Nem felháborító?! Egyes anyák megszülik otthon gyereküket/direkt/ és azt hiszik jól cselekedtek.
Én tudom, hogy ha nem kórházban szültem volna, akkor most valószínűleg egyikünk sem élne, vagy mindketten súlyos szövődményeket szenvedtünk volna. Pár perc volt, hogy kivegyék a babát, erre pedig csak a kórházban volt lehetőség.
Nagymamám volt a falu "nem hivatalos" bábája. Sok szüléshez hívták segíteni, aztán figyelmeztették, hogy nagyon könnyen baj történhet (és sokszor történt is), és akkor börtönbe is kerülhet, amiért segíteni akart. Soha többet nem vállalt szülést, pedig sokszor sírva könyörögtek neki, hogy menjen... nem volt lehetőségük a nőknek kórházba menni, kénytelenek voltak megoldani, ahogy tudták, és bizony, néha belehaltak - vagy a gyerek, vagy az anya, vagy mindketten.
Persze tudok olyan esetről, amikor az anyuka a második gyerkőccel már nem ért el a kórházig, az autóban szült meg, apuka segítségével. Szerencsés kimenetele lett...
Egy általam nagyrabecsült nőgyógyász mondta, hogy 10-ből 9 szülés le tud zajlani mindenféle orvosi beavatkozás nélkül. A gond csak az, hogy senki nem tudja megmondani előre, hogy melyik az a 9!
jajj, és már megint Geréb Ágnes.... Á, komolyan. Őt konkrétan jogosan ítélték el, mert úgy VEZETETT le szülést (nem segített, nem irányított!!), h már akkor eltiltották tőle.
Túl van ez misztifikálva.
És az otthonszülés sem ingyenes.
Ja, még egy! szintén családi példa. Azt el is felejtettem írni, ha másik nagymamám meg 4!! napig vajúdott, majdnem ottmaradt, mire sikerült a 3. babát megszülnie!! Az jobb, h hagyjuk szenvedni az anyát, hagy tegye a természet a dolgát? Azalatt a baba ugyanúgy distresses állapotba kerülhet, oxigénhiány stb. Azt milyen műszer méri, h mennyi a pulzusa, anya vérnyomása??
# 12: Ha azt látnád, hogy valaki át akar rohanni a száguldó autók között az úton, és miután sikerült, büszkén hangoztatja, hogy látjátok, sikerült nekem is, próbáljátok meg ti is, akkor mit tennél? Akkor is azt gondolnád, hogy a magánügye?
Ez valami hasonló helyzet szerintem, csak még magával rángat egy újszülöttet is a "száguldó autók között".
Kedves előző, akkor ezzel az erővel ivartalaníttatni kéne azokat a nőket is, akik pl. bementek a kórházba, de ott olyan fertőzésbe halt bele a baba, amit csak ott tudott elkapni, hiszen "veszélyeztették" a gyermeküket azzal, hogy a fertőzésveszélyesebb helyen szültek...
Szerintem egyáltalán nem kell rajta felháborodni, hiszen egészséges terhességnél, káros beavatkozások nélkül pontosan ugyanakkora eséllyel születik otthon is egészséges baba, mint kórházban, ezt a statisztikák igazolják. Szóval bárhova is megy a kismama, mind jó választás lehet, menjen oda, ahol biztonságban érzi magát, mert ez a legfontosabb! A magam részéről, mi próbáljuk összeszedni a pénzt, hogy egy háborítatlan-párti magánkórházban tudjam világra hozni a gyermekünket, minden oldalt megértek! A blog egyébként nagyon jó, én élvezettel olvastam :)
# 15:
A kitolási szakaszban voltam, gyerek meg még sehol. Szívhangja hirtelen leesett. 2 perc volt, hogy kivegyék. Akkor derült ki, hogy úgy volt rátekeredve a köldökzsinór, hogy egyszerűen nem tudott beilleszkedni a szülőcsatornába. Ezt előre nem lehetett tudni, látni. Akkor, ott derült ki, és nagyon gyorsan kellett császározni. Azon a néhány percen múlt az élete.
Te tudod biztosan, hogy nem fog veletek megtörténni hasonló?
Még egy értelmetlen dolog,amin vitázni kell... :-(
Szomorú,hogy ezen a gyönyörű szombaton nincs jobb dolgotok,mint szítani a tüzet...
Az én gyerekeim tök jól eljátszanak,a Tiétek? Inkább ülnétek le Velük,mintsem elrontjátok egymás késő-délutánját!
Legyen szép estétek,nyugodt éjszakátok!
Nem tudom, mi alapján gondoljátok azt, hogy kórházban nem lehet háborítatlanul szülni. Ahol én szültem, ott már sok évvel ezelőtt is lehetett ("sima" megyei kórház, nem magán).
Egyszemélyes szülőszobák, sarokkáddal, lehet bevinni zenét, gyertyát, bármit. Akinek problémamentes a szülése, az úgy vajúdik és szül, ahogy akar: labdán, kádban, római kerékben, guggolva, zenére, gyertyafénynél - a szülésznő és az orvos alkalmazkodik. Szülés után, ha nincs gond, NEM VISZIK EL a gyereket, legalább fél-egy órán át lehetnek a babák a családdal, a "személyzet" ilyenkor kimegy és magukra hagyja őket.
Az más kérdés, hogy problémás szülés esetén mindez a meghittség és kényelem nincs meg, de akkor meg indokolt is a dolog, akkor a baba és az anyuka egészsége és élete az első!
Kinek mi a véleménye, az otthonszülés nem magyar sajátosság, sőt. Tőlünk fejlettebb nyugatabbi országokban is gyakorolják, Németországban, Hollandiában, Belgiumban még a bábát is kifizeti a biztosításod. Hollandiában a szülések 30%-a otthon zajlik le és úgy egyébként ott az egyik legalacsonyabb a szüléskor bekövetkező vagy a perinatális halálozások száma a világon.
Engem inkább az háborít fel, hogy ha te így ki vagy akadva, akkor minek idegesíted magad azzal, hogy ilyen blogokat olvasol?
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!