Ha a férjem megy gyedre nem pedig én attól még én itthon maradhatok a gyerekkel?
Megírnád, hogy előtte hol volt munkahelyed ( ha volt), illetve mikor fogsz szülni, + mennyi a bruttó béred?
Ha mégsem lennél jogosult TGYÁS-ra / GYED-re, én is egyetértek az előttem szólókkal: nem kockáztatnék, hanem mennék GYES-re.
Ha a te fizud jobb, mint a férjedé, akkor mehet ő is GYES-re, te meg dolgozol tovább ( itt nem tudom, a szülés után pontosan mennyi idővel lehet ezt megtenni, utána kell nézni).
GYES mellett a gyermek 1 éves kora után heti max 30 órát te is dolgozhatsz ( nemcsak a fő munkahelyeden, hanem máshol is), így kiegészítheted a bevételeteket. Ha otthoni munkáról van szó, akkor időkorlátozás nélkül mehet a GYES mellett.
Még ha működhetne is az a verzió hogy a férjed megy GYED-re, akkor sem kapna többet mint a GYED maximuma, ami a minimálbér kétszeresének a 70%a ( ez jelenleg 137200 Ft).
Ebből vonnak 10% nyugdíjjárulékot, és 16% SZJA-t ( ez utóbbiból persze a családi adókedvezményt érvényesítheti a két gyermek után).
Nettó GYED tehát 2 gyermek után járó adókedvezménnyel kb 121500 Ft lenne.
Te ugye nem kapnál semmit.
A férjed jelenlegi jövedelme ( még ha bruttó 200ezer is) akkor is több, mint a GYED lenne.
Ehhez jönne még a te GYES-ed.
Szóval: minden szempontból jobban járnátok, mintha a férjed GYED-re menne.
Valóban nem vagy jogosult GYED-re a fentiek alapján, de nem értem, miért írod azt hogy ha elmész GYES-re, akkor "kilépsz"? Miért tennél ilyent önszántadból?
Kérdező, olvasd el figyelmesen azt a kommentet amit te magad írtál és szerintem rájössz, hogy nem gondolkoztok túl jól.
Utolsó jól leírta, hogy mennyi gyed-et kapna a férjed ha a max gyedet kapná. Te amellé egy forintot nem kapnál. Tehát egyik oldalon áll a 120000 Ft. A másik oldalon pedig a férjed fizetése amire azt írtad hogy 200 (bár nem tudom bruttó vagy nettó, de ha bruttó akkor is jobban jártok ezzel a verzióval), plusz mindkét gyerkőc után érvényesíti az adókedvezményt. Te meg egy gyerkőc után járó gyessel + 2 gyerkőc után járó családival 50 körül lennél.
Továbbá én sem értem, hogy azzal hogy eljössz szülni, hogyhogy felmondasz.. miért?
Na most. 180 nap kell, hogy MEGKAPD a GyED-et, de ahhoz, hogy 2 éven (amíg folyósíthatják) keresztül kaphasd, na, ahhoz kell a 365nap. Vagyis, ha 180 napid dolgoztál előtte, akkor 180 napig fogod kapni, ha 213napig dolgoztál, akkor 213 napig fogod kapni. Remélem így érthető :)
Amúgy nekem az nem világos, hogy akkor te mit csinálnál a munkáddal? Mert ha kilépsz, akkor a férjed nem mehet gyedre, mivel te otthon vagy. Ha nem lépsz ki, hanem dolgozol, akkor meg ki vigyáz a gyerekre?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!