Szerintetek megéri magánklinikán szülni?
Babát tervezünk és már most elkezdtem rengeteget utánaolvasni a témának tudatosan. Nyilván szeretném a legjobbat megadni mind a babának mind pedig saját magamnak és azt is szeretném hogy az apuka is maximálisan kivehesse a részét mindenből, ott lehessen mindenhol ahol szeretne.
Nézegettem a magánklinikákat, a honlapjukon nyilván sok szép dolog van feltüntetve, de kérdés hogy vajon tényleg megéri-e? Tapasztalatok érdekelnének illetve vélemények, akár pro akár kontra.
Konkrétan a kínálat és a képek alapján két magánklinika maradt ami közül majd választani fogok ha úgy alakul: az egyik a Doktor Rose a másik pedig a Maternity. Ha esetleg valakinek konkrét élménye van valamelyik kórházzal kapcsolatban akkor ne habozzon megosztani velem azt sem! :) Illetve egy kérdés: a Doktor Rose honlapján a szülészet nőgyógyászat részlegnél csak egy orvos van feltüntetve (dr Illanitz Elemér) most akkor ott ő az egyetlen orvos akit választani lehet? Mert pl több másik nőgyógyászról is hallottam hogy ott (is) dolgozik de nekik nincs feltüntetve az oldalon a nevük. Akkor hogy is van ez?
Valamint: ugye mind a Rose mind a Maternity honlapján fel van tüntetve a szülés ára (Rose: 590 000 a hüvelyi, 890 000 a császár; Maternity: 450 000 mind a hüvelyi mind a császár) ez csak a szülés összege vagy már magába foglalja esetleg a terhesgondozást is?
Én ugyan nem magánkórházban szültem, hanem itthon, de ha kórházba kellett volna mennem, szívesen választottam volna magánklinikát. Nem magam miatt, én kibírok pár napot, de a baba szempontjából összehasonlíthatatlan.
Az árak egyébként hazai szinten brutálisnak tűnhetnek, de a férjem 20 évet élt az USA-ban, ott sima állami kórházban sem kerül kevesebbe a szülés (hacsak nincs jó összegű biztosításod, de az meg nagyon sok embernek nincs és itt nem a legszegényebb rétegre gondolok, ugyanis az egészségbiztosítást a legtöbb munkahely nem fizeti, magadnak kell).
Én jókat hallottam a Telkiről is, egy ismerősöm szült ott, császárral, nagyon meg volt elégedve.
A többi magánklinikát nem tudom, bár a honlapjukan nézegettem anno.
Ha meg tudod fizetni, tedd meg, nagyon nem mindegy, hogyan távoztok majd a babával és a férjeddel együtt is a kórházból! A kisbabát ezeken a magánklinikákon legtöbbnyire hagyják az édesanyával szülés után, ami pótolhatatlanul fontos egy újszülöttnek és az anyának is a kötődés szempontjából. Az se mellékes, hogy mivel ott nincs nagyüzem, a baba kevésbé kap fertőzéseket, na meg nekem felháborító pl. az állami kórházakban, hogy az apuka ugyan benn lehet szülésnél (feltéve, ha van egyszemélyes szülőszoba vagy nem szül épp más is), utána viszont napokig csak látogatási időben, ablakon át láthatja a gyermekét. Apróságnak tűnhet, de nem az!! Én hálát adok a Jóistennek, hogy itthon szülhettem meg a gyerekeimet, fantasztikus volt, ahogy szülés után hármasban (apa, baba, én), majd négyesben, ötösben (ahogy születtek a többiek) összebújva aludtunk. A nagytesók is könnyebben vették a kicsi érkezését, hiszen anya nem tűnt el napokra, hogy aztán hazahozzon valaki idegent, akit még szeretniük is kell....
Szóval én megértem az indokaidat, kérdező és ha megteheted, hát ne foglalkozz a negatív véleményekkel, hajrá, szülj ott, ahol szeretnél, biztosan nem fogod megbánni, minden jót neked, boldog babavárást! :-)
Én kétszer szültem a Szent Imrébe.
Csak jó tapasztalataim vannak. Én örülök, hogy nem adtam ezért ki sok százezer forintot.
Inkább vettem ebből egy telket, és a gyerek megkapja, ha 18 éves lesz. Több értelme van.
Én akkor szülnék magánba, ha lenne egy álom házam, több 10 millió a bankba, adósság nélkül, autók, stb.
Szerintem pénzkidobás.
Imádtam a Szent Imrét. :)
Én is vacilálok, hogy mi legyen. Mondjuk az én választásom vagy Angliában szülök államiban, vagy otthon magánklinikán. Az első felét a terhességemnek otthon kellett töltenem és a Maternityre jártam. Eddig végülis csak jókat tudok írni, kedvesek, aranyosak, nem kellett várnom, mikor ott voltam, velem foglalkoztak stb, stb, stb. Persze ennyi pénzért a minimum, nem kis összeget hagytam már ott.
Ami miatt nekem fontos lenne a magánklinika az nem is a szülés, hanem ami utána jön. Én tudom, hogy sokkos állapotban leszek utána és nagyon nem fog hiányozni az, hogy ide oda rángassanak és megalázóan viselkedjenek velem. Már pedig állami kórházakról én még jót nem hallottam. Sem otthon, sem kint. A szülészetek csodálatosak, a szülészorvosok, szülésznők általában álomba illőek, hisz az ember legtöbbször perkál nekik, nem is keveset, de utána, mikor már kikerül az ember a "lábadozóba" hirtelen elmúlik a "varázs". És én ettől félek. Nekem nyugi kell majd, hogy ismerkejdek a gyerekemmel, én is és a férjem is. Hogy hozzászokjak az új helyzethez, hogy türelmesek legyenek hozzám, hogy megmutassanak mindent, akár százszor, ha kell. Még nem volt csecsemő a kezemben, még nem pelenkáztam, még nem szoptattam, etettem, számomra és személyemtől ezek mind idegen dolgok és szükségem lesz arra, hogy türelmesek legyenek velem. Fontos lesz, hogy megértsenek és ne erőszakoskodjonak velem ott az első napokban.
És mindenki beszámolójából, aki állami kórházban szült ezt hiányolom. Bárki, akivel beszéltem szülhetett akármilyen csili vili, most felújított állami kórházban, lehetett az orvosa a legszuperebb, legfigyelmesebb, legkedvesebb, ez az utóhang mindig pocsék volt. A gyereket elvitték, csak odaköpték, hogy hova, meg minek, anyukára rászóltak, durván és türelmetlenül viselkedtek vele és még sorolhatnám. Én elhiszem, hogy a nővérek sokat dolgoznak és kevesen is vannak sok betegre, meg számukra ez mindennapos, de nekem nem lesz az. Úgyhogy én ezért vacilálok.
A Maternityről amúgy a szülészetről nem hallottam szuperlatívuszokban beszélni embereket, mert sok a megkötés és "őskori" móodszereket használnak, mint gátmetszés, és kötelező hanyatt fekvés a kitolási szakaszban, ami sokaknál kiveri a biztosítékot. Én még nem szültem, nem tudom mit gondoljak ezekről. A gátrepedéstől is nagyon félek, inkább vágjanak úgy vagyok vele, a kitolásnál nem örülök a megkötésnek, mert nem tudom, hogy lesz kényelmes és fogalmam sincs, mennyire fog idegesíteni, hogy nem tehetem azt, amit akarok, viszont az utógondozás az első osztályú. Legalábbis eddig negatív véleményt nem olvastam. Hát nekem ez érné meg azt a rengeteg pénzt. (Ami amúgy nekem, mivel nincs TAJ kártyám 550e, ebben benne van 2 nap ellátás is, tehát pluszt csak akkor kell fizetni, ha több napot marad az ember)
Még egy gondolat az eredeti kérdéshez. Én világ életemben féltem a szüléstől. Rettegtem. Mindig is azt mondtam, ha valaha terhes leszek, bármi pénzt megfogok adni azért, hogy kikapják belőlem és legyek túl rajta. Kb mint te, csak bennem nem volt para a császárral kapcsolatban. Viszont ahogy telnek a hetek,annál kevésbé érzek félelmet. Magam is megvagyok lepődve. Felajánlották a császért, ha másként nem megy az, hogy otthon szüljek és ahelyett, hogy gondolkodás nélkül lecsapnék rá gondolkozom. Mert valahogy úgy vagyok vele, hogy kiváncsi lettem. Már nem félek, legalábbis a fájdalomtól egyáltalán nem. Sőt, eszembe sem jut, hogy fájhat, kb mintha ezt kitörölték volna a szülés szótárából. Tartok amúgy a hüvelyi szüléstől és főként a gyereket féltem, hogy túlságosan elhúzódik majd a kitolás és oxigénhány lép fel és egy életre megsérül, tehát ha valamiért gondolkozom a császáron (ami amúgy nem választható opció alapesetben, hangosan kimondva), akkor az ezért van.
Császárral kapcsolatban még annyit, hogy van egy új módszer, ahol nem úgy vágnak, meg varrnak, mint eddig. Misgav-Ladach módszernek hívják, még nem elterjedt és a nagy szakértője otthon Dr Krasznai Péter, aki a Péterfy kórházban dolgozik.
Amúgy engem is érdekelne még Maternity tapasztalat. Nagyon nehezen lehet találni, kb mintha az ott szültekkel aláírattatnának egy titoktartási szerződést távozáskor. Ha valaki ott szült, várom a beszámolóját én is.
Én államiban szültem, igazából a magán eszembe se jutott, pedig ha ha valami gond van mindig magán orvoshoz megyek nőgyógyász, bőrgyógyász, ortopéd, akármi... Nos azt így ismeretlenül is megmondom neked, hogy a magán biztos milliószor szebb!!!! :-) Viszont nekem az államival se volt bajom. Mondom ezt úgy, hogy egyágyas szobában voltam, nem másokkal együtt. Szerintem ha többágyasban lettem volna máshogy vélekednék. Látványra tipikus állami kórházi szoba volt, de ez engem akkor egyáltalán nem zavart. Ami pedig az ott dolgozókat illeti nos ugye az orvost ismertem. Szülésznővel akkor találkoztam először, de semmi problémám nem volt vele, tökéletesen megfelelt. Maga a szülőszoba meg teljesen guszta volt. Orvosom szülés után is minden nap bejött megkérdezte hogy vagyok, nem-e fáj valami, megy-e szoptatás, de hát ez független attól, hogy hol szültem, hiszen ő az orvosom.
Én minden esetre azt mondom, ha megteheted, hogy magánba szülj, hát tegyed! Én még soha nem bántam meg azt, hogy magán szakemberhez mentem.
De én a helyedben felhívnám őket és informálódnék. Biztos vagyok benne, hogy ennyi pénzért szívesen adnak már előzetesen is kellő tájékoztatást.
Köszönöm a további válaszokat is! :)
#19 válaszoló, azért egy teljesen más országban (pláne más kontinensen) nem szeretnék szülni, akkor arra a 9 hónapra logikusan ki is kellene költöznöm hogy rendszeresen járhassak terhesgondozásra is, az meg azért nem jönne ki 1-2 millióból..
Én nem érzem tehernek a babavárást, de mind orvosi körökben mind a köznyelvben a "terhesgondozás"-t használják ha egy szóval le szeretnék írni azt a szolgáltatást amit a kismama a kilenc hónap alatt kap. Kicsit fura lenne ha én máshogy nevezném, csak mert az a kifejezés hogy terhes, esetleg félreértelmezhető vagy nem tetszetős. :)
#20 válaszoló, a magánklinikákon is van ugyanúgy inkubátor, neonatológus és minden szükséges felszerelés amivel a szülés után esetlegesen fellépő problémákat kezelni tudják. Ha nagyobb a baj akkor átszállítják egy PIC részreggel rendelkező kórházba a babát (úgy tudom a Rose pl SOTE I-el van leszerződve). Koraszülés esetén pedig (ha nagyon korai az a szülés) akkor szintén a SOTE-n intéznek mindent.
Gabka77, köszi hogy leírtad az ismerősöd pozitív tapasztalatát és gratulálok a sikeres és problémamentes otthonszülésedhez meg persze a babákhoz! :) Én is éppen ezért (is) ragaszkodom jobban a magánklinikákhoz hogy tényleg úgy szülhessek ahogy kényelmes, ne kelljen kötelezően hanyatt fekve, beterpesztve (esetleg még lekötözött lábakkal) végigszenvednem ki tudja hány órát..
#22 válaszoló, örülök hogy pozitív tapasztalataid vannak az állami kórházról, nekem 2 ismerősöm szült a Szent Imrében de ők sajnos elég sokat panaszkodtak.. Aztán persze lehet csak eltúlozták kicsit a dolgokat, nem tudom, mindenesetre nem sok szépet meséltek. De ha van kedved és időd és leírnád röviden hogy kinél szültél, hogyan zajlott a vajúdás és milyen volt az ellátás, akkor örülnék neki! :)
(Egyébként telket nem akarunk venni, de a páromnak van egy kisebb lakása amit még azelőtt vett mielőtt megismerkedtünk, ez most bérbe van adva, többek között ebből is jött össze a pénz amiből megfizethetnénk a magánklinikát.:)
# 23 válaszoló, pontosan így vagyok vele én is ahogy írtad. De ezt már leírtam korábban is, hogy nekem nagyon fontos hogy a szülés utáni időszak bensőségesen megoldható legyen és pl szeretném a picit én fürdetni már az első naptól. Biztosra szeretném tudni, hogy ha nincs esetleg elegendő tejem akkor adnak neki pótlást, több állami budapesti kórházzal kapcsolatban hallottam azt, hogy a picinek csak a 3. napon adtak tápszert, addig teát adtak neki. Illetve igen, a szoptatás meg egy másik téma! Azt is hallottam hogy egyes kórházakban elég agresszívak a nővérek, ha nincs tejed megrángatják a melled és szinte lenéznek, nekem pedig erre nincs szükségem, szerintem borzasztó megalázó! Éppen ezért is szeretném hogy egyenlőként kezeljenek és ha már én megadom a tiszteletet az irányukba akkor viszonozzák is, ne nézzenek le. A magánkórházakban elvileg lehetőség van a pótlás megválasztására is, azaz hogy tápszert szeretnél vagy anyatejet, biztosítanak mellszívót illetve azt is eldöntheted hogy két szoptatás között mit adjanak a babának (vizet, teát, semmit)
Plusz, nekem azért a szülés is fontos! :) Én alapjában véve hüvelyi úton szeretnék szülni nagyon!! A Rose-ban például nagyon szimpatikus hogy tényleg, minden egyes apró részletet megválaszthatsz. Olvastam a honlapjukon hogy eldöntheted ki legyen benn veled vajúdásnál és kitolásnál, te döntöd el hogy kérsz-e beöntést vagy sem, igényelhetsz illóolajos masszázst, készítenek neked gyógyteát, homeopátiás szereket is alkalmaznak ha szeretnéd, vajúdás közben lehet szabadon mozogni és sétálni amennyit csak akarsz, zuhanyozni, kádban ülni, gimnasztikai labdát igénybe venni, eldöntheted hogy nappali fényt, teljes megvilágítást, félhomályt vagy szinte teljes sötétséget kérsz, van még gyertyafényre is lehetőség! :) Lehet zenét hallgatni, sőt kérhetsz teljes csendet is, illetve lehet enni és inni is. Te döntesz a vizsgálatokról is, avagy hogy folyamatosan monitorozzák a szívhangot és ellenőrizzék a méhszáj állapotát vagy csak ritkábban, félóránként. A gátmetszésről is dönthetsz, úgy hallottam gátvédelem pártiak és csak végső esetben vágnak, ha repedés gyanús a történet. Vagyis nem vágnak rutinból, csak mert első szülés, mint sok másik kórházban. Kitolási szakaszban is megválaszthatod a testhelyzetet, lehet feküdni, állni, guggolni, kádban ülni és akármilyen más pozitúrát felvenni, sőt ha szeretnéd a baba fejét még meg is érintheted, ez nagyon aranyos én biztos igénybe fogom venni ha magánklinikán szülök! :) Császármetszésnél ugyanúgy bejöhet a férj illetve az aki végig ott volt veled vajúdásnál, nincs megkötés, ez is pl tök jó, mert így az apuka is átélheti az első felsírás örömét és ott lehet ő is mikor kibújik a pici. Ja és a műtét után ugyanúgy odateszik hozzád a babát a mellkasodra mint a hüvelyi szülésnél, nem pedig kikapják és egyből elviszik.
A baba szülés után rendes bölcsőben van, amely légzésfigyelővel ellátott, ez is elég megnyugtató. :)
Lehet másnak ezek apróságok, de azért nekem ezek is fontosak!
Szerintem ne félj amúgy a hüvelyi szüléstől, jó nyilván fáj, de biztosan szép élmény! :) Kérj EDA-t, én is azt fogom tenni! :)
Megkérdezhetem hány hónapos vagy?
#24 válaszoló, te melyik kórházban szültél?
Illetve igen, felhívtam őket meg e-mailben is informálódtunk, de hát persze mindegyik kórház nyilván az egekig magasztalta saját magát és az ellátását, ezért is írtam ki a kérdést, hogy tapasztalatokat gyűjtsek, elolvashassam anyukák történeteit is. :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!