Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Fiatalon szülő kismamák,...

Fiatalon szülő kismamák, megmondanátok őszintén, hogy volt lehetőségetek fiatalon szülni?

Figyelt kérdés
Félve teszem fel a kérdést, mert senkit nem akarok megszólni, vagy megbántani, de annyira szeretném tudni, hogy hogyan tudnak 20 év körüli emberek babát vállani. A férjem és én is 32 évesek vagyunk, idén született meg az első gyermekünk. Elég jó végzettségünk van, dolgoztunk és nem is kerestünk rosszul az iskola befejezése óta, így tisztességesen fel fogjuk tudni nevelni a gyerekeinket, de így sincs nagy vagyonunk. De 20 évesen semmink nem volt. Ha akkor vállalunk gyereket nem tudom, hogy tudnám fizetni a rezsit, élelmiszert, talán ruhára már nem is gondolhatnék.
2012. nov. 8. 18:08
1 2 3 4
 11/31 anonim ***** válasza:
90%

23 évesen estem teherbe,nem tudom,hogy ez fiatalnak számít-e. terveztük a babát én már vagy egy éve meg voltam kattanva a lurkóért. most nem írom le olyan nagyon részletesen miképp is van lehetőségünk rá,de nagy vonalakban: suli mellett dolgoztunk mindig, párom halaszt egy évet az egyetem,de már jövőre megy vissza. kaptunk egy "házat". ez így szépen hangzik,de valójában egy rom volt. csak és kizárólag négy fal. ha a párom nem ennyire kétkezi ember, hogy tetőt húz, ablakot cserél, burkol, vizet, villanyt szerel,akkor nem lenne hol laknunk. me persze ha nem "éhezzük ki" mindennek az árát. de prsze lényegesebben olcsóbb úgy építkezni,hogy nem kell mesterembernek fizetni. így a tetőnk is 300E ft ba került az egymillió háromszáz helyett. nah,tehát íg van egy még mindig félkész,de lakható házunk. dolgozunk (vagyis én már nem,mióa terhes vagyok,mert a munkahelyemen sok veszélyes anyaggal dolgoztunk). így egy fizetésből többet kell agyalnunk hová tegyük a pénzt,de megoldjuk. nincs adósság,nem kéregetünk kölcsön,nincs hitel. a rezsi 15E ft, de legyen 25,ha leosztom az évre a megvásárolt téli tüzelőt. olyan 117E ft havi bevételünk van,ebből a kötelező kiadás 49E ft. a többi a kaja meg egyebek. mikor mire kell épp.

az a meglátásom,ha helyet cserélnénk az életben, ti akkor sem vállaltatok volna ebben a helyzetben gyermeket, amiben most mi vagyunk. mert mások vagyunk. mások az elvárásaink. nektek fontos volt a gyermek előtt a diploma, nekünk nem (igaz nekem sztem sosem lesz, a párom villamosmérnöknek tanul jelenleg is). lehet,hogy ti nem költöztetek volna be egy félkész házba,ahol a konyhából pereg a vakolat, az első időkben a padló is döngölt föld volt (egy szoba volt szépen megcsinálva,meg a fürdő volt kész, a többi helyiség katasztrófa volt). lehet,hogy ti megvárjátok amíg a kevés kis pénzetekből teljesen kész a ház,ami kb. 1-2 év, attól függően,hogy a párod a munka mellett mennyi időt tud a szakmunkára fordítani. addig természetesen az anyósnál laktok. vagy! lehet,hogy ti nem is akartatok volna egy fedél alatt lakni az anyóssal,így elmentek albérletbe,tehát még kevesebb marad a ház építésére. nem tudom érted-e mit akarok ebből kihozni. de mindenkinek kb. ugyan olyan lehetőségei vannak az életben. csak vagy kihasználja (ki tudja használni) vagy nem. végülis annyi pluszt kaptunk az élettől,hogy nem kellett fizetni a kis romunkért. de ha még kellett is volna, kb. 2 hónapos lemaradásban lennénk a mostanihoz képest. egy ilyen törmelékhalmazt 3-4 százezer forintból tud megvenni az ember vidéken. ha ügyeskezű, dolgos, akkor kb másfél millióból meg is csinálja. szóval 2 millióból megvan a lakhatás. és igen,utána számoltam: havi egy fizetést, vagyis 80E ft ot költöttünk a házra és a kétmillió havi 80 ezrével pont két évre jön ki. tehát két év alatt kemény munkával van egy házad minimálbéres fizetésből. DE! ti költöznétek falura? élnétek vályog házban (megjegyezem a világ legtakarékosabb házfajtája! és még nem is árterületen lakunk a köztöszködők kedvéért jegyzem meg!) nincs autónk. tudnátok nélkülözni?

nah,szóval nem sorolom tovább. mások az igényeink. mások az elvárásaink az élettől. nekünk ezért volt lehetőségünk 23 évesen családot alapítani. persze az a sajnálatos tény nálatok még közbe is szólt,hogy nem jött a baba... :S

szóval remélem érted mit akartam kihozni ebből a zagyvalékból! :)

2012. nov. 9. 05:45
 12/31 anonim ***** válasza:
100%

Én nagyon szerencsésnek érzem magam! Igaz csak 21 éves most lettem és ma holnap megszületik a kisbabánk :) de nagyon Boldog vagyok! 16 évesen megismerkedtem a párommal ő most 26 éves! Leérettségiztem 18 évesen! aztán pár hónapot külföldön dolgoztam! Hazajöttem elmentem dolgozni és érkezett a baba :) Táppénzen vagyok és gyedet is fogok kapni a párom elég jól keres! semmiben nem szenvedünk hiányt! Fél évig albérletben laktunk együtt aztán jól mentek a dolgok így a párom szülei nekünk adtak egy kis házat, ezt szépen lassan rendbe hozzuk és halad az életünk! Mindent megtudtunk venni a babánknak! Közben a háztartásba is vásárolgatunk! A házon kívül semmi segítséget nem kaptunk bár tudom ez is elég :) és soha nem kellett még kölcsön kérni! Kb.

250 ezerből élünk havonta! én elégnek érzem!

2012. nov. 9. 07:46
 13/31 anonim ***** válasza:
63%

22 éves leszek ameddigre megszületik a kisfiúnk mi terveztük a babát és minden adott volt lakás, autó, pénz és egy jó kapcsolat.Mi havi szinten 400-450 ezret keresünk ebből a rezsi és a kajára költünk.

Szerintem ennél többet nem tudunk adni egy gyereknek!

2012. nov. 9. 07:54
 14/31 Nagyenn nagydé ***** válasza:
37%
4-esre sikerült, kedves kötekedő...most komolyan ennyire nagy a rosszindulat, hogy ilyenekért be kell szólni egy másik ISMERETLEN embernek?
2012. nov. 9. 08:26
 15/31 anonim ***** válasza:
74%
20 évesen estem teherbe, 21. szülinapomra kaptam ajándékba a fiam, aki mára már 9 hós nagyfiú. Becsúszott, nem terveztük, de mivel a párommal már akkor 5 éve h együtt voltunk, semmi akadályát nem láttuk annak, hogy megszülessen. Párom 28 éves, jól keres, van autója, és amíg terhes voltam, felépült egy kis ház nekünk.
2012. nov. 9. 09:29
 16/31 anonim ***** válasza:
100%
Én 20 évesen szültem először, 23 évesen másodszor. A férjemet 17 évesen ismertem meg, ő 29 volt. Az ő érdeme az egész: nagykorúsága óta megszállottan dolgozott, hogy összegyűjtsön egy kis lakásra valót. Albérletbe csak szobát vett ki, többekkel együtt lakott, sokáig a nővéreivel együtt, hogy mindenki gyűjthesse a pénzt. Mikor megismertem, rá egy félévre vette a lakást, pici, egyszobásat, de mivel családi ház része, benne volt a lehetőség bővíteni. Olcsó volt, de lepukkant, szép lassan újítgatta fel és mindent egyedül csinált (építőiparban dolgozott sokáig). A mai napig 13 órában dolgozik minden nap. Én leérettségiztem, nyelvizsgát tettem még gimiben, felvettek egyetemre és elvégeztem 2 és fél évet, majd elegem lett (ez hosszú) inkább halasztottam és belevágtunk a babaprojektbe. Én szerettem volna, ő megvárta volna, míg elvégzem a sulit. Jó, hogy így döntöttem, és nem fejeztem be, mert semmire nem mennék vele...mikor féléves lett az első fiunk, elkezdtem levelezőn egy ingyenes OKJ tanfolyamot, egy év alatt befejeztem. Majd a következőt, már fizetősen, és a következőt is. Szüleim csak annyit segítettek, hogy néha, amikor be kellett mennem egy dolgozat miatt, vigyáztak a fiunkra. Évente kb 4-5 alkalommal illetve a szakvizsgáimon. Most gyesen vagyok a második fiammal, aki másfél éves, és elvileg januártól bölcsis lesz, így elkezdhetek munkát keresni. Dolgoztam egyébként itthonról. A lakásunk hitelmentes, az elektronikai dolgainkon van csak áruhitelünk, az autót már visszafizettük. Van pici tartalékunk, de nagyon nem élünk nagy lábon. Megnézzük, mire költünk. Varrok, így minden házi készítésű...itthon a férjem mindent megszerel, felépít, stb, így kibővítettük a lakást, már 3 szobás.
2012. nov. 9. 09:47
 17/31 anonim ***** válasza:
31%

#11/16

Azért el ne száj magadtól. Könnyű építkezni ha meg van a telek, mert az üres telket falun sem kapod meg 2 millió alatt az biztos.

2012. nov. 9. 10:02
 18/31 anonim ***** válasza:
100%
Én husz évesen szültem, két éve voltunk házasok a férjemmel. Nem mondom hogy egyszerű de nem bántam meg egy percig se. A férjem dolgozik a szüleim támogatnak, én kapom a családit és a gyest. Megvan mindene a fiamnak, nem szenved hiányt semmiben. Nem mondom hogy fussa drága játékokra meg márkás holmikra, de azt ami feltétlenül szükséges megvan neki. Vannak ruhái két szekrénnyel, rengeteg játéka, a pelenka mindig megvan, és ha véletlenül beteg arra is mindig félre van téve a pénz. Mindennap kap almát, banánt, hetente háromszor csokit is. Az étellel is baj, abból is mindig van elég. Később persze én is akarok majd dolgozni, hogy jobb életett biztosítsak neki.
2012. nov. 9. 12:10
 19/31 anonim ***** válasza:
100%
Szia én 18 vagyok, 2 hónapja szültem. Bár 1 éve férjnél vagyok, nekünk sem volt rózsás a helyzet, főleg egy kis babával, de amint terhes lettem, a férjem talál munkát, és olyannyira rendbe jött minden hogy semmi baj sincs az anyagival. És lelkileg is felnőttünk mindketten a feladathoz :)
2012. nov. 9. 12:46
 20/31 anonim ***** válasza:
71%
tök poén látni, hogy egyeseknek mennyire fáj, hogy mások fiatalon lettek anyák, és nem haltak éhen :) Lehet, h savanyú a szőlő vagy mi? Engem spec tök nem érdekel más anyagi helyzete, de az tény, hogy a mai anyagias világban csak az számít, h meglegyen "minden", és csak utána "szabad" gyereket vállalni. Kiváncsi lennék, mit szólna ehhez néhány nagyi, aki a háborúk alatt szülte meg nagyiainkat, szüleinket. Szóval mi kell egy babához? Ha nincs gyereked, akkor se az utcán csövelsz általában, kaját is veszel valahogy, Eleinte egy kisbaba nem kerül többe mint egy kiságy (lehet kölcsönágy is vagy használt), némi babaruha,ami szintén nem kell, h új legyen. A pelus és a seggtörlő az egyetlen nagyobb kiadás. Nem az a baj, h a családokban nem vállalják a 3. 4. gyereket, hanem az, hogy az elsőt, másodikat nem vállalják, mert olyan korban kezdenek bele a babázásba, mikor már a 3. 4. gyereknek kellene jönnie. A pénz van értünk és nem mi a pénzért. Ha nincs kire elkölteni, akkor meg minek? (természetesen, akinek nem inge, ne vegye magára)
2012. nov. 9. 13:24
1 2 3 4

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!