Ha a férjem megy gyedre nem pedig én attól még én itthon maradhatok a gyerekkel?
Hát csak akkor tud tovább dolgozni, ha nincs bejelentve, mert GYED mellett nem lehet dolgozni.
Persze, otthon maradhatsz, csak ellátást nem fogsz kapni.
gondolom azért volt erre szükség, mert a kérdezőnek nem volt munkája, míg a férjének igen. Szeretnének a gyedben részesülni, és ez megoldás lehet-
Nem tudom, h megoldható e... nem tud a férjed esetleg bejelenteni a mh-re téged?
A gyed-et igénybe veheti, de mellett kereső tevékenységet nem folytathat (van pár kivétel, pl szellemi termék előállítása, anyatejleadás). Nem írtad a körülményeket, hogy hol dolgozik, de nagyon valószínű, hogy ha eddig rendesen bejelentett munkaviszonya volt, akkor nem fogják őt feketén tovább foglalkoztatni, mert azzal nagyon megütheti a bokáját a munkáltató.
Ha pedig az derül ki az adóhatóság felé, hogy a gyed melett volt kereső tevékenysége, és azzal bevétele, akkor jogosulatlanul vette igénybe a gyed-et, ezt egyből megvonják tőle, gondolom vissza is kell fizetni, amit jogosulatlanul felvett, másrészt a be nem jelentett munkájával adócsalást követ el. Én szerintem nem jó ezzel próbálkozni. Bár semmi közöm hozzá, de inkább aludjatok nyugodtan, és legyél te gyesen, plusz családi pótlékon, ő pedig vegye igénybe a családi adókedvezményt és dolgozzon rendesen bejelentve.
A gyed arra van kitalálva, hogy arra az időre, amíg a gyermeked gondozása miatt kiesel a munkából, valamennyire pótolva legyen a jövedelmed. Nem véletlenül nem lehet mellette dolgozni.
Kedves kérdező, ebbe nagyon bele lehet bukni! Szerintem nem érdemes belevágnotok.
Sokkal jobban jártok, ha a férjed is dolgozik tisztán, neked is megmarad a munkaviszonyod plusz még akkor kapod a gyest is.
Ha az lenne amit te mondasz, akkor oké hogy a férjed elmegy gyedre.. de hol fog utána tovább dolgozni feketén? ott ahol most is dolgozik? a munkáltatója ebbe belemegy? mert akkor jókora csalást vállalna magára, plusz ha mindez ki is derülne nem kis büntetést kapnátok ti sem. Plusz ugye akkor neked nem lehet munkaviszonyod, hiszen a férjed van gyeden.. ebben a felállásban (még ha arról is beszélünk hogy papíron mi szerepelne) nem lehetnél te otthon a gyerekkel. Maximum ha beadod a felmondásod. De ahogy én ezt látom, szerintem jobb lenne ha a biztos nyugodt életet választanátok...
Én semmiképpen sem csinálnák ilyet!
És igen, 365napnak kell meglennie a gyed-hez!
Első baba lesz?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!