Atóniás vérzés. Mi lett volna, ha?
Már lassan 11 hónapja, hogy átélhettem a szülés csodáját a kislányommal, de a ma egy téma kapcsán felmerült bennem egy kérdés...
A rettentően fájdalmas, de egyben csodás nap után megszületett a kislányom, este 20:17-kor.
(reggel 8 óta voltak változó erősségű fájásaim, de csak csak du 16:30-tól kaptam oxitocint, és fél 7-kor volt burokrepesztés.)
Minden rendben ment, örültünk a kicsinek, fotózgattunk, viccelődtünk és eufórikus hangulatban voltam, hogy minden úgy ment, ahogy elképzeltem, és megcsináltam, itt a gyönyörű, és elsősorban egészséges babánk!! A férjem büszkén és könnyes szemmel nézett rám és fogtuk a mi lányunkat, aki a hasamon pihent és szopizott, mert egyből rám tették. :) )
Szóval tényleg, mint az amcsi filmekben. :)
DE a megfigyelési idő vége felé a szülésznőm hirtelen óriási erővel beletenyerelt a hasamba, és hihetetlen mennyiségű vér ömlött ki belőlem... (azt hittem a keze az kb átment a hasamon... :( ) Rohant szólni, hogy hívják az ügyeletes dokit, hisz az enyém rendben összevarrt és ott hagyott.
Majdnem vért adtak, állandóan kérdezgették, nem szédülök e, nem "akarok" e elájulni, stb.
(Utólagos számolással kb) több mint 2 órán át matatott bennem a doki és ügyeskedett a vérzés elállításán, és még varrt is utána.. :(
A kérdés az lenne, hogy ha a szülésznőm nem nyomja meg olyan rettentő erősen a hasam és nem távozik a vér, akkor mi lett volna?
Elfáradt a méhem szerinte és elöl túl hamar zárultak be a dolgok és nem folyt ki, aminek ki kellett volna..
Volt valakinek hasonló tapasztalata és tudja, mi van, ha nem veszik észre időben az ilyesmi komplikációkat??
Én csak annak örültem, hogy a babámmal minden ok és így már csak én szenvedek...
Bocsi a sok szövegért, de gondoltam teljes sztorit írok. :)
Remélem a következő szülésnél nem kell újra átélnem...
WHO eloiras a lepeny megszuletese utan a mehet ellenorizni kell kb 10-15 percenkent az allasat megtapintani. Ha a me ellazul akkor a lepeny helyen levo seb erzossen verezni kezd es a meh megtelik verrel ezt kulsoleg tapinthatjuk a meh allasa feljebb lessz tapintasa puha es nem korvonalazott.
Ekkor eloszor a méhet masszirozni kell majd esetleg nem ures hugyholyagot ki kell uriteni majd gyogyszerek(misoprostol) folyadekpotlas kovetkezik.
Ha a me erre nem reagal akkor a mutoben meg kell keresni a verzes okat esteleg placenta maradek vagy a mehnyak serulesi ill veralvadasi zavarok lehetnek.
A mutoben a meh kezi belso kitapintasa es tisztitasa utan lehetseges hogy az orvos egy un bakri katetert (nagy lufi szeru dolog hagy a mehben ez gondoskodik rola hogy a meh kemeny maradjon) ill inrtavenassan nagyon eros gyogyszert kothetnek be (nalador sulfat).a holyagba katatert helyeznek ilyenkor a kismama inteniz apolast igenyel 24 oraig. Ha ez a modszer sem valik be es a verzes nem szunik meg akkor sozba johet az embolizacio ilyenkor a mehhez vezeto nagy eret rontgen alatt a lagyekba egy nagy kateterrel es zselatin szeru golyoval elzarnak igy a meh nem kap verutanpotlast (kb 30% marad a keringes benne) es a verzes megszunik.
a ez nem lehetseges pl kicsi korhaz vagy megfelelo szakember (radiolog) hianya miatt akkor nagyon vegso esetben a mehet kiveszik. Ez viszont nagyon rizikos beavatkozas mert ha valaki sok vert veszit akkor felborul a veralvadasa is ill kihul es a O2 szint csokken igy egy ilyen mutet nagy kockazattal jarhat.
azt hiszem a kep teljes kerdesekre szivessen valaszolok.
Nem muszáj kijönni, ha felállsz! Pl.: ha megalvad, csak akkor lehet észrevenni, ha masszírozzák a méhet.
Ezt abban a 2 órás megfigyelési időszakban csinálják, mikor még bent vagy a szülőszobán, hogy szem előtt legyél és gyorsan be tudjanak avatkozni, ha valami baj van.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!