Kezdőoldal » Gyerekvállalás, nevelés » Szülés » Mi alapján választottatok...

Mi alapján választottatok vagy fogtok választani nevet a gyerekeiteknek?

Figyelt kérdés

Természetesen azért kapja azt a nevet, mert tetszik a szülőknek. Vagy a szülő, nagy szülők után is kaphatja.

De ezen kívül gondolom, hogy figyelembe vettek mást is? P.: Jelentését, eredetét vagy hogy mennyire népszerű vagy ritka, esetleg a hangzása(mély vagy magas, szótagok száma), meg, hogy hogyan passzol a családnévhez, röstellem

magam, mert bizonytalan vagyok a fogalom nevében kapcsolatosan, de arra gondolok, hogy a vezeték és a keresztnév kezdőbetűje egyforma, esetleg vették már figyelembe ezt?

Egy vagy kettő nevet adtok és miért kell kettő?

Illetve végig nézitek, hogy milyen magyar anyakönyvezhető nevek vannak?

2012. aug. 20. 13:34
1 2 3
 11/21 anonim ***** válasza:
100%
Én azt is figyelembe vettem, hogy nagyjából el legyenek osztva az ünnepek az évben. Pl. a nagylányomnál először van húsvét, aztán júliusban a névnap, októberben a szülinap majd a karácsony.
2012. aug. 20. 17:09
 12/21 anonim ***** válasza:
100%

Nálunk még nincs baba, de már tudjuk a leendő gyerekeink nevét.:) A fiú nevet szinte egyszerre mondtuk ki.:) Nekem kamaszkorom óta ez a kedvenc fiúnevem, de soha nem ismertem egyet sem. A páromnak a legjobb barátjának volt ez a neve, aki fiatalon meghalt. Szóval ha fiúnk lesz, akkor a Péter nevet kapja.:) Szerencsére illik a vezetéknévhez is. A lányunkat pedig a dédim után szeretném elnevezni, mert ő volt a 2. anyukám és szegénykém csak az esküvőmet akarta megérni, de még a páromat sem ismerhette meg.:( Szóval a tiszteletére Anna lesz a lányunk.:) Szerencsére a páromnak is tetszik, szóval ebből sem lesz vita.

Egyébként nekünk nevek terén nagyon egyforma az ízlésünk. Sokat beszélgettünk már ilyenekről és sosem jutott eszünkbe, hogy jelentés, eredet vagy szótagszám alapján vizsgáljuk a neveket. Nekünk az volt a fontos, hogy mindkettőnknek tetszen és passzoljon a vezetéknévhez.

Nem tudom hogy lehetne bekategorizálni a nekünk tetsző neveket, de felsorolok párat, hátha ti tudtok rá kategóriát mondani:

fiú: Péter, Ádám, Tamás, Zoltán, Dániel.

lány: Anna, Lili, Emma, Ivett, Virág.

A gyakoriság szintén nem számít, mert egyik évben még egyik név gyakori, másik évben meg már más. Ráadásul én a 24 évem alatt egyetlen Pétert és Annát sem ismertem, pedig elvileg mindkettő gyakori. Az én nevem meg szerintem ritka, de kapásból négyen voltunk egy osztályban a gimiben, viszont sosem zavart.:)

Először gondolkodtunk a 2 keresztnévben, mert nekem irtóra tetszik a Lili név, de a fiúnak nem szeretnénk két nevet adni, az meg szerintem nem túl jó, hogy az egyik gyerek egy nevet kap a másik meg kettőt. Szóval mi ezek alapján már ki is választottuk a leendő gyerekeink nevét!:)

2012. aug. 20. 17:57
 13/21 anonim ***** válasza:
100%
Kislányt vártam,végignyálaztam az adható nevek listáját,kiválasztottam ami tetszik,majd végiggondoltam h milyen személyiségű lesz a lányunk valószínűleg,így kihúztam a tündérhercegnős neveket vagy amihez nagyon lányos lányt képzelnék.Figyelembe vettem h ne kelljen magyarázni,menjen a családnévhez és jó legyen ha felnő,ne legyen gyereknév.A maradékot a férjem elé tártam és vele együtt döntöttünk.Mint később kiderült,épp felkapták a nevet,holott azelőtt csak Kóbor Jánoséról hallottam,de nem bántam meg.Azóta van egy vagány,talpraesett Lénánk:)
2012. aug. 20. 20:57
 14/21 anonim ***** válasza:
100%

3 gyerekünk van, 2 lány és 1 fiú. A mi szempontjaink (jó sok volt...):

- első és legfontosabb volt, hogy mindkettőnknek (férjem, én) tetsszen a név, mindketten írtunk külön-külön listát, aztán egyeztettük

- rajtunk kívül nem engedtünk beleszólást a nevekbe, mi ketten döntöttünk

- vezetéknévhez passzoljon, nálunk a vezetéknév mély hangrendű, keresztnevek magas ill. vegyes hangrendűek, amit választottunk. Mivel a vezetéknév S-sel végződik, a sziszegős-susogós kezdőbetűs keresztnevek alapból kiestek (S, SZ, C, CS, Z, ZS)

- ritka nevet akartunk, ami nincs benne a TOP100-ban, ill. rokonságban, baráti körben se legyen ilyen név

- végignéztük az utónévkönyvet és az MTA névlistát is

- név eredete, jelentése számított

- nem akartuk, hogy egyforma betűvel kezdődjön a gyerekek neve

- néztük a névnapokat is, hogy ne essen egybe vagy nagyon közel a születésnaphoz

- végül mindenkinek 2 keresztneve lett, azért, mert a férjemnek és nekem is 1 van, és volt már olyan helyzet, amikor jó lett volna, ha van 2. keresztnevünk (névazonosság miatt iskolában, munkahelyen)

- 3 szótagosnál hosszabb nevet nem akartunk

- nem akartunk ékezetes keresztnevet

A neveket akkor véglegesítettük, amikor már az ultrahang alapján biztosra mondták, hogy fiú vagy lány lesz-e a baba.

2012. aug. 20. 23:50
 15/21 anonim ***** válasza:
100%
Magyar gyereknek magyar nevet.
2012. aug. 21. 18:54
 16/21 anonim ***** válasza:
100%

Nekem 6 leánykám van eddig és nálunk senki sem szólhatott bele a nevekbe, az volt a lényeg hogy nekem és apának tetszen, nem érdekelt sem a nagyszülők, rokonok, barátok munkatársak pláne nem idegenek véleménye:) Elvégre én szülöm meg, a nagymami majd megszokja. A lányok neveinek jelentését/eredetét meg ilyeneket a mai napig nem tudom, igazából nem is érdekel. Még soha nem csúfolták egyik gyerkőcöt sem a nevével, ha akarják csúfolni csófolják a Máriával is Dzseniferrel vagy az Annával is, szerintem ez nem névfüggő. Az sem zavar ha tucat név, elvégre az xy nevű lányomból csak egy van, a másik ugyanolyan nevű leányka nem az én lányom. Szóval nálunk határozottan az számított hogy nekünk tetszen, igazából semmit sem néztünk:)

A lányok neve pedig Jázmin, Mirjam, Janka, Viviána, Szonja és Norina.

2012. aug. 21. 21:12
 17/21 A kérdező kommentje:
Köszönöm :)
2012. aug. 22. 00:32
 18/21 anonim ***** válasza:

Mi is még csak tervezzük a babát.

Nekem viszont már évek óta téma a név választás.

Több mint tíz éve van kedvenc nevem, már kislányként megtetszettek.

Tehát elsődleges szempont nálam is hogy tetsszen egy név. Viszont azt vettem észre mostanában, hogy elkezdtek olyan nevek is tetszeni, amik eddig nem tetszettek.

A nekem megtetsző neveknél, már számít, hogy hangzásban milyen a vezetéknévhez.

Számít a név jelentése is, olyan szempontból, hogy a negatív jelentésű nevek nálam is kikerülnek a "listáról".

A névnapon is gondolkodtam, hogy ne essenek túl közel a születésnaphoz, viszont már megvannak a kedvenc nevek, így azt gondolom azokat fogják kapni, és remélem nem esik majd túl közel a születésnapokhoz.

A név jelentésében nálam a név eredete is számít. A Bibliai és a Magyar eredetű nevek tetszenek, a német, germán eredetű nevek, ha meg is tetszenek, az eredet és jelentés miatt általában, már nem tetszenek.

Emellett a párom ragaszkodik hozzá, hogy a fia az ő keresztnevét kapja, már 3 generáció óta öröklődik.

Én viszont szeretnék egyedi nevet adni a gyermekemnek, ami nem tucat név, amivel ha szeretne kitűnhet majd a tömegből. No meg hogy meg lehessen majd különböztetni a fiunkat az apjától.

Így a gyermekeinknek két keresztnevet szeretnék majd adni, no meg azért is, mert nekem csak egy van, és néha jól esett volna, ha lenne egy másik, no meg mert szeretném ha majd választhatna a gyermekem.

Párommal azt is megbeszéltük, hogy a gyermekeink két keresztneve közül az egyiket ő választhatja a másikat én, de mind a kettőnknek kell hogy tetsszen mind a két név.

Tervem szerint a gyermekeink két keresztneve közül az egyik magyar eredetű lesz, a másik pedig egy Bibliai, világi név, amit majd a világon bárhol tud használni.

A fiunk második keresztnevében még nem vagyok biztos, terveim szerint Gábor Illés, Gábor Jácint, Gábor Áron, Gábor Márton variációk a mostani tervek, második fiunknak a Pál Ágoston párosítás a mostani terv, tetszik még Tétény, Ányos, Levente, Olivér

Első lányunk Bíbor Anna lesz, másodikként az én keresztnevemet kapja, a párom választotta. Második lányunk mostani terv szerint Sára Imola lesz, további nevek amik tetszenek Kincső, Villő, Paula, Ida, Tímea.

2012. aug. 22. 19:35
 19/21 A kérdező kommentje:

Köszönöm szépen a válaszokat!

Nálam a névnap nem számít, hogy mikor van, pedig nálam csak két hét van köztük, de szerintem ez nem probléma.

2012. aug. 22. 21:31
 20/21 anonim ***** válasza:

mi mindenképpen ősmagyar nevet akartunk. a többit az érzésre hagytuk, hogy majd megérezzük mi lesz az. így is lett.

névnapja és szülinapja nem között nem sok idő lesz -1,2 hét- de ezzel nem foglalkoztunk.

32hkm

2012. aug. 23. 13:27
1 2 3

Kapcsolódó kérdések:

Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!