Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Atóniás vérzés. Mi lett...

Atóniás vérzés. Mi lett volna, ha?

Figyelt kérdés

Már lassan 11 hónapja, hogy átélhettem a szülés csodáját a kislányommal, de a ma egy téma kapcsán felmerült bennem egy kérdés...

A rettentően fájdalmas, de egyben csodás nap után megszületett a kislányom, este 20:17-kor.

(reggel 8 óta voltak változó erősségű fájásaim, de csak csak du 16:30-tól kaptam oxitocint, és fél 7-kor volt burokrepesztés.)

Minden rendben ment, örültünk a kicsinek, fotózgattunk, viccelődtünk és eufórikus hangulatban voltam, hogy minden úgy ment, ahogy elképzeltem, és megcsináltam, itt a gyönyörű, és elsősorban egészséges babánk!! A férjem büszkén és könnyes szemmel nézett rám és fogtuk a mi lányunkat, aki a hasamon pihent és szopizott, mert egyből rám tették. :) )

Szóval tényleg, mint az amcsi filmekben. :)

DE a megfigyelési idő vége felé a szülésznőm hirtelen óriási erővel beletenyerelt a hasamba, és hihetetlen mennyiségű vér ömlött ki belőlem... (azt hittem a keze az kb átment a hasamon... :( ) Rohant szólni, hogy hívják az ügyeletes dokit, hisz az enyém rendben összevarrt és ott hagyott.

Majdnem vért adtak, állandóan kérdezgették, nem szédülök e, nem "akarok" e elájulni, stb.

(Utólagos számolással kb) több mint 2 órán át matatott bennem a doki és ügyeskedett a vérzés elállításán, és még varrt is utána.. :(

A kérdés az lenne, hogy ha a szülésznőm nem nyomja meg olyan rettentő erősen a hasam és nem távozik a vér, akkor mi lett volna?

Elfáradt a méhem szerinte és elöl túl hamar zárultak be a dolgok és nem folyt ki, aminek ki kellett volna..

Volt valakinek hasonló tapasztalata és tudja, mi van, ha nem veszik észre időben az ilyesmi komplikációkat??

Én csak annak örültem, hogy a babámmal minden ok és így már csak én szenvedek...

Bocsi a sok szövegért, de gondoltam teljes sztorit írok. :)

Remélem a következő szülésnél nem kell újra átélnem...

#vérzés #atóniás
2013. ápr. 14. 19:38
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
Legrosszabb esetben bele halsz ha nem akkor nagy eséllyel a méhedet is kiveszik. Ergo nem lehetett volna több babád. Elméletileg nem is fordulhat elő mondom elméletileg hiszen két óráig megfigyelés alatt van az anyuka. Nem véletlenül találták ezt ki. Persze tudjuk, hogy vannak hanyag emberek akik nem figyelnek oda.
2013. ápr. 14. 19:52
 2/13 A kérdező kommentje:

Lehet, hogy félreérthető voltam.

Mi lett volna akkor, HA a szülésznőm nem tenyerel a hasamba??

MERT a férjem fél füllel hallotta, hogy egy másik szülésznő mondta az enyémnek, hogy XY, ezért mondtuk, hogy nem nyomkodunk hasat!!!! DE ha nem nyomja ki a vért, az magától nem jött volna ki!! Akkor mi lett volna, ha azt hiszik rendben vagyok, mert jól voltam, és bemehetek a szobába.. Ráadásul éjjel és egyedül lettem volna akkor a szobámban... Szóval ha nem nyomja meg, és éjjel ott marad a vér a hasamban??? :(

2013. ápr. 14. 20:09
 3/13 anonim ***** válasza:

Annak a vérnek ki kell jönni. Nálam is ez volt. Bár én szerencsésebb voltam. Jött, belémtenyerelt azt hittem belepusztulok, kijött valami hatalmas mennyiségű vér, de utána minden rendben volt.

Nem tudom mi lett volna ha..nem is akarom tudni. Örülök, hogy nincs az a "ha".

2013. ápr. 14. 20:14
 4/13 anonim ***** válasza:

Én nem értem.

Kétszer szültem, majd becsináltam, amikor a szülésznő többször jött és a hasamat nyomkodta. Fájt, rettenetesen, ő azt mondta, ezt muszáj.

Mindkétszer ugyanez volt.

Annak a vérnek távoznia kell, mert gyulladást okozhat, szerintem. Gondolj bele, ott az a nagy "seb". Vérzik. A vérzés csendesedik, hegesedne a seb, de nem tud, mert ott az a rengeteg kifolyt vér, ami ebben meggátolja.

Csak azt tudom gondolni, hogy gyulladás, vérmérgezés lehet egy ilyenből.

De egy szülésznő vagy orvos ezt meg tudja neked mondani.

2013. ápr. 14. 20:43
 5/13 anonim ***** válasza:
Muszáj, hogy megnyomja a hasad, egyrészt összenyomja a méhet, ami segíti a spontán összehúzódást, másrészt, pont azt nézi mennyi vér ürül. Ha ennyire véreztél elég lett volna, ha fölállsz és ott az ágy mellett dől ki belőled. Ezt muszáj megnézni, hogy még a szülőszobán derüljön ki ha baj van, ahol jobban szem előtt van az anyuka.
2013. ápr. 14. 20:51
 6/13 A kérdező kommentje:

Érdekes amit írtok, mert tudtommal sem anyumnak, sem a barátnőmnek (ha jól emlékszem) nem nyomkodták, főleg nem ilyen erővel a hasát.

És a Férjem tisztán emlékszik, hogy a másik szülésznő szinte dorgálva mondta az enyémnek, hogy látod, ezért nem nyomkodunk.

Egyébként lehet jobb lett volna, ha kérik, álljak fel és kijön, mint így. De én nem hiszem, hogy úgy is kijött volna ez a mennyiség...

2013. ápr. 14. 20:55
 7/13 anonim ***** válasza:
100%

Az atóniás vérzés azt jelenti, hogy nem húzódik össze a méhed rendesen, ezért dől a vér onnan, ahol a lepény tapadt, ilyet nem tud csinálni, aki megnyomja a hasad!

Amúgy tényleg kötelező a hasat nyomni, nem tudom mióta, de tuti kötelező.

A férjed valószínű a lepényi szakot hallhatta, ugyanis ha nem aktívan vezették a lepényi szakot (tehát nem adtak oxy-t a kitolás után közvetlenül vénába és nem tartották folyamatos húzás alatt a lepényt)akkor nem szabad nyomni a pocakot, mert sérülhet a lepény. Mikor az már megszületett, utána lehet (sőt kell is) nyomni (komprimálni) a méhet.

Császárosoknál műtét közben csinálják egy csomószor.

Szóval ne gondold, hogy szegény szülésznőn múlt, csak a dolgát végezte.

Üdv.:

Egy eü-s dolgozó

2013. ápr. 14. 21:05
 8/13 A kérdező kommentje:

Ohh, nem gondolom!! Mindenképp szuper szülésznőm volt és pont azt gondolom, hogy ha nem nyomja meg, nagyobb baj is lehetett volna!! Egyébként a lepényt is megszültem utasítások nélkül, és gyönyörű volt, nem maradt bent semmi, ezt nézték többen is!

Szülés után is kaptam még oxitocint és kb a has nyomás szülés után másfél órával volt...

2013. ápr. 14. 21:15
 9/13 anonim ***** válasza:

[link]

Nekem volt. Az első szülésem után a lepény megszületése előtt bezáródott a méhszáj, azt kellett szétnyitniuk. Utána jött az atónia, nagyon ömlött belőlem a vér mindenféle nyomkodás nélkül. Mindenki pánikban volt körülöttem, és amit lent matattak, sokkal jobban fájt a szülésnél.

Kb 1 óra alatt simitották el a dolgokat, utána a takarítót még hallottam, hogy egy nagy lavor teljesen teli lett vérrel. Vért nem kaptam, azt még éppen megúsztam, csak folyadékpótlást azt hiszem 2 vagy 3 zacskóval.

A vérnyomásom is leesett, majdnem ájultan feküdtem ott, ezért eléggé el is mosódott az az idő.

Előjele nem volt, 3550 gr-os, 53 cm-es babám született mindenféle beavatkozás nélkül 6 óra alatt.

A második szülés teljesen rendben ment, de igazán meg sem fordult a fejemben, hogy újra előfordulna.

Remélem most is minden rendben lesz.

6 éves, 10 hónapos fiúk anyukája, 12 hkm

2013. ápr. 15. 08:16
 10/13 A kérdező kommentje:

Érdekes, mert nálam a lepény simán megszületett, nem is mondták mit csináljak, de éreztem, jönne, hát nyomtam és minden rendben volt vele. :) (Egyébként alattam is fel kellett ám mosni... )

De aztán... Igen... A szülés is rettentő nagy fájdalom, de engem nagyon "beijesztettek" előre, hogy mennyire elképzelhetetlen és sok rémsztorit hallottam, hogy milyen komplikációk lehetnek és mennyire elfáradhatok a végére, de szerencsére azzal semmi gond nem volt, tudtam, hogy tűrni kell, és hamarosan kint lesz a babám és a szülésznőm szerint is úgy ment minden, ahogy a nagykönyvben meg van írva. :)

DE ami utána volt, az nekem is sokkal jobban fájt, mint maga a szülés, de hát azt is ki kellett bírni és erősebbé tett!! :)

Remélem nálam sem fordul elő legközelebb.

Egyébként folyadék pótlást én nem kaptam, mert enni és inni tudtam, csak rettentően csodálkoztak ott is és még a 6 hetes kontrollon is, hogy jól vagyok és nem szédelgek... :)

2013. ápr. 15. 08:53
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!