Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Ha a férjem megy gyedre nem...

Ha a férjem megy gyedre nem pedig én attól még én itthon maradhatok a gyerekkel?

Figyelt kérdés
Természetesen ő fog tovább dolgozni nem én , csak a gyed miatt .
2013. febr. 4. 17:03
1 2
 11/16 anonim ***** válasza:

Megírnád, hogy előtte hol volt munkahelyed ( ha volt), illetve mikor fogsz szülni, + mennyi a bruttó béred?

Ha mégsem lennél jogosult TGYÁS-ra / GYED-re, én is egyetértek az előttem szólókkal: nem kockáztatnék, hanem mennék GYES-re.

Ha a te fizud jobb, mint a férjedé, akkor mehet ő is GYES-re, te meg dolgozol tovább ( itt nem tudom, a szülés után pontosan mennyi idővel lehet ezt megtenni, utána kell nézni).

GYES mellett a gyermek 1 éves kora után heti max 30 órát te is dolgozhatsz ( nemcsak a fő munkahelyeden, hanem máshol is), így kiegészítheted a bevételeteket. Ha otthoni munkáról van szó, akkor időkorlátozás nélkül mehet a GYES mellett.

2013. febr. 5. 16:02
 12/16 A kérdező kommentje:
10 es 2 baba lesz már van egy 6 éves kislányom most tölti április 10 én.
2013. febr. 5. 20:53
 13/16 A kérdező kommentje:
Kislányommal voltam itthon egész ovódáig, utána nem bejelentett munkám volt, december óta van csak . Lényeg 365 nap a gyedhez annyi bejelentett kell , én ha elmegyek szülni akkor már kilépek az állásomból és nem leszek bejelentve. Férjemnek van jobb fizetése 200 keresett. Ha én megyek gyesre azzal sokat nem érünk 35000 vagy annyi se nem emlékszem már mennyi volt. Gyed pedig a fizetése 70 % a ha jól tudom. Nem értem mert a neten 180 napot olvastam annyi elég bejelentett, és a könyvelőm is ezt mondta . A héten beszélek úgy is a könyvelőmmel hogy most akkor hogy is működik ez.
2013. febr. 5. 20:58
 14/16 anonim ***** válasza:

Még ha működhetne is az a verzió hogy a férjed megy GYED-re, akkor sem kapna többet mint a GYED maximuma, ami a minimálbér kétszeresének a 70%a ( ez jelenleg 137200 Ft).

Ebből vonnak 10% nyugdíjjárulékot, és 16% SZJA-t ( ez utóbbiból persze a családi adókedvezményt érvényesítheti a két gyermek után).

Nettó GYED tehát 2 gyermek után járó adókedvezménnyel kb 121500 Ft lenne.

Te ugye nem kapnál semmit.

A férjed jelenlegi jövedelme ( még ha bruttó 200ezer is) akkor is több, mint a GYED lenne.

Ehhez jönne még a te GYES-ed.

Szóval: minden szempontból jobban járnátok, mintha a férjed GYED-re menne.

Valóban nem vagy jogosult GYED-re a fentiek alapján, de nem értem, miért írod azt hogy ha elmész GYES-re, akkor "kilépsz"? Miért tennél ilyent önszántadból?

2013. febr. 5. 21:09
 15/16 anonim ***** válasza:

Kérdező, olvasd el figyelmesen azt a kommentet amit te magad írtál és szerintem rájössz, hogy nem gondolkoztok túl jól.

Utolsó jól leírta, hogy mennyi gyed-et kapna a férjed ha a max gyedet kapná. Te amellé egy forintot nem kapnál. Tehát egyik oldalon áll a 120000 Ft. A másik oldalon pedig a férjed fizetése amire azt írtad hogy 200 (bár nem tudom bruttó vagy nettó, de ha bruttó akkor is jobban jártok ezzel a verzióval), plusz mindkét gyerkőc után érvényesíti az adókedvezményt. Te meg egy gyerkőc után járó gyessel + 2 gyerkőc után járó családival 50 körül lennél.

Továbbá én sem értem, hogy azzal hogy eljössz szülni, hogyhogy felmondasz.. miért?

2013. febr. 5. 23:53
 16/16 anonim ***** válasza:

Na most. 180 nap kell, hogy MEGKAPD a GyED-et, de ahhoz, hogy 2 éven (amíg folyósíthatják) keresztül kaphasd, na, ahhoz kell a 365nap. Vagyis, ha 180 napid dolgoztál előtte, akkor 180 napig fogod kapni, ha 213napig dolgoztál, akkor 213 napig fogod kapni. Remélem így érthető :)

Amúgy nekem az nem világos, hogy akkor te mit csinálnál a munkáddal? Mert ha kilépsz, akkor a férjed nem mehet gyedre, mivel te otthon vagy. Ha nem lépsz ki, hanem dolgozol, akkor meg ki vigyáz a gyerekre?

2013. febr. 6. 19:44
1 2

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!