Mi alapján választottatok vagy fogtok választani nevet a gyerekeiteknek?
Természetesen azért kapja azt a nevet, mert tetszik a szülőknek. Vagy a szülő, nagy szülők után is kaphatja.
De ezen kívül gondolom, hogy figyelembe vettek mást is? P.: Jelentését, eredetét vagy hogy mennyire népszerű vagy ritka, esetleg a hangzása(mély vagy magas, szótagok száma), meg, hogy hogyan passzol a családnévhez, röstellem
magam, mert bizonytalan vagyok a fogalom nevében kapcsolatosan, de arra gondolok, hogy a vezeték és a keresztnév kezdőbetűje egyforma, esetleg vették már figyelembe ezt?
Egy vagy kettő nevet adtok és miért kell kettő?
Illetve végig nézitek, hogy milyen magyar anyakönyvezhető nevek vannak?
Rövid és magyar eredetű név legyen (de nem az extrém magyar nevekre gondolok). Két gyerekemnek is ilyen neve van, harmadiknak is egyszerű, rövid, magyar neve lesz (még pocakban)
Jelentésekkel annyira én nem foglalkozok, ez nem érdekel.
Fontos, passzoljon a vezetéknévhez.
Magyar eredetű neveket kerestünk elsősorban, azok közül is olyanokat, amik ritkák, vagy legalábbis nem divatosak.
Mivel kettős a gyerekek vezetékneve, ezért a 2-szótagú utónevek jöhettek számításba, egyrészt hogy ne legyen túl hosszú, másrészt hogy az egész név ritmusa szép legyen.
Továbbá: ne folyjon össze a vezeték- és utónév utolsó, illetve első hangzója (cs-zs, cs-z, ilyesmik), és jelentésbe se üssék egymást (pl két helységnév, mint mondjuk Győri Bihar, Vadász Farkas). Nekem az sem tetszik, ha egyformák a kezdőbetűk, illetve, ha azonosak a magánhangzók (Takács Balázs). Fontos volt az is, hogy mind gyerekként, mind felnőttként normálisan viselhető nevet kapjanak.
Egy utónevük van.
Neked, Kérdező, mik a szempontok?
Mik a szempontjaim? Először is, még nem vagyok abban a helyzetben, hogy ezen gondolkodnom kellene, de érdekességképpen megfordult a fejemben.
Én mindenképp megnézem majd a nevek jelentését. Hogy magyar legyen-e ehhez nem ragaszkodók mindenféleképpen, főleg ha több gyerekem lesz.
Olyan nevet szeretnék ami nem túl népszerű, de ne is legyen annyira ritka. De ehhez sem fogok ragaszkodni annyira, ha pl nagyon tetszik egy név.
Hát nekünk nagyon sok szempont volt. Eleve elég béna a vezetéknév így hangzók közti torlódás miatt eleve kiestek a kedvenceim (K és G betűs nevek).
Szempont volt hogy 1. ne legyen benne az elmúlt 2-3 év 50 leggyakrabban adott neve között (elkerülendő hogy a vele közeli korú gyerekek között minden 3.az legyen)
2. jelentése szép legyen vagy mindenesetre semmiképp se valami negatív érzetű vagy jelentésű.
3. szótagszám is számított, rövid vezetéknévhez ne legyen rövid utónév.
4. két nevet választottunk mert ami a szívemhez nőtt azt mindenképp szerettem volna adni nekik, de mivel nem illett a vezetéknévhez ezért első névként nem adhattam.
5.A túlságosan egybe csengő nevet is el akartam kerülni illetve amit előttem is írtak hogy s,c, cs végű névhez Z vel Zs vel kezdődő név. Pl. egy ismerősünk kisfia Takács Zalán...na ez nekem így nem tetszik.
Nehéz ügy :))
Én mindenképpen olyan nevet akartam neki ami még nincs a közeli a rokonságban.Mondtam ha nem az én vagy a párom nevét kapja akkor semmelyik rokonét nem kaphatja,mert ha az egyik nagyszülő nevét kapja akkor a másik pfff...
Végül fiúnk született és a Roland nevet kapta.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!