenhogy, a szoba szép volt, hajnal volt, sötét még, mécsesek világítottak csak. De ennek ellenére adódott némi komplikáció, így el is kellett hagyni két fájás között az alternatív szobát (mert ott semmi mesterséges beavatkozásra nincs lehetőség), így a kitolás végül egy hagyományos szülőágyon történt orvosi rásegítéssel.
A második szülésem volt talán "az álomszülés".
Ami érdekes, hogy egyáltalán nem az volt kényelmes, ami elsőre, tehát próbálkozni kell ilyen meg olyan pozícióval is, nekem a szülésznő javasolt mindig, hogy próbáljuk ki ezt meg azt, másodjára már magam éreztem, hogy mi lenne épp jó. Ott végül a franciaágyon ment a kitolás, fél oldalt feküdtem, hátam alatt néhány párna, és a felső lábam be volt hajlítva és felhúzva.
A harmadik már nagyon gyorsan ment, kórházon belül voltam, amikor megindult a szülés (túlhordás miatt befektettek), sajnos amíg be nem ért a saját szülésznőm, addig az ügyeletes rákötött egy CTG-re, és mondta hogy üljek ott (egy műanyag kerti székre tessékelt!!), úgyhogy én inkább felálltam. Egy komplikáló tényező miatt itt már csak hagyományos szülőágyra engedtek a kitoláshoz. Előtte kb. 5 percig voltam egy labdán, de már éreztem, hogy jön a baba, nagyon hamar megvolt.
Tapasztalat, hogy a függőleges nagyon jól segíti a tágulást, ha van erőd ácsorogni, akkor nagyon megéri, közben koncentrálj az izmok ellazítására.
Talán ez az, ami első alkalommal nekem nem sikerült, erre készülj, szerintem ez segíti a legtöbbet, hogy amikor fájás van, akkor ne szorítsd össze magad a fájdalom miatt, és ne arra figyelj, hogy NEKED mennyire fáj, hanem arra gondolj, hogy a BABA épp előre halad és ez szuper, továbbá az izmok lazaságára koncentrálj, ha a szád laza, akkor valószínűleg odalent is az vagy, mert a sima izmok összeköttetésben vannak a többi izommal.
Zene nekem nem hiányzott.
Szép szülést Neked!
Én 3-szor is így szültem. Nagyon jó szülésznőt fogtam ki, elsőnél ő volt az ügyeletes, aztán felfogadtam a másik 2-él.
Zenét először nem hallgattam, bent votl sógornőm (4 gyerekes anya) masszírozgatott, mászkáltam, nem ültem le, guggoltam, a babát metszés nélkül szülőszéken szültem meg, 9 órát vajúdtam (de nem kaptam oxit sem, semmit)
Másodiknál vittem be zenét, de végül meggondoltam magam, idegesített. Zuhanyoztam, ültem kádban, kötélen lógtam, anyum borogatott, segített. 6,5 óra volt, teljesen természetesen. Őt guggolva szültem.
Harmadiknál szólt zene (a természet hangjai nyugtatott meg), labdán ücsörögtem sokat, sétáltam- most hülyének fogtok nézni- négykézláb szültem.
Hozzáteszem, biztos vagyok benne, hogy közrejátszott a dologban, hogy 17 éves korom óta jógázom, tornázom és eljárok úszni rendszeresen; várandósságaim alatt is mozogtam (bár a 2. és 3. babánál már csak heti 3-4*0,5 órát itthon), így fitt voltam, laza is...
2. vagyok, én most a 4.-et :) :)
Gratulálok Neked is kérdező!
Szia a tudstosság nagyon sokat segít tudd a vajúdás alatt mikor mi történik veled figyeld a tested a babát, változtass testhelyzetet gyakran ha jólesik, jó nyugatató zene mindenképpen segít.
A kórház támogatása mindenképpen kell, nekem az volt a legjobb, hogy nem zaklatak, hagyta az apával kettesben csinálni ami jól esik labdán széken, sétálva, fekve mikor hogy csak akkor jött a szülésznő amikor kellett egy rövidke "betekintés" a haladásba...
nem vol beöntés, próbáltuk a gárvédelmet sajnos pici vágás lett de észrevehetetlen már.
Mindenkinek ilyet kívánok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!