Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Miért "felejtettek el" a nők...

Miért "felejtettek el" a nők szülni?

Figyelt kérdés
Még mielőtt nekem esnétek, egyáltalán nem provokálni szeretnék! Csak nem látom tisztán, hogy lehet az, hogy szűk 100 (vagy még kevesebb) évvel ezelőtt a nők akár a mezőn is megszültek, sokszor egyedül, ma pedig már attól rettegnek, hogy az orvos oda érjen a szülésre, mert különben nem tud megszülni egyedül. Természetesen nem azt gondolom, hogy vissza kéne térni a régebbi szüléskultúrához, tisztában vagyok vele mennyire nem ideális és veszélyes. De nem látom tisztán, miért alakult ki az, hogy a szülőnők teljesen elnyomják az alapvető ösztöneiket, és az orvos parancsára fekszenek/nyomnak stb. Hol volt az a töréspont, ahol a nők elvesztették az egészséges önbizalmukat magukban, hogy "igen, én tudok szülni, ha az megfelelő helyen történik, csak ráadás"? Az pedig nem szimpatikus hogy sok szülészorvos maguktól szülni képtelenként kezelik a kismamákat, és sokszor a feltett kérdésre csak annyit mondanak, "ne aggódjon, majd én tudom, hogy kell szülni".... Szerintetek miért alakult ez így?

2012. aug. 24. 17:18
1 2 3
 11/22 anonim ***** válasza:

Gondoltam, h ez az alternatív szülésre lesz kihegyezve. Ha Geréb Ágnest azért rúgták ki a kórházból, mert engedte az apás szülést, akkor miért van lehetőség mostmár lassan minden kórházban apás szülésre? kidobták, utána meg bevezették a "módszerét" ? Na nemmár. Kepes András hajrázott egyszer mellette, ezt ő mondta.

Amúgy pedig azt veszem észre, hogy mindkét oldalon lehet pro és kontra érveket mondani. Hogy hol az igazság? Kinek -mi? Egy vega embert nem tudsz meggyőzni arról, h a rántott hús milyen finom, ahogy egy jehova tanúját se, hogy nincs benne a Bibliában az , hogy a vértranszfúzió bűn (elnézést JT-tól ez csak egy példa), akkor egy alternatív szülést pártoló embert , vagy épp nem pártoló embert se lehet "megdumálni". Ez van mióta világ a világ.

2012. aug. 24. 18:08
 12/22 A kérdező kommentje:

Szerintem nem Gerébre kéne kihegyezni, úgyhogy kérlek titeket ne offoljunk :) Alternatív, sőt otthonszülés nem egyenlő Geréb Ágnessel! ÉS még csak arra sem bátorítok senkit, hogy maradjon otthon!

Várom a válaszokat, akár saját tapasztalattal, hogy ki miért fél annyira a szüléstől, hogy akár saját ösztöneit is megerőszakolja a vélt biztonság miatt?

2012. aug. 24. 18:12
 13/22 anonim ***** válasza:
100%

Szerintem egyrészt a sok rémhír miatt (így halt meg az anyuka szülés közben meg úgy) a médiából, de még ismerősöktől is, nem érzi biztonságban magát az anyuka ha nincs saját orvosa saját szülésznője saját szobája stb. stb. És ha megvan ez az orvos, szülésznő, hajlamosak vakon "engedelmeskedni" neki akkor is ha az nem tetsző ahogy hozzááll, mondván hát ő volt az első gyerekemnél is az orvos, ő ismer, már nem váltok stb.

A másik hogy elvesztették a hitüket valahogy abban hogy ez egy természetes folyamat amin a szülő nők nagy része régen is átment simán bábával, otthon mindenféle extra körülmény nélkül is. (most a gyerekágyas fertőzéseket azt hagyjuk amit utána a nem megfelelő higiéne miatt el lehetett kapni de az ugye nem a szüléshez tartozik.

Szóval valahogy azt az átlag 1,4 szülést (mert ennyi az átlagos gyerekszám vagy már csak 1.2??? nem is tudom pontosan) valahogy olyan misztikus meg extra dologként élik meg.

Harmadrészt a császár mint szülés sokkal gyakoribb lett és sokkal jellemzőbb nekem is a sok kismama ismerősöm közül nem túlzok, a fele császárral szült (nem reprezentatív de elgondolkodtató) tehát ezt látják maguk körül hogy minden második-harmadik anyuka császárral szül, juj akkor biztos ez valami extra dolog nekem se fog menni, jobb a császár és itt el is dőlt fejben.

2012. aug. 24. 18:16
 14/22 anonim ***** válasza:
83%

voltam nála a tanfolyamon ö mondta el

igen akkor ez még tiltott dolog volt :-)))

most már belátták h nem kellene h az legyen --> lett is mert igény lett rá és nem veszélyeztette a zsebmanit :-)

így lesz ez az otthonszüléssel és a születésházakkal is remélem

ami pedig a szülést illeti

hát nekem van önbizalmam nem is kicsi:-)

de mivel túlfutottam az 1. gyereknél előbb be kellet feküdnöm 1 nappal

soha életemben nem éreztem annyira megalázva magam és kiszolgáltatva mikor ott feküdtem 10 doki előtt és a főorvos úr közölte h holnap szül az anyuka mert 1 ujjnyira nyitott és mind ezt nem nekem hanem a többieknek mondta persze megspékelve latin szavakkal

visítottam annyira fájt a vizsgálat

kb olyan volt mint egy úthenger maga a szülés is,

indítottak, a gyerek még nem akart nem is moccant 5 óra alatt kiszedték belőlem h a doki 4re otthon lehessen :-( minden beavatkozásra nemet mondtam szerintetek érdekelt ?

persze h nem .....

és még volt képe megkérdezni h akkor mennyit is adok neki !!!

leordítottam a folyóson h elmehet a fenébe, vissza sem mentem 6 hetes kontrollra

azonnal orvost és kórházat váltottam

nya pl ezért is félnek

megalázó az anyákra nézve ahogy viselkednek a dokik

pl ilyen eset után más nem biztos h vállal még 2 gyereket

2012. aug. 24. 18:25
 15/22 anonim ***** válasza:

A születésházas megoldás nekem is szimpatikus. Van már két babám, hát egyik sem volt éppen csodálatos fantasztikus élmény, de csakis a körülmények miatt. A kórházi környezet tényleg borzasztó, engem a kiszolgáltatottság ijesztett meg legjobban, főleg első alkalommal. Utólag már okos vagyok persze, de a fő gond az volt, hogy nem is igazán tudtam ráhangolódni az egészre, és nagyon nem a megfelelő emberekkel voltam körülvéve.

Ha még valaha lesz babám, akkor remélem már nem fogok fölösleges dolgok miatt aggódni.

2012. aug. 24. 18:52
 16/22 anonim ***** válasza:
100%
En azon a velemenyen vagyok,hogy ez is a szomoru magyar valosag resze...Angliaban szultem,allami korhazban,szulesznovel,orvos nelkul,halapenz nelkul,megalazottsag erzese nelkul...Nagyon tud bosszantani,hogy nehany orvos odahaza istent jatszik kihasznalva az ismeretlentol felo kismamakat...
2012. aug. 24. 21:14
 17/22 anonim ***** válasza:

Én csak annyit fűznék hozzá, bár lehet, hogy már korábban írta valaki, hogy egyszerű fizikai okai is vannak a dolognak, a nők medencéje egyre keskenyedik a statisztika alapján (kivéve az enyémet, az jó nagy :D ) és a babák feje pedig egyre nagyobb, ezért is van sok probléma, amikor tényleg téraránytalanság van és ez bizony gondot okoz. Tudom, hogy sok a mondvacsinált problémás császáros szülés, de nem csak emiatt nő a műtétek száma.

Fejlődésneurológián dolgozom egyébként, így én atomparás vagyok.

2012. aug. 25. 14:22
 18/22 anonim ***** válasza:
Még annyit akartam írni, hogy azért "felejtettek el" még szülni, ami miatt egy csomó minden mást is: pl nem gyalog járunk vagy szekéren munkába, hanem autón, ha tüdőgyulladása van a gyereknek akkor adunk antibiotikumot, ha épp levágják a lábunk, akkor elaltatnak, nem pedig elkábítanak és még sorolhatnám. Változik a világ, változnak a nők és a szülés is, ez egy normális folyamat.
2012. aug. 25. 14:30
 19/22 anonim ***** válasza:

Másik a túl sok vitamin és használata. Amikor minden nap beveszi az anyuka a terhes vitaminját amiben nem csak folsav van. A második trimesztertől már nagyon nagy babát eredményezhet. Pl nekem az orvosom nem is ajánlotta csak a folsavat és vasat szedtem. Azt mondta, ha egyéb készítményt szedtem volna azt hetente 1-2 alakommal ajánlja.

Meg igen amit írt is itt az egyik lommentekő az anatómia. Ahogy felegyenesedtünk keskenyebb lesz a csipőnk. Sokszor tér aránytalanság van az anyukáknál.

2012. aug. 25. 16:46
 20/22 anonim ***** válasza:

Nem olvastam a válaszokat, csak annyit akartam írni, hogy szerintem is túl sok az infó, vérvétel, genetika, afp, cukorterhelés.... mittoménmi. Ezek biztos nem voltak a mezőn szülős időkben.

Most meg ez van.

A lifenetwork tv-n szokott lenni a születésházas sorozat, ahol egy miami születésházat szoktak mutatni, és ahol csak szülésznők vannak, és vízben, ágyban, stb alternatív módon lehet szülni. Annyira szép az a sorozat, szinte végigsírom- olyan szép háborítatlan csodás szüléseket mutatnak. Olyan is votl már, hogy anyuka nem tágult és kórházban végezte császárral, de még az is szép volt.

:)

Szívesen szülnék ott.

Nyugiban, hozzáértő segítőkész kedves szülésznők között, apával.... :)

2012. aug. 25. 18:52
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!